15.09.2017

Institucija, ki jo mladi glasbeniki krvavo potrebujejo

Danes se s koncerti v MKNŽ Ilirska Bistrica pričenja Klubski maraton 2017!

Peter Baroš

KM2017

Medtem, ko se na področju kulturnih strategij te dni v Sloveniji  pretaka ogromno tople vode, se danes pričenja sedemnajsta izvedba turneje Klubskega maratona Radia Študent. Klubski maraton že vsa leta udejanja temeljna načela, ki jih kulturna politika vsakič znova izumlja kot novost, ki jo je treba udejaniti za uspešen razvoj, prepoznavnost in veljavo domače kulture. Klubski maraton odkriva nova, še neuveljavljena imena iz polja širokega žanrskega in teritorialnega razpona in jim omogoči kontinuirano predstavljanje v raznolikih koncertnih prostorih, kjer pa mladci ne nabirajo le odrske kilometrine. Bogatijo tudi arzenal izkušenj komunikacije s koncertnimi promotorji, spoznavajo specifike lokalnih občinstev, se družijo z drugimi bendi in z njimi na nek način tudi tekmujejo. Kreativnost, mreženje, decentralizacija, kontinuiteta, raznolikost, vzgoja občinstva, povezovanje javnega, nevladnega in zasebnega sektorja... Zveni znano?

Sedemnajsti Klubski maraton bo povezal številna prizorišča širom Slovenije: MKNŽ Ilirska Bistrica, MC Podlaga Sežana, Klub Metulj Bistrica ob Sotli, Gustaf Maribor, MKK Črnomelj, TamKoUčiri Celje, MKC Pri Rdeči Ostrigi, Zakon Vrhnika, Trainstation Subart Kranj, C.M.A.K. Cerkno, MC Kotlovnica Kamnik, MC Postojna, Klub eMCe Plac Velenje, Carinarnica Nova Gorica, MIKK Murska Sobota, MinK Tolmin, Hangar bar Izola, LokalPatriot Novo mesto ter tradicionalno prizorišče sklepnega koncerta - Menza pri Koritu Ljubljana. Koncertna prizorišča vsako leto malce variirajo, a kot pove Žiga Pucelj, glasbeni urednik Radia Študent: "Zdravo klubsko jedro prostorov s tradicijo ali prostorov z izrednimi zanesnjaškimi ekipami ostaja. Nekateri klubi se zavoljo razmer na koncertnem krogu umikajo. Bodisi se umikajo logiki delovanja v miljeju alternativne kulture bodisi gmotnim in birokratskim pogojem, kakršne postavlja izvedba izrazito nekomercialnega dogodka z zelo novim imeni nastopajočih." Kot je Pucelj pojasnil v lanskoletnem intervjuju, je: "Glavni faktor uspešnosti določenega dogodka maratona predvsem takšna ali drugačna scena okoli samega koncertnega/klubskega prostora, ki ustvarja določeno (alternativno) kulturno klimo v svojem kraju". 

In če smo že pri scenah... Medtem, ko se kulturna politika danes ukvarja z izumi, ki so torej že vrsto let običajna praksa projektov kot je Klubski maraton, pa se ne dotika resničnih težav, ki tarejo posamezne scene. Pred dnevi je svoj obrat zaprla koprska Ustvarjalna platforma INDE, ki je v zapuščeni tovarni skrbela za pestro ponudbo vsebin na kulturno precej osiromašeni slovenski obali. "K sreči smo našli ekipo za sodelovanje", pove Pucelj. "Prvič se bomo podali v Izolo, v Hangar bar, v katerem zdaj že dober čas izvajajo redne koncertne dogodke in na ta način ustvarjajo določeno dogajanje na sicer s kvalitetnimi alternativnimi koncerti izjemno podhranjeni obali. Klubski maraton se vrača tudi v klub LokalPatriot v Novem mestu, ki je v zadnjem času doživel nekaj sprememb in se ob tem še vedno sooča z okoliščinami zavitih poti lokalne kulturne politike.

Letošnji izbor prijavljenih glasbenih skupin je navrgel šesterico nastopajočih. Pucelj: "Z bendom Lynch ter vrtojbskimi Nesesari Kakalulu maraton bogatita dve bendovski imeni, ki nista več popolni neznanki domači klubski sceni. Prav tako ni neznan ljubljanski poet eksperimentalne kolažne elektronike SsmKOSK. Z bendoma 7AM in Styröfoam ter mladim eksperimentalcem Binetom pa se maraton tudi letos podaja v neznano, tja, kjer je najmočnejši."

Ob obsežni turnejski karavani ter spremljajoči kompilaciji, na kateri se izbrani nastopajoči predstavijo s svojimi posnetki, pa Radio Študent izkorišča tudi promocijske možnosti, ki jih zagotavlja njihovo osnovno orožje, radijski medij. "Letošnji projekt bo zaznamovala nekoliko drugačna izvedba medijske podpore s strani Radia Študent", pojasni Pucelj in nadaljuje: "Med potekom same turneje se bodo vsi nastopajoči predstavili tudi s koncerti v studiu Radia Študent. Pot do letošnjega ljubljanskega finala 3. novembra v Menzi pri koritu bo tako zaznamovana s še več vsakodnevnega življenja projekta v našem radijskem etru."

Podrobnejši zemljevid koncertnih aktivnosti Klubskega maratona si lahko ogledate tukaj