15.07.2021

Kreativna jazz klinika Velenje 2021

Kreativna jazz klinika bo v Velenju potekala med 16. in 21. avgustom 2021.

SIGIC

Kreativna jazz klinika Velenje 2021

Kreativna jazz klinika, ki jo že vrsto let uspešno poganja ustanovitelj in gonilna sila projekta Jure Pukl, bo tudi letos našla svoj prostor na jazzovskem glasbenem prizorišču, ki pa bo za razliko od prejšnjih let tokrat potekala avgusta. Razlog je preprost, februarja tega zaradi razmer ni bilo moč izpeljati! Jure Pukl o prihajajoči, poletni jazzovski kliniki razmišlja takole.

Zakaj torej ravno avgusta?

Razlog je verjetno vsem poznan. Zaradi pandemije smo primorani to narediti v poletnem času, čeprav vemo, da je v teh terminih trg že nasičen. Prav v teh terminih imata namreč Jazzinty Novo mesto in Jazz Kamp Kranj svoje seminarje. Tudi prostorov v glasbeni šoli zaradi zasedenosti drugače ne moremo dobiti. Seveda pa se naslednje leto vračamo na nas zimski termin.

Kakšen je program, enak ali vendarle drugačen?

Letošnji program, poleg jazza, razširjamo na področje brazilske tradicionalne glasbe. Antonio de Padua je multi instrumentalist, brazilski glasbenik, ki bo predaval o vsem, kar se tiče brazilske glasbe: ritmu, harmoniji, melodiji. Veliko jazza je našlo inspiracijo prav v brazilski glasbi (Stan Getz, Wayne Shorter...) in zato se nam zdi primerno, da je potrebno ponuditi vpogled v to zvrst glasbe.

Je zaradi poletnega termina kaj je drugače na področju spremljevalnih dogodkov oz. koncertov?

Koncerti bodo pred klubom Max ali v primeru dežja v notranjih prostorih. Tudi »jam sessioni« bodo pred Maxom. Poletni utrip Velenja bo tako kar živahen.

Koliko udeležencev pričakujete in od kje prihaja glavnina?

Letos bo najbrž malo manj udeležencev, saj je pandemija zaznamovala določene stvari tudi na glasbenem področju. Pričakujemo med 40 do 60 udeležencev, za enkrat se prijavljajo večinoma tujci iz različnih evropskih univerz. Seveda z veseljem in nestrpnostjo pričakujemo slovenske študente.

Kaj jazzovska poletna šola udeležencem prinaša? Kakšne koristi imajo od nje?

V prvi vrsti predvsem izkušnje v jazzovski in improvizirani glasbi, osebni kontakt z izjemnimi ameriškimi, evropskimi in slovenskimi glasbeniki, igranje v ansamblih, spoznavanje različnih jazzovskih stilov, vpogled v brazilsko glasbo, izkušnje na »jam sessionih«, interakcije z drugimi glasbeniki...

Na kliniki gre za preplet stalnih in novih mentorjev. Čemu?

Nekateri mentorji imajo poseben status v Velenju, saj so bili z nami od samih začetkov. Gregory Hutchinson, ki je eden najbolj priznanih jazzovskih bobnarjev na svetu, je naš dober prijatelj in odličen mentor. Študenti ga obožujejo, z njegovo energijo pa prispeva k odličnemu razpoloženju. Prav tako Joe Sanders, eden najbolj iskanih kontrabasistov v svetu, ki je znan po imenitnemu zvoku in interpretaciji, je pa tudi odličen mentor, ki mlajšim kolegom spremeni mišljenje o kontrabasu, glasbi in sami filozofiji do glasbenega življenja. Ray Colom, trobentač iz Španije je tudi od začetka z nami. Zdaj ga sicer nekaj let ni bilo in se letos vrača. Tudi on je odlična inspiracija za mlade glasbenike, je zelo odprt do različnih stilov saj ima med drugim tudi projekt »jazz meets flamenko«.

Z nami bodo pa seveda novi mentorji. Portugalska vokalistka Sara Serpa, ki živi v New Yorku in je zelo cenjena, spoštovana in iskana umetnica. Sodeluje s takšnimi imeni kot so John Zorn, Mark Turner, Tyshawn Sorey in podobni. Iz Francije bo prvič v Velenju Romain Pilon, odličen kitarist, ki živi v Parizu, predava pa na California State Collegu v Združenih državah. Klavir je prevzel naš priznani pianist Marko Črnčec.  Jaz pa sem Jure Pukl, umetniški vodja in prav tako učitelj saksofona na kliniki, pomaga mi še Miha Koren – električni bas, prav tako Velenjčan.

Jazz kliniko skupaj pripravljajo Kulturno društvo jazz Velenje, Glasbena Šola Frana Koruna Koželjskega, Festival Velenje in Mestna občina Velenje.

Kontakt in prijave sprejemajo na KD Jazz Velenje: jazzvelenje@gmail.com

Mentorji:

Gregory Hutchinson (ZDA), bobni

Joe Sanders (ZDA), bas

Sara Serpa (Portugalska), vokal

Marko Črnčec (SLO), klavir

Jure Pukl (SLO) umetniški vodja, saksofon

Romain Pilon (FRA) kitara

Ray Colom (ŠPA), trobenta

Antonio de Padua (BRA), brazilska glasba

Miha Koren (SLO), el. bas lab/jam »sessions«

Urniki seminarja:

od 10. do 12. ure instrumentalne ure

od 12. do 13. ure masterclassi (vsak dan eden od predavateljev)

od 15. do 17. ure igranje v ansamblih, teorija in improvizacija

od 20.30 naprej, koncerti in jam sessioni

Zaključni koncert: 21.8

Marko Črnčec
Sara Serpa
Romain Pilon
Jure Pukl
Antonio de Padua
Joe Sanders
Miha Koren
Gregory Hutchinson
Ray Colom