15.12.2020

Danes poslušamo: 2021 bo zborovsko obarvano leto!

Kolikor so bile v 2020 zborom pristrižene peruti, toliko bolj bo 2021 po optimističnih scenarijih, ki jim sledijo zborovski navdušenci, zborovstvu naklonjeno. Današnjo »drugačno« poslušalnico prispeva Mihela Jagodic, programska vodja Festivala Europa Cantat, sicer producentka za vokalno glasbo pri JSKD. Prijave na festival se odpirajo danes.

SIGIC

Danes poslušamo: 2021 bo zborovsko obarvano leto!
Foto: Janez Eržen

Mihela: Vabilo SIGICA za pripravo poslušalnice me je zelo razveselilo, saj v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti že dve leti tečejo priprave na enega največjih zborovskih festivalov na svetu in hkrati tudi največji glasbeni dogodek v zgodovini Slovenije – XXI. Festival Europa Cantat Ljubljana 2021. Medtem ko se veselimo priznanih tujih umetnikov, ki prinašajo k nam nove ideje, bogato znanje in zanimive koncerte, bomo festival izkoristili tudi za kreativno povezovanje zborovstva z drugimi umetnostnimi zvrstmi in področji, kot sta npr. znanost in šport, ter predstavitev zakladnice slovenske zborovske glasbe in izvajalcev na tem enkratnem mednarodnem odru v koncertnem ciklu Listen to Slovenia/Prisluhni Sloveniji. Za poslušanje sem izbrala nekaj zasedb ali skladb, ki bodo zagotovo del tega programa. Žal noben posnetek ni nastal s profesionalnim snemanjem, a vendar vam bo pričaral kvaliteto naših izvajalcev in pester zborovski repertoar.

Gašper Jereb - Sonce in reka (Miha Zabret)
Izvedba: Združeni množični mladinski zbor Potujoča muzika 2011, SToP, zborovodkinja Maja Cilenšek

Mihela: Odličnega odraslega zborovstva v Sloveniji ne bi bilo brez sistema, ki petje omogoča otrokom. Po generaciji velikih imen slovenskih skladateljev, ki so pisali čudovito glasbo zanje, se je za skladanje zanje navdušila tudi zdajšnja generacija. Nenehne zborovske prireditve za otroke, kvalitetna rast zborov in želje po novih pesmicah s strani zborovodij so rodile ogromno pesmi z aktualnimi besedili, tudi sodobnejšimi pristopi, nekatere od njih so postale prave uspešnice.

Ena njih je tudi skladba Sonce in reka, ki je bila napisana za poseben projekt Potujoča muzika, ki v Cankarjevem domu na vsaki dve decembra leti v počastitev svetovnega dneva zborovskega petja zbere v množične zboru 500 pevcev iz mladinskih zborov iz cele države in omogoči nepozabno doživetje vsem sodelujočim in obiskovalcem.

Damijan Močnik - Zarja (slovenske ljudske)
Izvedba: Zbor sv. Nikolaja, Litija, zborovodkinja Helena Fojkar Zupančič, Postojnska jama, 2019

 

Mihela: Koncert v Postojnski jami je res nekaj posebnega. Še posebno pa koncert v času novembrskega večdnevnega deževja, ko v jami dobesedno dežuje in kapljice vode same od sebe ustvarjajo nešteto mističnih zvokov. V tem vzdušju in s kar nekaj izvedbenimi izzivi smo lani ustvarili ekskluzivno doživetje za udeležence generalne skupščine Evropske zborovske zveze Europa Cantat, ki smo jo gostili v okviru priprav na festival.

Matej Kastelic - O Adonai
Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana
, zborovodja Ambrož Čopi

Mihela: Eden od načrtov na festivalu naslednje leto je predstavitev glasbe mlade generacije slovenskih skladateljev. Ta je zrasla z mentorsko spodbudo Ambroža Čopija, ki se že leta veliko posveča delu z mladimi, jih navdušuje za komponiranje za zbore in tudi izvaja z Mešanim zborom Konservatorja za glasbo in balet v Ljubljani. V zadnjih letih se je ta repertoar zaradi obilice možnosti promocije uspešno prijel v tujini in ga izvajajo že številni zbori od Azije do Amerike.

O Adonai je bil krstno izveden na Naši pesmi 2016, državnem tekmovanju slovenskih zborov, ki letos praznuje 50. obletnico in kjer vsaki dve leti doživimo pravi pevski praznik, ki vsakič ponudi obilo trenutkov umetniškega presežka, ki še dolgo ostanejo v spominu.

Damijan Močnik - Jeruzalem/Yerushalaim

Izvedba: Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, Ljubljana – Šentvid, zborovodkinja Helena Fojkar Zupančič, Svetovni zborovski simpozij IFCM, Barcelona, 2017, krstna izvedba

Mihela: Skladatelj je o skladbi napisal: “JERUZALEM / YERUSHALAIM (ירושלם) pomeni »mesto miru«, vendar se, tako kot bi odslikaval svet, to mesto vsako jutro znova prebuja v nemiru, konfliktih, sovraštvu … Nastala je slikovita in silovita zvočna freska, ki na eni strani izraža velikanska nasprotja, na drugi pa gorečo prošnjo za mir.” (odlomek)

Skladbo je zbor naročil za posebno priložnost – za prvo izvedbo na Svetovnem zborovskem simpoziju. Zbor je v zadnjih treh letih izbran ali povabljen na dve mednarodno najbolj prepoznavni strokovni prireditvi za zborovske strokovnjake - Svetovni zborovski simpozij IFCM 2017 (na vsaka tri leta je izbranih 24 zborov različnih tipov zasedb in repertoarjev s celega sveta) in na nacionalno konferenco ameriških dirigentov ACDA 2018 (eden od petih neameriških vabljenih zborov).

Anton Lajovic – Pesem deklice (Otto Julius Bierbaum/Oton Župančič)

Izvedba: ČarniCe, Ljubljana, zborovodkinja Monika Fele, Finale Sozvočenj 2016

Mihela: Večkrat se glasba izpred desetletij umakne novim delom, ki zaokrožijo med zbori. Pa vendar dobre skladbe venomer pridejo nazaj na odre in spet presenetijo s svojo lepoto in večnostjo. Ena takih je Pesem deklice. Na festivalu bomo na posebnem koncertu predstavili podobne bisere iz preteklosti in tako zaokrožili programsko bogastvo slovenskega repertoarja.

Iz uredništva:

40 prizorišč, 200 dogodkov, od tega 42 ateljejev, delavnice, študijske skupine, koncerti in številni konceeti – vse to v najboljšem scenariju prihaja v Ljubljano julija 2021. In najpomembnejše: PRIJAVE SE ODPIRAJO DANES! Klik na https://europacantat.jskd.si/