14.05.2021

Duh Dreves Braneta Zormana

Zvočno delo spekulira o zvočni komponenti življenja dreves in prevprašuje preplet posameznega dela rastline s kolonijo organizmov in skupnostjo gozda.

Press info

Brane Zorman
Foto: arhiv organizatorja

Po večmesečnem zatišju bodo v torek, 18. maja ob 20.00 zopet lahko srečali gostujočega umetnika galerije Steklenik na FM zvočnem dogodku v živp preko sistema Silent Disco, in sicer pred MGLC Švicarijo.

Dogodek poteka v okviru aktualne razstave Brane Zorman: Duh dreves | Dotik, pripravljene za galerijo Steklenik in predvidene za poslušanje med 15. 5. in 18. 6. 2021. Zaradi omejenega števila slušalk je prijava (cona@cona.si) na dogodek obvezna. 

Brane Zorman bo izpred vhoda v Švicarijo v živo izvedel predelano verzijo skladbe Duh dreves | Dotik, ki je v različnih fazah in inteziteti nastajala dve leti. Koncertni dogodek bo izveden v prostorski ambisonični tehnologiji, z opremo Silent Disco, ki jo sestavlja več mikro FM oddajnikov in slušalk kratkega dometa na večih frekvencah. Ambisonična tehnologija obiskovalcem omogoča posebno intenzivno sonično doživetje vpetosti in obkroženosti z zvokom v prostoru. Umetniku pa dovoljuje, da zvoke v skladbi prosto premešča in jih manipulira v 360 kotnem sferičnem prostoru, hkrati pa ga posreduje preko običajnih stereo slušalk do poslušalcev.

Zvočno delo Duh dreves | Dotik spekulira o zvočni komponenti življenja dreves in prevprašuje preplet posameznega dela rastline s kolonijo organizmov in skupnostjo gozda. Zvočni posnetki dajejo glas življenju drevesa v njegovem letnem in življenjskem ciklu, ki se začne in konča s tišino. Tišino pred spomladanskim pretokom drevesnih sokov in tišino po uničenju zaradi klimatskih sprememb, suše, požarov.

Avtor namenja posebno pozornost dotiku drevesa; kot obliki skrbi in zavedanja sobivanja z rastlinami in na drugi strani destruktivnemu dotiku okoljskega uničenja. Od zvokov dotikanja debla, drgnjenja vej, drobljenja odpadlega lubja, listov, vetra v krošnjah, vode, ki napaja korenine, avtor zvočno prehaja skozi fizični obstoj drevesa. Vse tja do lomljenja vej, podiranja dreves in ognja, ki kot opozorilo pred prihajajočo sušo grobo zareže v habitat gozda.

Skladba s posnetimi in obdelanimi zvoki dreves, ki nastajajo tako znotraj samega organizma kot tudi ob dotiku človeka in okolja, ustvarja čustveno in dramatično glasbeno fabulo, nabito z naravnimi in ojačanimi zvoki, ki se energično spajajo in prepletajo. Dinamična osemkanalna prostorska postavitev vsrka poslušalca v središče zvočnega dogajanja.

O avtorju:
Brane Zorman je skladatelj, zvočni in intermedijski umetnik, zvočni manipulator, producent in kurator. Zvočna dela komponira za gledališke, intermedijske in plesne predstave. V odnosu do zvoka in prostora razvija različne strategije, tehnike, dinamične in interaktivne module, snema in reinterpretira zvočne krajine in z uporabo sofisticiranih orodij kreira elektronske in akustične zvočne skulpture.