28.11.2018

Koncertna sezona Akademije za glasbo

Marko Vatovec, dekan Akademije za glasbo, Matjaž Drevenšek, prodekan za umetniško dejavnost, ter Sebastjan Vrhovnik in Darja Koter so predstavili koncertne aktivnosti akademije v prihajajoči sezoni.

Tanja Benedik

Koncertna sezona Akademije za glasbo 2018/19

Umetniška dejavnost je sestavni del študija in odraža kakovost dela na Akademiji za glasbo. Marsikateri projekt nastane kot presežek, kot novi samostojni projekt, ki je del priprave študentov na nadaljnje delo. Dogodkov je veliko in bodo nedvomno pomembno prispevali k splošnemu kulturnemu življenju v Ljubljani in širše.  

Z namenom, da postane program še kakovostnejši, Marko Vatovec napoveduje nov cikel, Solo e da camera, sicer pa kot že doslej ostajajo koncerti, na katerih se predstavijo študentje-solisti z različnimi orkestri ter različne skupine izvajalcev. Ta cikel so poimenovali Tutti. Druga novost je, da se bodo na koncertih predstavljali tudi profesorji, saj ti premalokrat dobijo priložnost za nastop.

In seveda v tej sezoni ne bo moglo iti mimo 100-letnice Univerze v Ljubljani in 80-letnice Akademije za glasbo. Svečano bosta obeleženi v letih 2019 in 2020. 

Prodekan Matjaž Drevenšek je predstavil koncertno sezono, ki je izjemno bogata. Prvi koncert je že potekal 21. novembra, ko so podelili tudi študentske Prešernove nagrade. Nekdanji koncertni abonma se zdaj, kot rečeno, imenuje Tutti in zajema akademijske ansamble kot tudi vse najpomembnejše zunanje orkestre. Solo e da camera prinaša koncerte s solisti akademije in najboljšimi komornimi ansambli. Prvič pri tem sodeluje še lepo število profesorjev; prijav je bilo veliko, zato so morali narediti selekcijo in v program umestiti zgolj redne profesorje. Prav tako se nam obetajo predstavitve najboljših izdelkov kateder za staro in novo glasbo. Posebna aktivnost institucije so gostovanja doma in v tujini (Madžarska, Hrvaška, Avstrija, Češka), znova pa bodo organizirali tudi poletno šolo, ki je vsako leto bogatejša. 

Sebastjan Vrhovnik in Darja Koter sta predstavila Mednarodni teden na oddelku za glasbeno pedagogiko in simpozij, posvečen 90-obletnici Jakoba Ježa v skupni organizaciji katedre za zgodovino glasbe, oddelka za glasbeno pedagogiko ter oddelka za zborovodstvo. Akademija za glasbo že več kot 25 let prireja tematske simpozije, običajno posvečene skladateljem, ki v znanstveni stroki še niso doživeli dovolj poglobljenih raziskav. Začela sta jih dr. Edo Škulj in dr. Primož Kuret. To delo zdaj nadaljujejo njuni nasledniki. Tokrat obeležujejo Ježevo obletnico in njegov zborovski opus ter se povezujejo s študijem na različnih oddelkih. Pripravili so širok program, s katerim želijo opozoriti na pomembnost zborovskih dosežkov Jakoba Ježa, nasploh zborovstva v slovenski družbi in šolstvu ter izobraževanja in s tem skrbi za kakovostno usposobljeni podmladek, ki zagotavlja, da zborovstvo ne usahne. K sodelovanju so povabili različne domače in tuje predavatelje. Program dogajanja najdete TUKAJ in TUKAJ

Celotna koncertna sezona je objavljena TUKAJ.