07.05.2021

Lim Smrad in Žila

S kratkometražnim prvencem ljubljanskega punk in hardcore tria dobivamo polnokrvni in prepoteni punk rock kot refleksni odziv na stanje duha v družbi in njenih posamičnih celicah.

Miroslav Akrapović

Svobeda

Lim Smrad in Žila

Svobeda

samozaložba
2021

Nešteto asociacij in razlag se ponuja ob imenu Lim, Smrad in Žila, a kot pribito drži, da ni nič tako intrigantnega, dokler ne pokukate v debitanski EP Svobeda. Kajti priče smo polnokrvnemu in prepotenemu punk rocku kot refleksnemu odzivu na stanje duha v družbi in njenih posamičnih celicah. Pri ljubljanskem triu Lim, Smrad in Žila sta strnjeni vsa iskrenost in brutalnost aktualnega trenutka v hitropotezni pesmarici, ki ji ne manjka punkovske surovosti in rockovske virtuoznosti. Nič drugega niti ni bilo pričakovati od starost domače scene: Žige Rangusa, Jake Skočirja in Mihe Kraševca. Njihov mini album Svobeda se bridko zarezuje v poslušalčevo tkivo, ki že ob prvem poslušanju obuja spomine na preteklost nabrušenih kitarskih strun in galopirajočih bobnov. Vendar se  izvirnost v pretoku energije ne skriva zgolj v hitrosti (LSŽ), temveč svojo pot ubira predvsem v dramaturgiji aranžerske domiselnosti (Atentator) in liričnem izbruhu (Nou let). Trio Lim, Smrad in Žila bruha ogenj, žolč in švic, a to počne na samosvoj, perfidno uigran in discipliniran način. Furioznost te glasbe se na trenutke bolj približa hardcore obličju, kot da bi se punk in rock globoko zazrla v ogledalo pred seboj.

Trio Lim, Smrad in Žila bruha ogenj, žolč in švic, a to počne na samosvoj, perfidno uigran in discipliniran način. Furioznost te glasbe se na trenutke bolj približa hardcore obličju, kot da bi se punk in rock globoko zazrla v ogledalo pred seboj. To se najbolje sliši v ultimativnem antihitu Panksi iz Lublane, ki časovno ne presega dolžine ene minute, a pove več kot marsikateri zimzeleni komad, ki se po zunanjem imidžu sklicuje na subkulturo. Enako velja za skladbo Situacija, v kateri se lahko prepozna slehernik, ki nenamerno zamenja danes za včeraj in obratno. V tako konfuznem času, ki nam na žlico odreja domet in obseg svobode, se sliši naslovna skladba Svobeda kot klic, ki razodeva našo utesnjenost in čredno apatijo, kar je razvidno iz besed »sedaj pa kimamo vsi ja ja ja ja ja ja seveda«. Tukaj ne gre za pesimizem, temveč za lociranje problematike, ki se v besednem preigravanju reflektira kot splošno razpoloženjsko stanje. To stanje je treba preseči, se aktivirati in nekaj narediti. Kajti Lim, Smrad in Žila v svojem prvem singlu Mi ne delamo sporoča, da »delam ne, ker me ne osvobaja«, kajti »mi ne delamo, mi nardimo«. Ugotovitev, ki bi lahko postala parola prekarnega delavstva.