12.05.2020

Ana Čop Preko »karantenskih spletnih sprejemcev« v Basel!

Ana Čop, novomeška jazzovska pevka zaključuje študij na jazz oddelku graške univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost.

Tanja Benedik

Ana Čop Preko »karantenskih spletnih sprejemcev« v Basel!
Foto: Davorin Pavlenič

Mlada umetnica Ana Čop se je kar nekaj časa ukvarjala z vprašanjem: »Kam in kako naprej?« Odgovor je iskala skupaj s fantom, saksofonistom Jako Arhom, ki ravno tako zaključuje isti študij. Glede na to, da ta podobna pričakovanja glede nadaljnje glasbene poti, sta hitro prišla do skupne odločitve. Iskala sta podiplomski študij, ki bo nadgradil njuno pridobljeno znanje, razširil obzorja in ju motiviral  k raziskovanju in ustvarjanju novih poti v glasbenem svetu. Sprva sta se nagibala k Skandinaviji, nato pa sta odkrila program na glasbeni akademiji v Baslu (Jazzcampus Basel), ki ju je takoj navdušil. 
Ana: »Gre za zelo moderno šolo, tako v smislu infrastrukture, kot pristopa do študija. Kar naju je najbolj pritegnilo, je njihov nadvse fleksibilen učni načrt, ki se prilagaja vsakemu študentu posebej glede na njegove želje. Celoten program je razdeljen na tri module; »performance«, »composition« ter »music production«. Zame kot študentko jazz petja bo moj glavni modul »performance«, »composition« in »music production« pa bosta moja stranska modula. Programi se ne osredotočajo zgolj na pomen virtuoznosti na glavnem inštrumentu, temveč te želijo izoblikovati v celostnega umetnika. Zavedajo se, da danes obvladanje inštrumenta ni dovolj za konkurenčnost jazz glasbenika in preživetje na svetovnem trgu. Zato dajejo velik poudarek tudi na »music bussiness«, obvadovanju dela v studiu in spodbujanju kreativnosti. Poleg tega pa je njihova katedra sestavljena iz glasbenikov, ki krojijo vrh svetovne jazz scene (Mark Turner, Lionel Loueke, Jeff Ballard, Larry Grenadier...). Z vsem naštetim nudijo študentom mnoge možnosti, ki jih druge šole ne morejo ponuditi, posledično tudi boljše karierne priložnosti. Seveda pa je na koncu vse odvisno od posameznikove volje.
Žal mi je, da zaradi trenutne situacije s COVID-19 nisem imela priložnosti fizično obiskati šole, si ogledati mesta in spoznati profesorjev ter študentov Jazzcampusa. Izpit sem namreč opravila kar online preko ZOOM platforme, kar je bila edinstvena izkušnja. Moje mnenje o takem načinu je bilo sprva negativno, a sem ga hitro spremenila. Zelo dobro si lahko vizualiziraš celoten izpit, saj ga opravljaš v okolju, ki ti je blizu in udobno. Poleg tega se lahko bolje pripraviš na praktični del, saj si odvisen samo od sebe. To je lahko sicer prednost ali slabost, sama sem jo poskušala obrniti v prednost. Dejstvo, da moraš celoten program odigrati sam, me je najbolj skrbelo, na koncu pa sem bila za izkušnjo močno hvaležna, ker sem se tako začela ukvrajati s stvarmi, katerim se prej nisem posvečala.
Z Jako se zavedava, kakšno srečo imava, da so sprejeli oba. To, da se skupaj seliva v Švico, nama bo olajšalo tudi finančno situacijo, s katero se, iskreno rečeno, še ne želiva soočiti. Ne glede na vse pa se študija in nove poti neizmerno veseliva in želiva vsem na podobni poti veliko sreče in uspeha!«

Sprejemni izpit Ane Čop: