24.05.2019

Festival, kjer je vsebina pred formo

Po petnajstih letih od zamrtja cikla literarnih večerov v gostilni Pri Pavli je vzniknil Festival drugačne (ne)kulture, ki se bo v Vodnikovi domačiji odvil v petek, 31. maja 2019.

Dušan Mijanović

Milojka in Pavla - 1. festival drugačne (ne)kulture
Foto: Irena Gantar

Na prihajajočem festivalu Milojka in Pavla, kjer se bosta oplajali poezija in glasba, se bodo predstavili: Ervin Fritz s Hiti in novitetami ter igralec Dejan Pevčević s programom Chubby was here! (pesmi Vojina Kovača – Chubbyja) ter glasbene skupine Same babe, Ansambel Matjaža Ambroža in On sam in Dada BaⒶnd.

Z organizatorji festivala, tj. nekaterimi člani pesniške skupine Ahac (Izo, Viks in Miha), ki so nato v obliki Družbe dobrodušnih src in zverinskih krikov v gostilni pri Pavli dve sezoni, med 2002 - 2004, organizirali literarne večerje, smo opravili pogovor.

»V centru Ljubljane smo nekoč imeli beznice, ki so bile institucije starega kova, kjer niso vrteli glasne glasbe in je bil zatorej družabni moment bistveno večji. Ljudje so se v njih celo pogovarjali. Naša študentska klapa se je pogosto zadrževala po takšnih lokalitetah in ob vseh tovrstnih interakcijah smo sčasoma razvili afiniteto do nekoliko bolj žmohtnega izražanja, kar nekako pesniško pretiranega. Da je posedanje ob rujni črnini dobilo pač močnejši naboj! Nismo sicer imeli ambicij izdajanja pesniških zbirk, smo se pa intenzivno ukvarjali s pisanjem poezije na razglednicah in si med seboj takorekoč dnevno pošiljali žmohtne, zabavne in perverzne prebliske ter haikuje. Pesniška skupina Ahac je delovala nekaj let, nato pa se je vse skupaj že malo izpelo. Zato smo po vzoru pestrega pivniškega dogajanja v Pragi, v letih med 2002 in 2004, začeli s cikli literarnih  večerij, in sicer v gostilni Pri Pavli; tam pač zato, ker smo se dobro razumeli z oštirko Milojko (hčerko gostilničarke Pavle, po kateri je gostilna nosila ime; op.a.). Začelo se je relativno nedolžno, toda po dveh letih je vse skupaj postalo celo preveč množično, saj je ob vsakem dogodku gostilna kar nekako klecnila pod številčnostjo obiska  in zato nas je Milojka po koncu druge sezone prosila, če bi lahko zadevo zaključili. In smo jo. Nekaj časa smo bili sicer še pred dilemo ali bi tovrstna druženja nadaljevali kje drugje, a smo se potem vendarle odločili, da dokončno prenehamo. Hehe, no - do letos …« so vzpon in zaton famoznih literarnih večerij opisali člani Ahac s.p. (s.p. pomeni »skupina pesnikov«; op.a.).

Po petnajstih letih so se fantje torej odločili, da tokrat zgodbo obudijo v festivalski različici. Prvi del festivala bo nostalgično obarvan, drugi pa bo predstavil novo produkcijo. »Performans Chubbyjeve poezije je bil prvi performans, ki smo organizirali v ciklu naših literarnih večerji. Izvedla ga je lutkarica Tina Oman. Chubby nam je bil vsekakor zanimiv kot pesnik in kot sopotnik skupine OHO, mitologije, ki se je okrog njega širila, pa takrat še niti nismo dobro poznali. Je pa v naš namen seveda dobrodošla, hehe. V Vodnikovi domačiji bo njegovo poezijo interpretiral igralec Dejan Pevčević. Ker pa gre pri tokratnem spektaklu za festival in ne zgolj za literarno večerjo, smo zato večjo težo namenili glasbi. Skupini Same babe in Ansambel Matjaža Ambroža sta sicer stari znanki, saj sta  dobesedno vzniknili iz cikla literarnih večerij oziroma za potrebe cikla. Ervin Fritz in Dada BaAnd pa bosta v okviru naših dogodkov nastopila prvič. Fritza smo izbrali, ker je poleg Janeza Menarta svojevrsten prvak žmohtnega izrazoslovja. In z leti tudi vedno bolj nabrit, hehe. Bil je svojevrsten Menartov sopotnik in prijatelj, z Menartom pa smo se že uspešno bratili. No, tudi sicer smo prvi festival Milojka in Pavla zastavili namensko precej incestuidno. Namreč: iz stalnih obiskovalcev omenjenih literarnih ciklov se je takrat razvila kar nekakšna skupnost, reči scena bi bilo sicer pretenciozno. No, in ker je tokratni festival zastavljen skupnost-tvorno je bil povabljen tudi Dada BaAnd, ki sicer nikoli ni nastopili Pri Pavli, so pa njegovi člani redno sodelovali pri dogodkih. Bend sicer že 15 let ne deluje več, a so se prav v ta namen ponovno zbrali, kar se nam zdi dobrodošla stranska posledica naše iniciative,« so obrazložili Ahaci.

