13.06.2019

60. Ljubljana Jazz Festival

Ljubljanksi jazzovski festival praznuje svojo 60. obletnico in s svojim kontinuiranim delovanjem ostaja eden najstarejših evropskih jazzovskih festivalov.

Luka T.n Zagoričnik

Edin Zubčević & Bogdan bBenigar.
Foto: Nada Žgank

Ljubljanski jazzovski festival praznuje 60. obletnico in s svojim kontinuiranim delovanjem ostaja eden najstarejših evropskih jazzovskih festivalov. Ob letošnji obletnici festival v svojem razvejanem programu ponovno ponuja nova jazzovska snovanja, predstavlja obilico domače ustvarjalnosti, mesto namenja mlajšim ustvarjalcem, obenem pa na njegove odre prihajajo nekateri stari znanci in znanke, ki so festival obogatili že ob 50. obletnici ter krojili njegov program v preteklem desetletju. Po več letih se festival vrača tudi v ljubljanske Križanke, kjer bo nastopila ameriška zvezdniška zasedba Snarky Puppy; za ta koncert je festival združil produkcijske moči s CUK-om Kino Šiška in Musicology Bar Sessions. O osnovnih potezah festivala je sovodja festivala, Bogdan Benigar, povedal: »Znotraj tega programa skušamo predstaviti tako glasbenike, ki so zaznamovali ljubljansko in slovensko glasbeno sceno, kot nekatera nova imena, ki se ne na festivalu ne v Ljubljani še niso predstavila. Tu lahko omenim veliko novo popularno ime, ki prihaja iz Londona, saksofonistko Nubyo Garcia, pa tudi Mammal Hands in The Rite Trio in še nekatere druge. Program sva oblikovala tako, da je v več smislih uravnotežen, če si lahko sposodim to pregrešno besedo, tako generacijsko in po spolu kot po načinih izvajanja glasbe. Skušala sva vsakega izvajalca postaviti na oder, ki mu najbolj odgovarja.« Preostanek programa se bo odvijal na različnih prizoriščih Cankarjevega doma, vključno z že ustaljenima Klubom Cankarjevega doma in parkom za Cankarjevim domom. Program se bo začel 17. in končal 22. junija. Pod okriljem festivala bodo potekala tudi razstava jazzovskih fotografij, predavanja (slednja se vršijo kot preddogodki k festivalu) ter filmska projekcija in jazzovski koncert za otroke.  

Poleg koncerta Snarky Puppy je osrednja osebnost letošnjega festivala John Zorn, ki mu bo 18. junija v sodelovanju s festivalom glasbenega filma Naj se rola v Kinodvoru posvečen film John Zorn 2010–2016 znanega francoskega igralca in režiserja Mathieua Almarica, ki bo kot gost prisoten v Ljubljani. Ljubljanski jazzovski festival je Zorna gostil že ob svoji 40. obletnici s posebnim večerom v Križankah. Obenem so od lanskega leta pa do prve polovice aktualnega njegovo ustvarjanje beležili v seriji The Stone Series, v kateri so z Zornovo glasbo nastopili številni izvajalci in izvajalke. Festival Zornu v okviru letošnjega programa posveča dva večera v Cankarjevem domu. Na prvem bo Zorn nastopil kot solist na orglah s koncertom The Hermetic Organ, vrhunec pa bo 19. junija s štirinajstimi koncerti, kjer bo dela iz njegovega cikla virtuoznih, transžanrskih skladb Bagatelles izvajal cvetober njujorškega downtowna: izvorni Zornov kvartet Masada, nabrito nažigaški trio Trigger, kitaristka Mary Halvorson in pianistka Kris Davis, obe s svojima kvartetoma, trio Johna Medeskija in trio Asmodeus na čelu s strunarjem Marcom Ribotom, klasični kitarski dvojec, kot solisti pa bodo nastopili trobentač Peter Evans, elektrofoničarka Ikue Mori in drugi. O The Bagatelles Marathonu je programski sovodja festivala, Edin Zubčević, povedal: »Imamo poseben privilegij gostiti poseben koncert s štirinajstimi zasedbami in dvema setoma. To je poseben dogodek, ker je bilo do sedaj možno to glasbo izkusiti zgolj v živo. Izkusili bomo različne glasbe, stilistično in žanrsko, od velike otvoritve klasičnega kvarteta Masada do zaključka z velikim finalom, powertriom Asmodeus, ki ga vodi dolgoletni prijatelj Ljubljane, Marc Ribot, konduktiral pa mu bo Zorn sam. Dobra stran Bagatelles na letošnjem festivalu je … zaradi naše lanske glavne ideje, da se naredi, kar je v naši moči, da imamo platformo, ki lahko združi mlade glasbenike, mednarodno dejavne domače glasbenike in celotno skupnost, novinarje, fene in vse, ki imajo radi to glasbo. John Zorn tu ustvarja celostno skupnost, kar je dober zgled za dolgoročno skupnost, ki lahko operira brez kompromisov.« Ob tem oba, Zubčević in Benigar, poudarjata, da gre pri organizaciji tega maratona za tako finančno kot organizacijsko velik zalogaj, takšen, da bi pravzaprav lahko že posamične zasedbe, zajete v tem maratonu, same tvorile močan festival. The Bagatelles Marathon bo letos gostoval na devetih pomembnih evropskih festivalih, svojo pot pa bo začel ravno v Ljubljani.

