11.01.2011

Eksperimentalna elektronika iz ex-YU

Izšla je butična vinilka Ex Yu Electronica vol. I, prva zbirka eksperimentalne elektronike z območja nekdanje skupne države.

Viktor Škedelj Renčelj

Ovitek vinilke Ex Yu Electronica

V ponedeljek, 10. januarja 2011, je v ljubljanski galeriji ŠKUC potekala tiskovna konferenca v organizaciji novoustanovljene založbe Monofonika, ki deluje v okviru zavoda SubKulturni azil. Gonilna sila zavoda in založbe Dušan Hedl in glasbeni urednik Nenad Vujić sta predstavila butično vinilno ploščo z naslovom Ex Yu Electronica vol. I: hometaping in self-management. Na tej »ultimativni izdaji spregledane glasbe«, ki je izšla v nakladi tristo kosov, so predstavljeni »restavrirani« primerki eksperimentalne elektronske glasbe iz osemdesetih let 20. stoletja z območja nekdanje skupne države.

Skladbe na njej so izbrane po »nacionalnem ključu«, se pravi, da so zastopani umetniki iz vseh nekdanjih jugoslovanskih republik, z izjemo Črne gore (avtorji projekta s tega območja in obdobja niso našli primernega gradiva). Kot je povedal Nenad Vujić, ki kljub svojim mladim (petindvajsetim) letom velja za enega najboljših poznavalcev tovrstnega ustvarjanja na teh geografskih koordinatah, je bila scena eksperimentiranja z elektronsko glasbo in z njo povezana neke vrste samizdat »kasetna kultura« najmočneje razvita v severozahodnem delu nekdanje skupne države, torej v Sloveniji in na Hrvaškem. Po mnenju avtorjev projekta gre za prvi dokument tovrstne glasbe izza nekdanje železne zavese. Predstavniki založbe Monofonika obljubljajo, da je izdaja resnično zgolj prva v vrsti in da bomo dočakali tudi Ex Yu Electronico vol. II, vol. III itd.

Ta nenavadna glasba, ki je bila doslej dostopna le na kasetnem formatu, bo tako dobila primeren nosilec zvoka v obliki prestižnega vinila; za preskok v digitalno dobo pa se bodo morali ljubitelji potruditi sami. V stilu »hometapinga« pač …