01.04.2021

Karavana Music Slovenia: Regional-Special (video)

V letu 2021 poteka četrto leto sodelovanja med SIGIC in Centrom za kreativnost, ki je namenjeno krepitvi kapacitet slovenskih glasbenih profesionalcev in tistih, ki želijo to postati. Tokrat v obliki potujočega seriala, ki bo obredel šest slovenskih regionalnih središč.

SIGIC

Regional-Special

Serija Music Slovenia: Regional – Special predstavlja nadgranjo dosednjih delavnic in posvetov Glasbeni posel, ki ga je SIGIC v sodelovanju s Platformo Centra za kreativnost izvajal od 2018 do 2020. Nadgranja je zastavljena teritorialno in vsebinsko, posveti se bodo zvrstili v šestih slovenskih mestih: KranjuNovem mestuMurski SobotiNovi GoriciMariboru in Ljubljani. Vsaka odprava odpira splošne teme in problematike, s katerimi se ukvarja sodobna glasbena industrija, fokus pa bo vselej namenjen tudi regionalni glasbeni in širši kulturni sceni ter njenim akterjem. 

1. etapa: Trainstation Subart Kranj

Domača glasbena scena v času pandemije

Glasbena industrija je med prvimi žrtvami pandemije koronavirusa in okrevanje po njej bo trajalo najdlje. Kako se v trenutnih okoliščinah, prežetih s COVID-19 in protikoronskimi ukrepi, znajdejo številni domači glasbeni profesionalci, katerih preživetje je odvisno od živih glasbenih dogodkov? Kakšne ukrepe je do tega trenutka sprejela država, kakšni so obeti za prihodnost? Je pandemija glasbeno sceno povezala ali še bolj razdrobila? Kdo se zanjo sploh bori?


Predstavitev Platforme Centra za kreativnost
S Centrom za kreativnost se je Slovenija naposled uvrstila na zemljevid držav, ki poseben pomen priznavajo področju kulturnih in kreativnih industrij ter njihovemu pomembnemu učinku tako za državno ekonomijo kot mednarodno prepoznavnost države. Center za kreativnost deluje od leta 2017 pod Muzejem za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani. Razpolaga z različnimi inštrumenti podpore razvoja domačega kulturnega in kreativnega sektorja, poseben pomen pa v okviru Platforme CZK namenja tudi povezovanju, mreženju in drugih oblikah izmenjave znanj in primerov dobrih praks med domačimi kreativci. 


Nikola Sekulović: Pogled v prihodnost glasbene industrije
V različnih obdobjih zgodovine so glasbeniki odslikavali družbene spremembe, v njih sodelovali ali se jim z zamudo prilagajali, ponekod pa tudi napovedovali ali celo sprožali. Glasbeno industrijo zadnjih nekaj desetletij še posebej zaznamuje vpliv tehnološkega razvoja na procese proizvodnje, distribucije in potrošnje glasbenih vsebin. S pandemijo COVID-19 je digitalizaciji podlegel tudi zadnji branik dobrega starega analognega sveta, živi koncert. Kakšne so okoliščine te dolgotrajne premene in kako se je nanjo odzval slovenski glasbeni trg? Kakšne so spremembe v obnašanju konzumentov glasbe in kako se nanje privajajo domači glasbeni ustvarjalci in drugi vpleteni, ki jim glasbeni posel predstavlja osnovni vir preživetja? Kaj bo prinesla prihodnost? Na ta vprašanja nam bo skušal odgovoriti veteran glasbenega posla, Nikola Sekulović.


Prelepa Gorenjska, od kod in kam?
Vsaka odprava karavane Regional-Special se želi s posebno pozornostjo posvetiti tudi lokalnim in regionalnim kulturnim scenam ter politikam na področju glasbe in ob tem preveriti, kakšen je vpliv regionalnih kulturnih središč na kulturno življenje širše regije. V kakšni kondiciji je Gorenjska glede na ostale slovenske regije? Kateri prostori in načini delovanja predstavljajo primere dobrih praks za širšo širšo sceno, na kak način se povezujejo? Kakšni so odnosi z lokalnimi oblastmi, koliko mesto da na kakovostno, raznovrstno in kakovostno glasbeno ponudbo kot enega temeljev javnega interesa za kulturo? Kako gorenjska kulturna scena posega in se povezuje izven Gorenjske, v druge regije in mednarodno?2. etapa: MIKK Murska Sobota

