28.05.2021

Iz moje poslušalnice: Tine Vrabič - Nitz

Ob današnjem izidu digitalne kompilacije ambientalnih & eksperimentalnih zvrsti Senzorama Vol. 1, je svoj glasbeni izbor pripravil Tine Vrabič - Nitz, koproducent kompilacije ter eden vidnejših predstavnikov domače klubske elektronike.

SIGIC

Tine Vrabič - Nitz
Foto: Urban Cerjak / UC Photography

Lip Rouge - Sakura (Senzorama Vol.1, 2021)

Tine: Karmen Ponikvar in Eva Mulej spadata v mlajšo generacijo ustvarjalk eksperimentalne in ambientalne glasbe. Sveža ustvarjalna sila v slovenskem prostoru nas s prvo izdajo na novo nastali kompilaciji Senzorama vol. 1. presenetita z izvrstnim delom Sakura, ki lepo kolažira semplane vokale in obdelavo glasu vokalistke in glasbenice Eve Mulej. Karmen Ponikvar se počasi vzpenja tudi kot izjemno talentirana producentka in didžejka klubskih žanrov, hkrati pa vneto raziskuje tudi same začetke eksperimentalne glasbe. Ob pomanjkanju dogodkov v prej omenjenih žanrih se ustvarjalki podajata tudi v organizatorske vode z novo serijo dogodkov Zvočni lišp, ki se bo prvič zgodila junija 2021 pred bivšo Cukrarno.

 
Nulla - Lenticular (068​/​078​-​1, 2021)

Tine: Vsestranska didžejka in producentka, ki se s svojim izrednim občutkom in splošno glasbeno razgledanostjo uspešno preriva skozi delikaten slovenski prostor klubske in ne klubske elektronske scene. Kljub kratkemu obdobju ustvarjanja ji skozi leta velja pripisati tiho zaslugo za obuditev skromne elektro scene med mlajšimi obiskovalci klubskih dogodkov. Nedavno je opozorila nase z dvema izdajama na založbi Kamizdat  ter kompilaciji Senzorama vol.1 z Luko Seliškarjem, ki nakazujejo na zelo svetlo prihodnost mlade ustvarjalke. Še en dokaz, da za prepoznavnost ne potrebuješ pretirane samopromocije, temveč predvsem kakovost in pravi odnos do glasbe.

Špela Cvetko: recenzija albuma 068/078-1 (Odzven)


Nika - Experimental Story 031

 

Tine: Nika van Berkel, slovenska didžejka, živeča v Rotterdamu, ki se že par let dokazuje z nastopi doma, v Rotterdamu ter Berlinu. Odraža jo prefinjen okus, ki združuje breakbeat, odvode rahlo čudaškega house-a ter zasanjenega elektra. Z ekipo vodi neodvisno platformo Omnibus in kolektiv Rite of Passage, kjer pridno omogočajo neznanim producentom izdajanje lastne glasbe in s tem pripomorejo k povezovanju slovenskih in tujih izvajalcev. Nika kaže ogromen potencial tudi z lastno produkcijo, ki pa zaenkrat še ni bila izdana.


Lara - 3N16M4 (Long Vehicle, 2021)

Tine: Kljub mladosti se 22 letna producentka počasi vzpenja in izdaja nepretenciozne, a zelo funkcionalne klubske rakete. Pred kratkim je na povabilo Sevensol-a, šefa založbe Long Vehicle izdala prvi 12'', na kateri se pojavi celo varovanec založbe Giegling, Gilles Aiken, bolj znan kot Edward. Izjemen talent, ki ima potencial, da bo čez leta pri samem vrhu klubske scene.


vsemag - Končnost Monokromega Bivanja/ Ásvaldr (Senzorama Vol.1, 2021)

Tine: Šestnajstletni producent Ožbej Rakovec s tremi albumi v zadnjem letu zagotovo dokazuje izjemen talent in glasbeno zrelost. Na letošnjo kompilacijo Senzorama vol.1  se je uvrstil z izjemnim cinematskim komadom Končnost Monokromega Bivanja/ Ásvald. Če to nakazuje prihodnost slovenske ambientalne scene, se je brez dvoma lahko veselimo.


Iz uredništva:

Tine Vrabič - Nitz se je v zadnjem desetletju zasidral kot eden bolj aktivnih predstavnikov slovenske elektronske scene. Ustvarja avtorsko glasbo in nastopa kot live act, je bivši dolgoletni programski vodja ljubljanskega kluba K4 in izkušen rezidenčni didžej. Tine je vodja založbe in serialke AmbientSoup, ki se posveča sodobni ambientalni glasbi, avtorja oddaje Senzorama na Radiu Študent, ki je posvečena sorodnemu glasbenemu izboru. Obenem je član eksperimentalnega dua II/III z Urško Preis ter član novonastale berlinsko pariške agencije in umetniškega kolektiva Rings of Neputne. Aktiven je tudi kot mentor pri raznih delavnicah za mlade povezanih s produkcijo glasbe in organiziranjem dogodkov v Mladinski postaji Moste in Mladi Zmaji Šiška.

Miroslav Akrapović: pogovor s Tinetm Vrabičem - Nitzem (Odzven)

Nitz - Stretch harmonics (Ankshi, 2020)

Miroslav Akrapović: recenzija albuma Ankshis (Odzven)

II/III - Mores (It could be paradise, 2020)

Miroslav Akrapović: recenzija albuma It Could Be Paradise (Odzven)


Založba Radia Študent (ZARŠ Records) v sodelovanju z radijsko oddajo Senzorama, ki jo vodi Tine Vrabič, predstavlja novo domačo kompilacijo ambientalnih & eksperimentalnih zvrsti Senzorama vol. 1.

Ob prvi obletnici oddaje Senzorama na Radiu Študent je prišla tudi pobuda, da bi se z odprtim natečajem izoblikovala kompilacija domačih glasbenikov in producentov, ki ustvarjajo na področju ambientalne, eksperimentalne in elektroakustične glasbe. Nagel porast tovrstne domače produkcije v zadnjih letih, ki je tudi v samem ospredju radijske oddaje, je nakazal potrebo po dodatni obravnavi takšnih glasbenih praks. S tem pa se je tudi rodila ideja za kompilacijo Senzorama vol. 1, ki je izšla 28. maja 2021 v digitalni obliki pri Založbi Radia Študent.

Z javnim natečajem se je zbralo več kot 90 prej neobjavljenih izdelkov, kar je zahtevalo tehten premislek o samem formatu kompilacije, saj je v večini primerov šlo za skladbe, ki si zaslužijo bistveno več prostora, tudi onkraj te kompilacije. Kuracija priča o izjemni kakovosti in pestrosti aktualne domače scene, presek njene ustvarjalnosti pa zaobjema tako številne mlajše in prej neznane ustvarjalce kot tudi uveljavljene glasbene delavce z dolgoletnimi izkušnjami.

V začetku junija (nedelja, 6. 6. 2021, Mestni muzej - Ljubljana) bo v okviru festivala MENT Ljubljana zgodila promociji kompilacije, na katerem bo (v živo!) nastopilo nekaj glasbenikov, ki so se znašli na kompilaciji. Več izveste na: www.facebook.com/events/776353626544424.