24.11.2016

Koncertni atelje: Zbor Slovenske filharmonije, dir. Martina Batič; Slovenska filharmonija, 24. november 2016

Društvo slovenskih skladateljev vabi v četrtek, 24. novembra na koncert iz cikla Koncertni atelje.

Press info

Koncertni atelje: Zbor Slovenske filharmonije, dir. Martina Batič

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine, Ljubljana

Koncertni atelje: Zbor Slovenske filharmonije, dir. Martina Batič

Četrtek, 24. november 2016 ob 19.30

Vstop prost.

Zbor Slovenske filharmonije
Martina BATIČ – dirigentka

PROGRAM:

Ambrož Čopi, Tomaž Habe, Jakob Jež, Aldo Kumar, Andrej Misson, Katarina Pustinek Rakar, Blaž Rojko, Petra Strahovnik, Helena Vidic

Ambrož ČOPI: Tišina za mešani zbor
(Ciril Zlobec)
Tomaž HABE: Zaliv I za mešani zbor
(Ciril Zlobec)
Jakob JEŽ: Dve pesmi za mešani zbor – Novembrska (Ciril Zlobec)
Aldo KUMAR: In segla je za hip v cvetoči lan za mešani zbor (Tone Pavček)
Andrej MISSON: Nocturno za sopran in mešani zbor (Feri Lainšček)
Katarina PUSTINEK RAKAR: Krik za mešani zbor
(Ciril Zlobec)
Blaž ROJKO: Ko sva sama za tenor in mešani zbor
(Ciril Zlobec)
Petra STRAHOVNIK: Brezčasnost za mešani zbor
(Ciril Zlobec)
Helena VIDIC: Življenje za mešani zbor
(Niko Grafenauer)

Vsa dela bodo krstno izvedena

Zbor Slovenske filharmonije je bil kot poklicni koncertni zbor z imenom Slovenski komorni zbor ustanovljen leta 1991, od leta 1998 pa deluje v okviru Slovenske filharmonije. Od formalne ustanovitve spomladi leta 1991 ga je do jeseni leta 2009 vodil dr. Mirko Cuderman. Od sezone 2009/2010 sta ga vodila dirigentka Martina Batič, pomočnica direktorja Slovenske filharmonije za zbor, in Steffen Schreyer, ki je bil od leta 2009 do izteka sezone 2011/2012 šef dirigent zbora. V sezoni 2012/2013 je Martina Batič postala umetniški vodja in pomočnica direktorja za zbor.

Osrednje umetniško poslanstvo Zbora Slovenske filharmonije je vse od ustanovitve leta 1991 izvajanje predvsem raznovrstne glasbe a cappella – to uresničuje zbor v Vokalnem abonmaju in na drugih koncertih – ter izvajanje vokalno-instrumentalne glasbe z Orkestrom Slovenske filharmonije in drugimi slovenskimi in tujimi orkestri, pa tudi snemanje zborovske glasbe.

V Vokalnem abonmaju so zboru dirigirali priznani tuji dirigenti: Hans Bernhard, Herbert Böck, Anders Eby, legendarni Eric Ericson, Gary Graden, Peter Gruber, Milan Horvat, Tõnu Kaljuste, Vladimir Kranjčević, Stephen Layton, Hans Leenders, Johannes Prinz, Grete Pedersen, Kaspars Putniņš, Lorenzo Ramos, Ragnar Rasmussen, Josef Scheidegger, Wolfgang Seeliger, Robert Sund, Kurt Suttner, Jonathan Talberg, Günther Theuring in Gabor Ugrin.

Zbor Slovenske filharmonije je v 25 letih veliko snemal in še redno snema. Diskografija obsega več kot osemdeset zgoščenk v zbirkah Musica sacra Slovenica in Slovenska zborovska glasba s širokim antologijskim izborom naše zborovske glasbe, sakralne in posvetne. Jeseni leta 2012 sta Orkester in Zbor Slovenske filharmonije z izbranimi solisti, med njimi z Ano Netrebko, pod vodstvom Emmanuela Villauma sodelovala pri koncertni izvedbi opere Jolanta Petra Iljiča Čajkovskega v razprodanih znamenitih dvoranah Stuttgarta, Münchna, Amsterdama, Pariza, Berlina, Nürnberga, Prage, Essna in Dunaja ter opero posneli za znano založbo Deutsche Gramofon.

Za avtorsko zgoščenko Sanjam (2014) pod taktirko Martine Batič je Ambrož Čopi med drugim dobil nagrado Prešernovega sklada 2016.

Zbor Slovenske filharmonije  je maja 2016 na mednarodni konferenci v Parizu dosegel polnopravno članstvo v prestižnem evropskem združenju profesionalnih pevskih zborov TENSO, kar pomeni veliko priznanje njegovemu delovanju.

Martina Batič je doma iz Ajdovščine. Po diplomi na Oddelku za glasbeno pedagogiko Akademije za glasbo v Ljubljani je leta 2004 na münchenski Visoki glasbeni šoli v razredu Michaela Gläserja z odliko končala podiplomski študij zborovskega dirigiranja. Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih doma in v tujini, tudi pri legendarnem Ericu Ericsonu. Med letoma2004 in 2009 je uspešno vodila zbor Opere SNG Ljubljana. Od jeseni 2009 je pomočnica direktorja Slovenske filharmonije za področje zbora, od leta 2012 pa tudi umetniška vodja Zbora Slovenske filharmonije.

Jeseni leta 2006 je zmagala na prestižnem tekmovanju mladih zborovskih dirigentov za nagrado Erica Ericsona, kar ji je odprlo vrata v svet poklicnega zborovstva. Od takrat redno sodeluje z zbori, kot so Švedski radijski zbor, Komorni zbor Erica Ericsona, Nizozemski radijski zbor in Danski radijski zbor, Danski vokalni ansambel, Stuttgartski vokalni ansambel, RIAS Kammerchor in drugi. Med pomembnejšimi koncerti preteklih sezon je treba omeniti koncert s Komornim zborom Erica Ericsona v Stockholmu ob 90-letnici skladatelja Ingvarja Lidholma (2011), koncerta z Orkestrom Slovenske filharmonije v Ljubljani (2013), koncert s Švedskim radijskim zborom na slovitem Festivalu Baltskega morja (Baltic Sea Festival 2014), zaključni koncert sezone z zborom RIAS Kammerchor (2016) ter koncert z Zborom Nemškega radia MDR (Festival Achava 2016). Pogosto pripravlja zbore za koncerte znanih dirigentov, kot so Valerij Gergijev, Marcus Creed, Heinz Holliger, Jaap van Zweden, Hartmut Haenchen, Gianandrea Noseda, Markus Stenz in drugi.