31.05.2019

Od izvira do izliva

Široko zasnovano Kulturno umetniško društvo Morgan prireja tudi regijsko zastavljeni koncertni cikel Pretočnice, ki izhaja iz raznovrstne in izmuzljive narave glasbene umetnosti in se hkrati naslaja na regijsko razpršenost umeščenih dogodkov, ki potekajo vzdolž celotne doline reke Soče, od izvira preko pretokov in odlivov do končnega izliva.

Dušan Mijanović

ObGlasbo: Drago Ivanuša - Dviganje glasu
Foto: Jernej Humar

Kulturno umetniško društvo Morgan se od leta 2012 posveča organizaciji glasbenih dogodkov v širši goriški regiji. Najbolj prepoznaven je festival Glasbe sveta, ki ga v sodelovanju z Goriškim muzejem prireja na gradu Kromberk že od leta 2013. Festival poskuša zajeti mnogotero realnost sedanje glasbene ustvarjalnosti, od ljudske glasbe različnih evropskih in svetovnih narodov in kultur, kot tudi novejša spajanja glasbenih praks z različnimi etničnimi tradicijami, vse do sodobne resne glasbe. Društvo od leta 2014 v Novi Gorici prireja tudi koncertna cikla Kvantavtorska sabotaža v Novi GoVorici in cikel ObGlasBo v katerih predstavlja slovenske in tuje vokaliste in glasbenike, ki v različnih oblikah in žarnih spajajo upeto besedo z instrumentalno glasbo, plesom, vizualno umetnostjo in drugimi performativnimi umetnostmi. Poleg koncertov organizirajo tudi predavanja, okrogle mize in pogovore o glasbeni umetnosti, med katere gre izpostaviti zvočna predavanja Vinil večeri. "Na začetku smo imeli festival, nato smo s skromnimi finančnimi sredstvi pričeli organizirati cikel Kantvtorska sabotaže v Novi GoVorici. Prirejali smo že pa sami naravi manjše dogodke, s katerimi je bil prvi cilj sploh obuditi navado obiskati in poslušati koncertne nastope. Naš namen je, da sčasoma izobražujemo publiko, ki jo je manj, kot v večjih mestih in je v preteklih letih postala precej pasivna, apatična in razvajena kar se tiče sindroma zastonjskih koncertov. Ne vidimo pa smisla, da bi delali vsebine zgolj zaradi nas samih, temveč poskušamo počasi publiko privajati na glasbo, ki se žanrsko razteza od sodobne klasike, jazz, urbanih poetik, pa vse do elektronske glasbe. Tako bomo letos obudili Festival PIXXELMUSIC, ki je pred leti že potekal v obeh Goricah. V kratkem pričenjamo z novim ciklom JAZZ@trijA. Cikel ObGlasbo raziskuje stik glasbe in vokala z drugimi umetniškimi praksami. Naš najbolj prepoznaven glasbeni dogodek je Glasbe sveta, ki bo letos prvič potekal tudi čez mejo," je povedal muzikolog ter glasbeni producent Tadej Stolić, predsednik KUD Morgan.

KUD Morgan od leta 2018 prireja tudi regijsko zastavljeni koncertni cikel Pretočnice. Projekt je podprt s strani Ministrstva za kulturo RS v sklopu večletnega projektnega razpisa 2018-2021, Mestne občine Nova Gorica, občin Bovec, Kanal, Kobarid in Goriških brd. Pomembna dejavnost KUD Morgan je tudi čezmejno sodelovanje. "Cikel, ki je nastal je v luči kandidature Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025, je posvečen organiziranju posamičnih koncertnih dogodkov in festivalov, ki preko različnih glasbenih vsebin, žanrov in poetik, na različnih krajih in lokacijah, skušajo v živo osvetljevati in približati občinstvu povezavo tradicije prostora in zgodovinskega razvoja glasbe, vse do sodobnih glasbenih izrazov in spajanji z drugimi umetnostnimi izrazi. Sodelovanje čez mejo je bilo tudi že prej saj smo, vedno k temu težili, letos smo prejeli nekoliko več podpore s strani lokalne skupnosti, tudi zaradi že omenjene kandidature, ter še bolj učvrstili vezi z našima dolgoletnima čezmejnima partnerjema društvom Controtempo iz Krmina in društvom Dobia Lab, ki sta se v našem prostoru že trdno zasidrali. Sodelujemo tudi s Kreativnim taborom Sajeta in Zavodom Sploh. Načrte imamo tudi za naprej, saj postane sklenjen teritorij okrog Nove Gorice bistveno večji, če je vanj vključen tudi čezmejni prostor," je dejal Stolić.

Cikel Pretočnice sestavljajo:

Festival Glasbe sveta – Nova Gorica, Gorizia
Festival PIXXELMUSIC - Nova Gorica, Gorizia, Videm, Tržič – Monfalcone, Gradišče ob Soči
Festival Ubrane note (ObGlasBo, KvantAvtorske sabotaže v Novi GoVorici, cikel JAZZ@trijA) – Nova Gorica in okolica
Festival Kontrada – Kanal ob Soči
Glasbeni spremljevalni program festivala Sanje v Medani – Goriška brda
Posamični enodnevni koncertni večeri v občinah - Bovec, Kobarid, Tolmin, Savodnje (Italija), Sagrado (Italija)

Člani KUD Morgan že ta vikend pričenjajo s pestrim poletnim programom. "V soboto, 1. junija se bo v okviru festivala Ubrane note prvič začela JAZZ@TRIJA. Gre za raziskovalno platformo novih jazzovskih pristopov, kot so svobodna improvizirana glasba ter jazz, ki se spaja z resno glasbo ali drugimi mediji. Ne gre za tradicionalni jazz, temveč za jazz odigran na sodobni način, z novimi inštrumenti in pristopi. Premierno se bo predstavil trio Electroscope, ki ga sestavljajo Zlatko Kaučič, Massimo De Mattia in Vitja Balžalorsky. Poleg njih bo nastopil tudi mladi hrvaški duo Cave canem morsu, ki je poznan tudi po sodelovanju v okviru platforme Mladi Raziskovalci. Večer bodo zaključili eksperimentalni elektroakustični nu jazzerji Harlem Undergroud. Nastop slednjih je posvečen našemu sodelovanju s Sajeto, ki letos praznuje okroglo obletnico in je tudi soorganizator tega dogodka. Ravno tesno povezovanje z ekipo iz Sajete in drugimi organizacijami širom soške doline, bo z leti lahko oblikovalo trden bazen zvedave publike in posledično naši koncertni ponudbi dvignilo kvaliteto v smislu različnosti in sodobnosti."

Nova Gorica se bo letos prvič priključila mednarodni iniciativi Praznik glasbe, ki 21. junija vsako leto poteka v različnim mestih širom sveta. "Cilj je povabiti k sodelovanju vse deležnike, ki se ukvarjajo z glasbo v Novi Gorici, od pedagoških ustanov, do klubov in inštitucij, ki ponujajo glasbene vsebine. Pripravili bomo pester dnevni, večerni in nočni program na več lokacijah. Organizirali bomo tudi okroglo mizo z delavnim naslovom Nova Gorica - glasbeno mesto?," je zaključil Stolić.

dd
Enrico Rava Special Edition
Glasbe sveta - letak