20.07.2020

Iz moje poslušalnice: Andrej Doblehar

Vabljeni k prisluhu izbora umetnostnega zgodovinarja, etnologa in kulturnega antropologa Andreja Dobleharja.

SIGIC

Andrej Doblehar

Andrej: Ob mnogih zgoščenkah klasične in popularne glasbe se je težko odločiti za ozek izbor petih skladb, mnogim slovenskim skladateljem in odličnim izvajalcem bom nehote naredil krivico. Izbral sem glasbo, povezano s spomini na koncerte ali ljudi, ki bodo ostali trajno zapisani v osebnem spominu. In še vedno si kupim zgoščenko priljubljene glasbe, Youtube je samo za občasno poslušanje.

Marjana Lipovšek – Gustav Mahler: Ich bin der Welt abhanden gekommen

Andrej: Mahlerjeva glasba je ena mojih najljubših, tako simfonije kot orkestralni pesemski cikli. Mezzosopranistka Marjana Lipovšek je Mahlerjeva dela izvajala tudi z maestrom Claudiem Abbadom in na vrsti koncertov v Ljubljani. Nepozaben ostaja njen nastop, ki sem ga pred mnogimi leti poslušal v abonmaju Slovenske filharmonije – pod dirigentskim vodstvom Marka Letonje sta skupaj s tenoristom Thomasom Moserjem izvedla Mahlerjevo Pesem o zemlji. To so bili študentski časi, ko smo s prijatelji poslušali mnogo koncertov in o njih ob pijači debatirali še pozno v noč.

Komorni zbor AVE – Karol Pahor: Oče naš hlapca Jerneja (Struna življenja, 1996)

Andrej: Na zgoščenko Struna življenja je Komorni zbor AVE (dir. Andraž Hauptman) vključil tudi znamenito skladbo Oče naš hlapca Jerneja na Cankarjevo besedilo, ki se je kar nisem mogel naposlušati. Imenitna skladba, imenitna izvedba! Kasneje sem to pesem tudi sam pel pri različnih zborih in to je bil vedno praznik za pevce in občinstvo, saj je skladatelj notranji Jernejev monolog glasbeno transformiral v množično manifestacijo, lahko bi rekli Primorcev, od koder je tudi sam izhajal. Pesem je odmevala tudi izza slovenskih meja in očitno navdušila uporabnika, ki jo je objavil na svojem kanalu.

Consortium musicum Ljubljana - Božične pesmi (Božične pesmi, 1976)

Andrej: S cerkveno glasbo sem povezan že od otroštva in dolgo že pojem v cerkvenem zboru na Ježici. Že kot otrok sem imel doma vse kasete zbora Consortium musicum, kasneje pa sem o tej glasbi in zboru na TV Slovenija pripravil več oddaj. V obsežnem opusu skladb za različne dobe cerkvenega leta bi posebej izpostavil album Božične pesmi, ki ga je zbor pod vodstvom dirigenta Mirka Cudermana posnel leta 1970. Na plošči so nekatere antologijske slovenske božične pesmi, posebej dragoceno pa je, da lahko slišimo znamenita solista – sopranistko Marijo Gorenc in tenorista Lojzeta Urana.

Lojze Slak - V dolini tihi (Kadar pa mim hišce grem, 2009)

Andrej: Narodnozabavna glasba v moji poslušalnici ne pride prav pogosto na vrsto, nikoli pa ne manjka na družinskih praznovanjih, ko moj najstarejši nečak vzame v roke harmoniko in skupaj zapojemo. V naši družini smo veliko prepevali, še posebej slovenske ljudske pesmi, kar je po družinah danes že redkost. Pesem V dolini tihi pa ima za nas še poseben pomen, saj je bil moj oče mali bratranec Lojzeta Slaka, ki je imel vinograd pod novomeško Trško goro, kjer je bil doma tudi moj oče. Zato je to tudi očetova pesem, ki smo mu jo še zadnjič zapeli na pogrebu na ljubljanskih Žalah.

Pritrkavanje v Škocjanu na Dolenjskem

Andrej: Glasba zvonov bogati praznike in spremlja človeka ob raznolikih življenjskih dogodkih. Pritrkovalec in tudi učitelj te umetnosti sem že vrsto let, če je le priložnost, obiščem vsak zvonik in pogledam zvonove. V zadnjem obdobju kolegi sistematično snemajo in na Youtube objavljajo posnetke slovenskih zvonov, kar stalno spremljam in je izjemno dragoceno. Ob tem izvem mnogo novega o slovenski zvonarski tradiciji in občudujem mojstrstvo pritrkavanja na ubranih zvonovih, kakršne imajo v Škocjanu na Dolenjskem.

Iz uredništva:
Andrej Doblehar je umetnostni zgodovinar ter etnolog in kulturni antropolog. Na TV Slovenija je zaposlen kot urednik, scenarist in voditelj dokumentarnih filmov in serij ter omizij s področij likovne umetnosti, kulturne dediščine in zborovske glasbe. O teh področjih tudi piše, predava in vodi strokovne ekskurzije, kot kustos je sodeloval pri različnih projektih v slovenskih galerijah in je član strokovnih komisij. Poznamo ga tudi kot pevca v različnih zborih – pel je v zborih Veter, Ave, Komorni zbor RTV Slovenija ter občasno tudi v APZ Tone Tomšič, Consortium musicum in pri Glasbeni matici.