Na festival se vračajo njegovi stari znanci. V duetu bosta nastopila pihalca Ken Vandermark in Mats Gustafsson, ki bosta poleg tega nastopila še s svojima zasedbama, Gustafsson s triom Fire! z gostjo Mariam Walletnin, Vandermark pa z eno svojih gonilnih zasedb iz zadnjih nekaj let, Made To Break. Vrača se norveški bobnar Paal Nilssen-Love, in sicer ga bomo slišali v ognjevitem norveško-brazilskem kvartet New Brazilian Funk. Nastopil bo v Klubu Gromka na koncertu, ki bo hkrati del serije Defonija. Kot povratnica se na naše odre vrača znana francoska basistka Joëlle Léandre, ki bo nastopila s solo recitalom. Pariral ji bo mlajši avstrijski basist Manuel Mayr, ki bo nastopil tudi z zasedbo Synesthetic 4, zagledano v jazz s primesmi sodobnih klubskih muzik in hip-hopa. Prav tako iz Avstrije prihaja mladi duet s pihalko Liso Hofmaninger in bobnarko Judith Schwarz, ki na izhodiščih tradicionalne glasbe gradita svojo improvizirano godbo. Nadaljuje se sodelovanje s portugalsko sodobno jazzovsko sceno, sodelovanje, katero je tlakoval nekdanji programski sovodja festivala, Pedro Costa, s svojo založbo Clean Feed, in sicer tokrat prihaja k nam The Rite Of Trio z mešanico jazza in trdega rocka. Na festivalskem odru se bo prvič predstavila znana srbska zasedba Fish In Oil, ki meša surf rock, blues in jazz. 

Prostor bodo znova seveda dobili domači jazzovski ustvarjalci in ustvarjalke. Big Band RTV Slovenija bo gostil slovenske soliste z ustvarjalnim domicilom v New Yorku – Jerneja Bervarja, Marka Črnčca, Vida Jamnika, Igorja Lumperta, Žana Tetičkoviča in Ajdo Stino Turek, ki bodo prispevali svoje avtorske skladbe. Pianist Črnčec bo poleg tega na festivalu nastopil v močnem triu z nizozemskim basistom Jorisom Teepom in ameriškim bobnarjem Billyjem Hartom, pihalec Jan Kus pa se bo predstavil z mednarodnim Slavo Rican Ensemblom, v katerem spajajo zvene in ritme Balkana in Karibov. Na festival se vračata pianistka Kaja Draksler in pihalec Igor Lumpert, prva s svojim mednarodnim oktetom, s katerim bo predstavila nove skladbe, ki se bodo snemale za bodočo novo ploščo, Lumpert pa z močnim kvartetom Chromatic Vortex, v katerem so še pianist Aruan Ortiz, čelistka Tomeka Reid in bobnar Chad Taylor. Ljubljanski koncert tega kvarteta bo postaja na njegovi manjši evropski turneji. Festival bo gostil tudi vsestranskega Draga Ivanušo, tokrat s solističnim klavirskim recitalom La bête humaine, ki je nedavno izšel na njegovi novi plošči. Kot solist bo nastopil na Nizozemskem zasidrani strunar Mihael Hrustelj. Svoj prvenec bo na festivalu premierno predstavila zasedba Ecliptic, ki bo ob zasedbi Snarky Puppy nastopila v Križankah. Svoj drugi album bo premierno izvedel trio Kukushai.

Festival veliko prostora namenja mlajšim domačim ustvarjalcem, ki se šele uveljavljajo. Predstavili se bodo v okviru cikla Abeceda II, modula, ki ga je za mlade glasbenike in glasbenice zasnoval njegov vodja, bobnar Dre Hočevar. In sicer se bodo z različnimi zasedbami in skupinskim dogodkom v parku za Cankarjevim domom predstavili Domen Bohte, Nina Virant, Veronika Kumar in Maj Kavšek. V nadaljevanju cikla-modula Mladi raziskovalci II se bo predstavil basist Gašper Livk z zasedbo code::source, s katero je že nastopil na festivalu Jazz Cerkno, v prihodnje pa tudi na festivalu Jazzinty v Novem Mestu. Prav tako pod okriljem mladih snovanj v polju jazza se bo predstavil Big band Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, za najmlajše pa bosta s koncertom poskrbela Boštjan Gombač in Zlatko Kaučič.

Festival bo kot vedno spremljal dodatni program. Poleg vseh brezplačnih koncertov, ki se bodo odvijali v parku za Cankarjevim domom, bo v prostorih Male galerije Cankarjevega doma na ogled razstava Žige Koritnika, ki je letos uspešno izdal monografsko knjigo z glasbeno fotografijo Cloud Arranger. Ob tokratni priložnosti je svoje fotografije naslovil Cloud 9; na otvoritvi razstave 17. junija bo nastopil pihalec Mats Gustafsson. Italijanski glasbeni pisec, kritik in teoretik ter urednik nedavno izdane knjige The History of European Jazz, Francesco Martinelli, bo v Cankarjevem domu predaval o povezavi med jazzom in italijansko opero. Od 6. junija v prostorih Nove ljubljanske banke poteka razstava izbornih preteklih plakatov ljubljanskega jazzovskega festivala. Na zadnji dan festivala, 22. junija, bo v parku že tradicionalni Jazz bazar.

Več o programu festivala izveste TUKAJ.