21.04.2019

Bister in oster (po)sluh za novodobne glasbe

Črt Trkman prihaja s svojim prvim mini albumom, ki ga skozi zvočni preplet raznaša na vse celine, povezane med seboj s sorodno elektronsko godbo talnih in podtalnih žanrov.

Miroslav Akrapović

Booster Pack EP

Terranigma

Booster Pack EP

Kamizdat
2019

Črt Trkman aka Freeverse se nam na tem posvečenem, za ušesa in oko sila všečnem glasbenem nosilcu z imenom Booster Pack EP predstavlja kot Terranigma. Že iz imena lahko sklepamo, da se pod to tančico skriva esenca, rudimentarna elektronska zvočna prvina, ki se pod Črtovo taktirko prelevi v novodobno plesno mantro. Za Črta, ki si je na širši glasbeni sceni ustvaril sloves izvirnega, navdahnjenega in razgledanega didžeja ter enega najbolj reprezentativnih in prepoznavnih raznašalcev basovskih ritmov, je ta mini plošček vsekakor korak v pravo smer oziroma vsebinsko pogojena stopnica višje. Za Črta, ki si je na širši glasbeni sceni ustvaril sloves izvirnega, navdahnjenega in razgledanega didžeja ter enega najbolj reprezentativnih in prepoznavnih raznašalcev basovskih ritmov, je ta mini plošček vsekakor korak v pravo smer oziroma vsebinsko pogojena stopnica višje. 

Vsekakor je to nekakšna osebnostna izkaznica, ki na kratko povzame največ iz njegove široke palete sorodnih in ne nujno komplementarnih elektronskih godb. V prvi skladbi, Metrognome, smo priče poskočnemu in lahkotnemu IDM kolažu, ki ga krasita enostavnost zvočnega okostja brez odvečnih elektronskih zank in (pre)obratov, kajti skladba se sliši kot zvočni avizo za jutranjo zarjo, ko možgani šele pričnejo s procesiranjem osnovnih funkcij dnevnega delovanja. V naslednji, Gfuel, smo že v pogonu, ki ga pogojuje simbioza brakbeata in acida in se sliši kot premočrtna vožnja skozi špalir zelenih semaforskih luči. Ne gre za drvenje, temveč za racionalno izbiro najbližje poti do cilja, ki jih avtor(ji) povezuje(jo) s prefinjenim občutkom za vinilni scratch in acidozno okolje. Zaključek mini ploščka pripade rejversko razposajenemu junglu skladbe Inna Moss Side (96' Flex), ki zazveni kot nekakšen retrospektivni odmev Črtu najbolj všečnih plesnih viž, ki so ga zaznamovale v preteklosti in ostajajo temeljno črpališče za njegovo nadaljnje glasbeno raziskovanje in ustvarjanje. 

Brez patetike in nostalgije, le bister in oster (po)sluh za novodobne glasbe, ki jim je v silni kombinatoriki težko prešteti krvna telesca ter v splošni anemiji dognati, kar je živo iz krvi in mesa. Booster Pack to vsekakor je!