04.04.2022

36. Slovenski glasbeni dnevi

Letos bodo SGD potekali od 19. do 24. aprila v Viteški dvorani Križank, Slovenski filharmoniji in Cankarjevem domu.

Press info

SGD22

V središču zanimanja letošnje izvedbe je ena izmed osrednjih slovenskih glasbenih ustanov, Glasbena matica Ljubljana, ki praznuje 150. jubilej.
Program bo obeležil 150 letnico Glasbene matice Ljubljana s 6. koncerti, ki jih povezuje rdeča nit delovanja ljubljanske Glasbene matice. Otvoritveni koncert je navdihnilo prvo odmevno gostovanje zbora Glasbene matice v tujini leta 1896. 19. aprila ob 20.30 ga bodo v Cankarjevem domu poustvarili alumni ljubljanske Akademije za glasbo, priznani slovenski solisti Mojca Bitenc Križaj, Nuška Drašček, Martin Sušnik in Peter Martinčič, zbori Glasbene matice in Akademije za glasbo pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika in Alenke Podpečan ter simfonični orkester Akademije za glasbo pod taktirko vsestranskega Simona Dvoršaka.
Na Koncertnem ateljeju, ki je najstarejši dogodek Društva slovenskih skladateljev, bosta 20.aprila ob 19.30 v Viteški dvorani nastopila trobentač Franc Kosem in tolkalist Jože Bogolin.
21. aprila ob 19.00 bodo zazvenela nova dela petnajstih skladateljev, v ospredju bodo trobila ob spremljavi klavirja.
Vsakoletni Ciklus samospevov bo na vrsti 22. aprila v interpretaciji baritonista Jake Mihelača ob spremljavi Andreje Kosmač.
23. aprila ob 20.00 bosta nastopila Nika Gorič in Ensemble Dissonance. Skladbe, ki bodo zazvenele na koncertu, je v sodobno glasbeno preobleko postavil ustanovitelj in umetniški vodja zasedbe Ensemble Dissonance Klemen Hvala.
Sklepni koncert, oblikovan v duhu najpomembnejših glasbenih form Gallusovega časa (maša, motet in madrigal), bo 24. aprila v Slovenski filharmoniji razgrnil redko slišana dela skladateljevega obsežnega in bogatega opusa.

V sklopu 36. Slovenskih glasbenih dnevov bo pod umetniškim vodstvom prof. dr. Jerneja Weissa potekal tudi mednarodni muzikološki simpozij, ki so ga tokrat naslovili Glasbena društva v dolgem 19. stoletju: med ljubiteljsko in profesionalno kulturo, pozornost pa bodo namenili tudi primerljivemu mednarodnemu društvenemu delovanju v 19. stoletju in na začetku 20. Muzikološki simpozij razširja obzorja z referati mednarodno priznanih muzikologov z uglednih evropskih univerz.

Več informacij:

ljubljanafestival.si
www.facebook.com/ljubljanafestival  
www.instagram.com/ljubljanafestival 
www.youtube.com/user/TheFestivalLjubljana