Pomurska scena prej in potem

Na panelu bo tekla beseda o koncertnih prizoriščih nekoč in danes v Pomurju ter kaj vse bo potrebno postoriti za ponovni zagon koncertne mašinerije po epidemiji korone. K temu sodijo tudi vprašanja, kako na koncerte pridobiti mlado publiko in kako nasploh motivirati mlade, da se začnejo ukvarjati z glasbo. Kaj, ob vsem tem, se da še narediti tudi za večjo prepoznavnost pomurske glasbene scene? Kako se povezovati medregionalno? Izsledki debate bodo gotovo koristni za številne kulturne zavode, društva in producente, ki se borijo za večjo teritorialno razpršenost razvitih glasbenih sredin in decentralizacijo slovenske kulturne scene. Pogovor bo moderiral Vladimir Petković, programski vodja MIKKA-a, njegovi sogovorci pa bodo Mitja Rous, mladinski delavec, producent dogodkov in tonski mojster MC Gornja Radgona, Andi Gal, glavni tonski tehnik Mladininega odra Festivala Lent ter koncertnega odra Grossmanovega festivala v Ljutomeru ter lastnik glasbenega studia v Lendavi in Tomica Glavica, ustanovitelj in predsednik Društva za razvoj elitne kulture, soustanovitelj založbe God Bless This Mess Records ter je od leta 2002 je eden izmed vidnejših MIKKovih prostovoljcev na področju glasbe.


Gremo se zmen't na MENT
Festival MENT se letos odvija meseca junija, ta panel pa bo namenjen kratkemu ogrevanju! Predstavljen bo koncertni in konferenčni program letošnjega MENTa, osrednja debata pa se bo vrtela okoli showcase festivalov na splošno, primerjala dobre in manj dobre showcasing prakse, ugotavljala kaj vse lahko odnesemo od konferenčnega programa in predvsem kdo je na tovrstnih festivalih dobrodošel. Je to festival le za glasbenike, ki tam nastopajo? Kaj lahko od tovrstnega festivala odnesejo domača glasbena scena in njeni akterji? Pogovor bo vodil Peter Baroš, vodja SIGICa, k debati pa bodo prispevali Dominika Maša Kozar, članica zasedbe Futurski, digital guru Kina Šiške in MENT-a ter vodja založbe KAPA Records, Miran Rusjan, vodja konferenčnega programa MENT Ljubljana, vodja Moonlee Records&Booking in član upravnega odbora mednarodnega združenja neodvisnih založnikov RUNDA ter Jaša Bužinel, glasbeni novinar (The Quietus, Mladina, Radio Študent, Odzven), sodelavec MENT Ljubljana in založbe Moonlee ter strasten didžej.


Over Mura Over World
Pogovor treh mojstrov, ki izhajajo iz lokalnih sredin in delujejo na širokem mednarodnem glasbenem trgu. Kakšne so njihove izkušnje, kakšni pogledi v prihodnost? Kaj se trenutno pripravlja na mednarodnih glasbenih scenah? V vlogi moderatorja pogovora bo Miran Rusjan, Novogoričan s stalnim prebivališčem v Ljubljani, vodja založbe in booking agencije Moonlee, ki skrbi za ariste formata Repetitor, Damir Avdić, Seine, Borghesia, Nikki Louder in številne druge preko meja segajoče glasbene zasedbe. Njegova sogovorca bosta Jernej Šavel, kitarist znamenite glasbene atrakcije Dubioza Kolektiv, ki se ga dobro spomnimo tudi iz zasedb Psycho-Path in Lollobrigida ter Dario Solenički, ki turnejske kilometre po številnih državah pridobiva v okviru svoje agencije Life Trip Tour Support, mednarodne izkušnje pa ima tudi kot glasbenik iz skupin IN-SANE in SeeHearSpeak.


3. etapa: Xcenter Nova Gorica

Prizorišča 'drugačne' glasbe na Goriškem in čez
Panel o goriški sceni obsega primerjavo nekoč živahnega klubovja na Severnem Primorskem ter situacijo danes ter preverbo obstoječega stanja in potencialov mreženja klubske in neodvisne glasbene scene preko meje., tudi v luči prihajajoče EPK 2025! Sogovorci: Miha Kozorog (moderator) Tadej Stolić (KUD Morgan) Janez Leban (Sajeta - Art & Music Festival) Miran Rusjan (Moonlee Records) Borut Bašin (BCMF Brda)


