28.09.2015

Cankarjev dom z abonmaji resne glasbe napoveduje sezono 2015/16

Cankarjev dom je predstavil program sezone 2015-2016 za koncerte klasične glasbe.

Maia Juvanc

Pianist Grigorij Sokolov bo uvedel srebrni abonmajski Komorni cikel sezone s pianističnim recitalom, potopitvijo v intimni svet Schubertovih del. (Foto: Matej Kerec)
Foto: Matej Kerec

V novi sezoni se bodo na odrih Cankarjevega doma v sklopu zlatega in srebrnega abonmaja zvrstili številni koncerti pomembnih orkestrskih korpusov in solistov, v ciklu Mladi mladim pa nastopi mladih slovenskih glasbenikov in premierna postavitev (21. januarja). Videli bomo tudi Verdijevo opero Otello v koprodukciji s SNG Opero in balet Ljubljana, medtem ko se bo sodobni glasbeni ustvarjalnosti ponovno posvetil cikel Predihano.

V prihajajoči sezoni bodo žarometi zlatega abonmaja poleg srednjeevropskih sil razsvetljevali tudi glasbeno ustvarjalnost in poustvarjalnost evropskega severa ter skandinavska povezovanja in izmenjave. Sezono zlatega abonmaja bo odprl Simfonični orkester iz Lahtija, manjšega finskega mesta. Finski orkester bo svojo glasbeno kulturo predstavil z izvedbo Sibeliusovih del. Poudarek programa zlatega abonmaja bo na obširnejšem celovečernem vpogledu v opus posameznih velikih skladateljev Brahmsa, Beethovna in Griega. Serijo gostujočih orkestrov bo maja sklenil koncert Simfoničnega orkestra Švedskega radia pod taktirko Daniela Hardinga s celovečernim sporedom Brahmsovih del. Marca 2016 se bo simfonični dediščini Ludwiga van Beethovna posvetil belgijski dirigent Philippe Herreweghe s svojim Orkestrom Elizejskih poljan. Edvardu Griegu in njegovim Sonatam za violino bo posvečen večer z norveškim violinistom Henningom Kraggerudom, Griegovega Peer Gynta pa bo takoj po mariborski premieri novembra 2015 na odru Gallusove dvorane uprizoril priznani koreograf Edward Clug s celovečerno baletno produkcijo Baleta SNG Maribor.

Srednjeevropska orkestrska glasba bo zastopana z Dunajskimi simfoniki, ki bodo novembra izvajali spored francoskega simfonizma pod taktirko Charlesa Dutoita. Sledil jim bo nemški baročni orkester iz Freiburga s čembalistom Andreasom Staierjem, ki bo pod vodstvom violinistke in dirigentke Petre Müllejans izvedel bogat repertoar koncertov za čembalo Johanna Sebastiana Bacha in njegovih sodobnikov. Med glasbenimi gosti se bo predstavil tudi orkester ameriške tradicije; v sklopu evropske turneje se bo pri nas namreč ustavil Simfonični orkester iz Dallasa s šefom dirigentom Jaapom van Zwednom.

Pianist Grigorij Sokolov bo uvedel srebrni abonmajski Komorni cikel sezone s pianističnim recitalom, potopitvijo v intimni svet Schubertovih del. Decembra se bo v Ljubljani ustavil Festival Lockenhaus na zimskem gostovanju z umetniškim vodjem violončelistom Nicolasom Altstaedtom, ki bo festivalski duh komornega muziciranja poustvaril z violinistko Vilde Frang, violistom Jamesom Boydom in pianistom Alexandrom Lonquichem. Marca pričakujemo peterico glasbenikov Calefax, ki bi jih le pogojno lahko opredelili kot pihalni kvintet; že vrsto let postavljajo novo stalno inštrumentalno kombinacijo oboe, klarineta, saksofona, bas klarineta in fagota. Na orglah Gallusove dvorane se bo ponovno izkazoval Christian Schmitt, ki se aprila 2016 vrača v partnerstvu s trobentačem Matthiasom Höfsom.

Premikanja v sodobnem glasbenem svetu bosta odstirala dva koncerta cikla Predihano. 16. novembra bodo glasbeniki, med katerimi so harmonikar Luka Juhart, tolkalec Simon Klavžar in pianistka Nina Prešiček, na koncertu Predihano – Zvokotok izvajali dela Bojane Šaljič-Podešva, Mateja Bonina, Petre Strahovnik, Nine Šenk in Tošija Hosokave. 15. marca bo v Linhartovi dvorani gostoval Ensemble Experimental Eksperimentalnega studia Zahodnonemškega radia in izvajal dela Uroša Rojka, Vinka Globokarja ter drugih sodobnikov.

Oder Gallusove dvorane je prizorišče treh pomembnih abonmajev simfonične glasbe naših dveh orkestrskih teles. V sklopu Modrega abonmaja se bodo Orkestru Slovenske filharmonije kot solisti pridružili violinist Stefan Milenković, ki od rane mladosti nastopa tako v Sloveniji kot na svetovnih odrih in bo tokrat izvajal Ligetija, harmonikar Luka Juhart, flavtistka Eva-Nina Kozmus in Julian Rachlin, slednji spet tako v dirigentski kot solistični vlogi. Marca bo na šestem koncertu orkester skupaj z Zborom Slovenske filharmonije, Zborom Furlanije­ – Julijske krajine in Komornim zborom Megaron ter solistkama sopranistko Sabino Cvilak in mezzosopranistko Nuško Drašček Rojko izvedel Simfonijo št. 2 v c-molu (Vstajenje) Gustava Mahlerja.

V sklopu oranžnega abonmaja bodo z orkestrom SF sodelovali številni priznani glasbeniki, med katerimi so dirigent in skladatelj Peter Ruzicka, pianistka Dubravka Tomšič, trobentač Reinhold Friedrich, kvartet rogov Berlinske filharmonije in violinist Daišin Kašimoto.

V sklopu abonmaja Kromatika Simfoničnega orkestra RTV Slovenija se bodo zvrstili nastopi dirigentov, ansamblov, zborov in solistov, med katerimi so 4Saxess, dirigenta Simon Krečič in Daniel Raiskin, flavtist Matej Zupan, Pritrkovalci iz Šentvida pri Stični, mojstrica kitajske lutnje (pipa) Žang Hongjan in Komorni zbor Ave. Na programu bodo dela Alda Kumarja, Lojzeta Lebiča, Skrjabina, Sibeliusa, Rihma in kitajskih skladateljev (Zenmin Šu, Cugjang Vu in Šia Guan).

V torek, 10. novembra, bomo imeli s simfoniki priložnost vstopiti v doživetje filmske glasbe oskarjevega nagrajenca Michela Legranda, 3. decembra pa se bo v znamenju svoje 60-letnice v Gallusovi dvorani po svojem glasbenem opusu skupaj s simfoniki, Big Bandom RTV Slovenija in gosti sprehodil Oto Pestner.