20.04.2011

Kompilacija Jazz Slovenia 2011

Sigic je predstavil prvo pregledno kompilacijsko zgoščenko v zgodovini slovenskega jazza.

uredništvo

Urednik zgoščenke Viktor Škedelj Renčelj, generalna sekretarka Sigica Barbara Švrljuga in Hugo Šekoranja, vodja komisije, ki je izbrala skladbe za kompilacijo. (foto: Odzven)
Foto: Odzven

V letošnjem letu je Sigic začel z izdajo niza promocijskih kompilacij, ki bodo predvidoma pokrile vso paleto različnih glasbenih žanrov in so namenjene predvsem promociji slovenske glasbe in glasbenikov tako doma kot v tujini. Prva v vrsti je kompilacija Jazz Slovenia 2011, ki zajema nekatere izmed najpomembnejših ter najbolj zanimivih jazzovskih izvajalcev, skladateljev in aranžerjev, ki so s svojim delom v zadnjih treh letih zaznamovali domačo jazzovsko sceno. Na dveh zgoščenkah, ki jih prinaša kompilacija, je tako moč prisluhniti glasbenim dosežkom, ki so jih ustvarili glasbeniki oziroma zasedbe: Jure Pukl, Lolita, Kristijan Krajnčan Contemporary Jazz Ensemble & Perpetuum Jazzile, Eva Hren & Big Band RTV Slovenija, Vasko Atanasovski Visions Ensemble, Bratko Bibič & The Madleys feat. Rämschfädra & Shirley A. Hofmann, Kaja Draksler, Robert Jukič, Zlatko Kaučič feat. Robert Vrčon & Peter Brötzmann, Samo Šalamon Trio feat. Michel Godard & Roberto Dani, Jani Moder 4tet, Mia Žnidarič, Aleš Rendla Sekstet, Big Band RTV Slovenija, Rok Golob, Tori Trio, Kombo, Statements, Adam Klemm Banda, Jaka Kopač Group, Igor Lumpert in Lovro Ravbar.

Kompilacija poleg 22 skladb prinaša tudi obširno dvojezično knjižico, ki vsebuje kratke informacije o glasbenikih in izbranih skladbah, kakor tudi kontaktne podatke glasbenikov in založb. Poleg tega vsebuje tudi dve uvodni besedili avtorjev Huga Šekoranje in Maria Batelića, ki povzemata zgodovino jazza na Slovenskem.

Kompilacijo Jazz Slovenia 2011 bo Sigic svetovni javnosti premierno predstavil konec aprila na glasbenem sejmu JazzAhead! v Bremnu, kar bo hkrati tudi prva celostna predstavitev slovenskega jazza s samostojno stojnico na tem sejmu. Sigic je na predstavitvi kompilacije v torek, 19. 4., poudaril, da si bo v Bremnu prizadeval za sistematično predstavitev slovenskega jazza, avtorjev, izvajalcev in inštitucij ter da bo poskušal navezati čim več koristnih mednarodnih stikov. Tako že v petek, 29. aprila, skupaj s predstavniki Avstrije in Švice pripravlja sprejem za obiskovalce sejma, ki nosi privlačen naslov Alpine Cocktail: Meet Austria, Slovenia & Switzerland.