29.03.2021

Iz moje poslušalnice: Kvintet Vintgar

Danes znova poslušamo s skupino. Za nas so muziko izbrali člani Kvinteta Vintgar: Domen Anžlovar (1. tenor), Luka Černe (2. tenor in umetniški vodja), Ambrož Černe (bariton), Andrej Černe (bas-bariton in predsednik društva) ter Gašper Hribar (bas).

SIGIC

Iz moje poslušalnice: Kvintet Vintgar
Foto: arhiv Kvinteta Vintgar

Astrid in Avantgarden - Črno pero (2020)

Domen: Astrid Ana Kljun je prijateljica že od časa študija petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani in je vsestranska umetnica in izjemna glasbenica. Svojo kreativnost izraža preko vseh mogočih medijev in skupaj s člani Avantgarden ustvarjajo takšno zvrst glasbe, ki je v Slovenji še nisem slišal. Sodelujejo že od leta 2017 in so nastopili tudi na spletnem tekmovanju Ema Freš s skladbo Sing to me, ki je bila ena izmed desetih finalnih skladb tekmovanja. Črno pero pa je njihova edina pesem v slovenskem jeziku in je navdihnjena iz zbirke pravljic Clarisse Pinkole Estés z naslovom Ženske, ki tečejo z volkovi. Pesem gre zelo lepo v uho in poboža dušo s svojim privinstvenim ritmom ter lepo melodijo in globokim tekstom.

Tomaž Hostnik - Təč (2018)

Luka: Tomaž je glasbeni umetnik od pete do glave. Zanj sem slišal že kaki dve leti nazaj, trenutno pa celo sodelujeva. Občudujem njegovo kreativnost, muzikalnost, predanost malo drugačnemu šansonu, kompleksni kritiki do okolja in družbe. Po nekaterih merilih piše precej subtilno, po drugih precej neposredno.

Mnogo njegovih besedil in tudi pesem Təč spada v skupino Rovtarskega narečja. Meni je zelo blizu, ker je v tem dialektu govorila moja varuška Marija in se mi film zavrti v otroštvo. Všeč mi je besedilo pesmi, saj je precej zgovorno.

Hamo & Tribute 2 Love - Prva vrsta (4K, 2019)

Ambrož: Pri uživanju ob glasbi radi uporabimo frazo: „To si pa rad zapojem pod tušem“ ali pa „si povečam glasnost na avtoradiu“. To lahko sam trdim pri skladbi Prva vrsta. Na YouTube-u jo imam že med predlaganimi. Ne le, da so mi Hamo in skupina izvrstni glasbeniki, sporočilo skladbe je pravzaprav ena od markacij v mojem življenju. Namreč, upati si poskusiti nekaj novega, se nenehno učiti in pri tem, kakopak, delati napake. Saj smo navsezadnje samo ljudje. Ali, kot bi rekel Hamo: „Stopiti v prvo vrsto, stopiti iz leporečja, strgati nitko iz povprečja“. In kar je najpomembneje: „Če daš, nekdo ima“.

Kvartet Do in Ansambel Jožeta Kampiča - Pleničke je prala (Slovenske narodne pesmi, 1989)

Andrej: Ena izmed mojih prvih ob vstopu v moški pevski zbor Vintgar pred več kot 40 leti. Lep spomin na tiste lepe trenutke, ki so me do kraja potegnili v zborovsko petje in na tiste, ki so me pri petju ljudskih doslej najbolj prepričali. Dodajam še kitico (poznano v Beli krajini, od koder prihaja moja žena), ki popolnoma spremeni razpoloženje prvih treh kitic:

Preljubljeno dekle, oh nič ne žaluj,
poglej, sam tvoj fantič stoji pred teboj,
Obriši si solze, veselo zapoj,
Še danes greš v svate z menoj.

Sounds of Slovenia - Šla bom na goro (New Slovenian Resonance, 2013)

Gašper: Če odmislimo "zimzelene" ljudske pesmi, ki jih večinoma prepevajo / prepevamo vokalne zasedbe, smo Slovenci skoraj pozabili na ostale, manj slovenske ljudske pesmi iz različnih predelov naše domovine. Projekt "Sounds of Slovenia" pod vodstvom Janeza Dovča je po mojem prepričanju zelo dober način, kako z izvirno priredbo Slovencem približati pozabljene ljudske pesmi. Ena izmed takšnih je Šla bom na goro. Pesem mi je všeč iz več razlogov, npr. "pozitivna" melodija gre hitro v uho (čeprav je besedilo "depresivno"), prisotnih je več plasti, prihaja do prepletanja solistke, zbora in inštrumentov, kljub temu pa vsebuje tipične elemente slovenske ljudske glasbe. Sicer pa je pesem super primer, kako je s sodelovanjem različnih glasbenih izvajalcev mogoče doseči sinergije, ki nam sicer ne bi padle na pamet.

Iz uredništva:

Kvintet Vintgar ponosno nadaljuje pevsko tradicijo istoimenskega kulturnega društva z Blejske Dobrave. Želja in cilj pevcev je stalno napredovanje in osvajanje vokalne literature različnih glasbenih žanrov. Njihov repertoar obsega ljudsko in umetno pesem, žanre od renesanse, romantike, glasbe različnih pop, gospel in narodno zabavnih ritmov, vse do neraziskanih tematsko obarvanih vsebin.

Spodnji video predstavlja njihov najnovejši projekt, s katerim so nadomestili srečanja na vajah in nastopih v trenutnih zdravstvenih razmerah. V začetku letošnjega leta (2021) so z lastnimi telefoni in vsak v svojem avtu posneli video spot pesmi "O, Vrba". Priredbo pesmi, ki jo v originalu poje Vlado Kreslin - besedilo je napisal France Prešeren, glasbo pa Miro Tomassini - je posebej za Kvintet Vintgar napisal Samo Vovk.