20.07.2020

10. Jubilejni Brda Contemporary Music Festival

Brda Contemporary Music Festival, festival ustvarjalne glasbe in improvizacije, se bo med 3. in 5. septembrom 2020 že desetič odvil v Šmartnem, v osrčju Goriških Brd.

Press Info

Brda Contemporary Music Festival

Festival bo in kot trenutno kaže bo potekal tako kot je zanj značilno – v sožitju med slovensko, furlansko in italijansko kulturo, umeščen na pomembno stičišče evropskih tokov. Najpomembnejši cilj festivala ostaja: ustvarjanje glasbenikov na področju med Italijo in Slovenijo s pogledom v Evropo in po svetu.

Sodobna ustvarjalna glasba se srečuje z drugimi umetniškimi zvrstmi, od vizualnih umetnosti do videa in plesa, nudi izhodišče za življenje in druženje ravno v najpomembnejših trenutkih za Brda, v času trgatve. Za trenutek se odmakne od naporov življenja, se oblikuje in živi v srednjeveški vasici Šmartno, s tem bogati okolje in ljudi.

Letošnja jubilejna izvedba festivala se bo začela v četrtek, 3. septembra 2020, ob 19. uri, z umetniško instalacijo Ateja Tutte, ob glasbeni spremljavi Mareka Fakuča. Kot je že običaj, bo ob 20. uri v cerkvi Sv. Martina nastopila odlična češka violinistka Iva Bittová, ki snema za ECM in ima poleg glasbene tudi zanimivo igralsko kariero. Prvi dan pa se bo zaključil z nastopom Rordiga Amado, ki se bo predstavil v kombinaciji z Zlatkom Kaučičem, ki je tudi idejni vodja in umetniški kurator festivala.

Letošnjo delavnico bo vodil katalonski mojster klavirja in skladatelj Agustí Fernández, ki bo imel v petek, 4. septembra 2020, tudi solo nastop. Isti dan bo nastopil tudi Matjaž Bajc Quartet, ki bodo predstavili nov album. Nastopili bodo v zasedbi Matjaž Bajc (kontrabas), Andrej Boštjančič (električna kitara), Žiga Ipavec (bobni in tolkala) ter kot posebni gost saksofonist iz Brazilije Alipio C. Neto. Drugi večer bo zaključil nastop Orkestra brez meja / Orchestra senza confini, ki so prav tako izdali nov album z naslovom Live In Nova Gorica. Nastop bosta vodila italijanski kontrabasist Giovanni Maier in domačin, slovenski bobnar in tolkalist Zlatko Kaučič.

V soboto, 5. septembra 2020, ki je poimenovan Boštjanov dan v spomin na Boštjana Cveka, pokojnega ustanovitelja in vodjo festivala Jazz Cerkno. Ob 18. uri pa bo v Hiši kulture projekcija dokumentarnega filma Round Trip avtorjev Mateja Okrogliča in Žige Ipavca. V večernih urah bo najprej nastop dua električnih kitar, ki ga tvorita italijanski flavtistt Massimo De Mattia ter slovenski mojster strun Vitja Balžalorsky. Jubilejni festival se bo ob 22. uri zaključil s slovensko pihalno skupino Dej še 'n litro.

Festival je tudi letos namenjen ustvarjanju scene ob slovensko-italijanski meji, z udeležbo mladih glasbenikov, ki izkušnje starejših kolegov prenašajo v življenje in tako nadgrajujejo svoje lastno delo in ustvarjanje obojih.

10. Jubilejni Brda Contemporary Music Festival

Četrtek, 3. september 2020


Galerija, Hiša kulture

19.00, Cerkev sv. Martina
Anej Tutta (SLO) - instalacija
Marek Fakuč (SLO) - bobni, elektronika

20.00, Hiša kulture

Iva Bittová (CZ) - violina

21.30, Hiša kulture

Rodrigo Amado (POR) - saksofon
Zlatko Kaučič  (SLO) - bobni, tolkala

Petek, 4. september 2020

20.00, Hiša kulture         

Matjaž Bajc Quartet: Matjaž Bajc (SLO) - kontrabas, Andrej Boštjančič (SLO) - električna kitara, Žiga Ipavec (SLO) - bobni, tolkala, posebni gost: Alipio C. Netotenor (BRA) -  saksofon, alto, soprano

22.00, Hiša kulture
Orkester brez meja / Orchestra senza confine (SLO/ITA)
Giovanni Maier / Zlatko Kaučič (SLO/ITA) dirigiranje

Sobota, 5. september 2020 - Boštjanov dan

18.00, Hiša kulture          

Dokumentarec Round Trip (Matej Okroglič & Žiga Ipavec)

20.00, Hiša kulture        

Massimo De Mattita & Vitja Balžalorsky   (ITA/SLO) - flavta, električna kitara

22.00, Hiša kulture

Dej še 'n litro (SLO)


Snemanje koncertov: Iztok Zupan, Klopotec s.p.