Organizatorji festivala drugačne (ne)kulture so pri oglaševanju uporabili drugačen pristop k oglaševanju. »Naši letaki, plakati in digitalne vsebine delujejo po principu nomen est omen (v imenu je pomen, op.a.). Letak je oglaševan kot letak, plakat kot plakat in dogodek na Facbooku kot dogodek, oglasna pasica kot oglasna pasica in tako dalje. In vse je oblikovano z običajno in najbolj splošno razširjeno pisavo Arial. Zdi se nam namreč, da je današnja kultura predesignirana in zato preveč bazira na formi in manj na vsebini. Zatorej smo sklenili, da forme ne bomo poudarjali, ker nas zanima prvenstveno vsebina. Na naših promocijskih gradivih je prisotna samo vsebina brez oblikovanja. Seveda, se zavedamo, da je tudi ne-design svojevrsten design, a bolje kot smo ga, tega paradoksa nismo znali rešiti – oziroma ga je oblikovalka Irena Gantar. Sicer pa smo dogodek podnaslovili kot »festival drugačne (ne)kulture« iz kar nekaj vzrokov, eden ključnih pa je gotovo tisti, ki se tiče poezije. Do nje namreč prevladujeta dva nasprotna si odnosa: nekateri jo poveličujejo kot nekaj svetega, postavljenega v vitrine ali nekakšne slonokoščene stolpe, mnogi pa so verjetno ravno zato do nje razvili odpor, češ da gre zgolj za intelektualno onanijo. No, za nas je pač zgolj del vsakdanjega življenja in druženja – vsaj v obliki tistega žmohtnega čebljanja ob pivu, o čemer smo govorili na začetku. In če smo že pri pivu – nikakor ne smemo pozabiti, da smo v namen še bolj kvalitetnega ponovnega snidenja zvarili tudi svoje festivalsko pivo poimenovano Šluk."

Na vprašanje, če se bo dogodka udeležil tudi (anti)junak Smrtek, ki smo ga spoznali na zadnjem albumu Vražji bend skupine Same babe, so odgovorili pritrdilno. "Smrtek je seveda vedno z nami, saj je zelo simpatična pošast in del naše klape, hehe. Enega izmed dogodkov iz cikla omenjenih literarnih večerij smo namreč posvetili tudi češkemu pesniku Egonu Bodyju. In ena od pesmi, ki smo jo v tem sklopu prevedli, je bila tudi Smrtek oz. v originalu Smrt'ounek. Pesem smo seveda dodobra pregnetli in priredili za  naš kontekst. Oštirki Milojki je bila tako všeč, da jo je uokvirila in do deložacije gostilne je nato visela na steni gostišča Pri Pavli ... Več o tem pa lahko izveste na festivalu v Vodnikovi domačiji," so k udeležbi pozvali člani Ahac s.p..

Prireditev je trenutno razprodana, v primeru suhega vremena bo prestavljena na vrt Vodnikove domačije, pri čemer bo na voljo dodatna kvota vstopnic, kar pa bo znano na dan prireditve.

Milojka in Pavla - 1. festival drugačne (ne)kulture
Plakat: pastirski blues
Plakat: Chubby
Plakat: Ansambel Matjaža Ambroža in On sam
Plakat: Janez Menart & Same babe