Glasba in radio danes
Kakšna je medijska krajina danes, ko je pandemija zožala javni prostor in nas intenzivneje vpela v virtualo? Kakšno mesto pri tem zavzema radio? Katere so nove forme, ki jih narekujeta sodobnost in novi načini poslušanja, kako radio oblikuje svoj profil? Pogovarjajo se: Luka Zagoričnik (moderator) Špela Cvetko (Radio Študent 89,3 MHz) Žiga Klančar (Val 202).4. etapa: Galerija Simulaker/LokalPatriot Novo mesto

O mentalnem zdravju in duševnih stiskah v glasbi
V času epidemije in negotovega delovanja prireditvenega sektorja se je mnogo ljudi znašlo v duševnih stiskah. Pogovor naslavlja vzroke za zaskrbljujoče stanje mentalnega zdravja v prekarnih glasbenih poklicih, odpira prostor za osebne izkušnje glasbenikov in organizatorjev v pandemičnem času ter išče načine za destigmatizacijo in normalizacijo pogovor o duševnih stiskah. Gostja in gosti: Tisa Frelih (Mind & Brain Lab / Univerza v Ljubljani) Matic Munc (Glasbeni mladinski center Basement Črnuče) Marjan Lopuh (Analog Agency) Gregor Strasbergar (MRFY) Moderira: Katarina Juvančič.


Festivalska scena v JV Sloveniji
Pogovor v novomeški Galeriji Simulaker se je ob organizaciji, izzivih, promociji in financiranju festivalov v omenjeni regiji dotaknil tudi preteklih izvedb festivalov, »koronski« sedanjosti ter pogledov v prihodnost festivalskega dogajanja v regiji. Kako se nanj odziva lokalna skupnost, kako v hitrem digitalnem svetu nagovarjati publiko in kako so se spoprijeli z negotovostjo ter ukrepi zaradi koronavirusa? Sogovorniki: Domen Bohte (Workshop & Festival Jazzinty) Manja Novak (Črnfest) Jan Strajnar (FKK - Festival Kulture Kostanjevica) Moderirala je Klara Zupančič.


5. etapa: Center za kreativnost, projektna pisarna Maribor

Maribor, mesto glasbe (?)
Kaj opredeljuje mesto, da ga označimo kot mesto glasbe? So to glasbene šole, rojstne hiše skladateljev, koncerta prizorišča in festivali? Kako pomembna so vališča novih glasbenih imen in kako pomembno je graditi kreativne sredine za nadaljnji razvoj? Kako pritegniti in razvijati publiko? Vsa ta in številna druga vprašanja bomo načeli v enajsti epizodi seriala Regional-Special. Sodelujejo: Ramiz Derlić (MC Pekarna) Robert Novak (MI2, Agencija GAŽA) Ana Bezjak (pevka, pedagoginja) Matic Jereb (Stari Pês, GLAS PODZEMLJA) Moderator: Marko Podjavoršek (Center za kreativnost).


Sam proti vsem - PCD v digitalnem okolju
Zaključili smo 21. leto 21. stoletja. Glasbeni posel se temeljito spremenil, še posebej izrazito v obdobju koronavirusa. Novi načini proizvodnje, distribucije in potrošnje glasbenih vsebin sicer odpirajo številne možnosti za nove oblike komunikacij, vendar je hitrim spremembam skoraj nemogoče slediti. Občutek imamo, da nekaj zamujamo, da nas nekdo drug prehiteva, da smo sami proti vsem. Da, informacije so na razpolago na vsakem koraku, vendar nam kronično primanjkuje časa, energije, pozornosti in denarja za temeljito raziskavo vseh možnosti novega digitalnega okolja. Zato se pogosto zatekamo k starim, preverjenim rešitvam, za katere pa potihem vemo, da ne delujejo več. Tudi ljudje, ki se poklicno ukvarjajo s to problematiko, ne zmorejo zaobjeti vseh digitalnih modrosti. Še težje jih predstavijo v nekaj stavkih, razumljivih za povprečnega glasbenika. Med tistimi, ki so pripravljeni deliti nekaj dragocenega znanja in izkušenj, danes izpostavljamo Iro Kolbezen, Nino Kožar in Emkeja, ki nam bodo odkrito zaupali, na kakšen način se spopadajo z izzivi digitalnega okolja in kako pri tem sodelujejo z glasbeniki. Sodelujejo: Nina Kožar (Agencija PM) Ira Kolbezen (Glitterbeat Records) Marko Kocjan - Emkej (Wudisban Records/Streamarnica) Moderator: Nikola Sekulovic (Dan D, Kopriva).Program je del projekta Music Slovenia, ki ga SIGIC – Slovenski glasbenoinformacijski center izvaja v okviru Platforme Center za kreativnost, ki ga podpira Center za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Plaftormo Center za kreativnost sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.