24.03.2011

Presek izkušenj in nadobudnosti

Sampler 2011 je presek delovanja domače elektronske glasbene produkcije, ki temelji na zadubanih ritmih, glitchu, inteligentni plesni glasbi, dubstepu, hip hopu ter downbeatu.

Dušan Mijanović

Sampler 2011

Različni izvajalci

Sampler 2011

rx:tx
2011

Na predvečer letošnjega kulturnega praznika je bila na ponedeljkovem klubskem dogodku Dub Lab v Channel Zero (AKC Metelkova mesto) širši javnosti predstavljena zgoščenka Sampler 2011. Plošča je izšla pod okriljem založbe rx:tx, ki avantgardno elektronsko glasbo »sprejema in oddaja« že slabo desetletje. Založba je bila ustanovljena v okviru interdisciplinarnega Zavoda Projekt Atol, ki se ukvarja z umetnostjo, tehnološkimi inovacijami in znanstvenimi raziskavami v želji, da bi ponudil podporo in platformo vzhodnoevropskim elektronskim glasbenikom. Založba rx:tx je eden redkih cvetov slovenske minimalistične in abstraktne elektronske glasbe, katere poslanstvo je sodelovanje s tujimi glasbeniki, predstavljanje in podpiranje domačih glasbenikov ter tistih iz sosednjih regij. 

Urednikovanje kompilacije Sampler 2011 sta konec prejšnjega leta prevzela Borja Močnik in Miha Brodarič in v kratkem času sestavila zbirko trinajstih skladb različnih avtorjev. Zadevo je masteriziral eden od ustanoviteljev založbe ter urednik, Gregor Zemljič, sicer član dua Random Logic. Sampler 2011 je presek delovanja domače elektronske glasbene produkcije, ki temelji na zadubanih ritmih, glitchu, inteligentni plesni glasbi, dubstepu, hip hopu ter downbeatu.

Če ploščo s »sončnim« komadom odpre mladi Izolčan Dpek, jo v ambientalni maniri zaključijo prekaljeni elektronski improvizatorji Ago tela. Trio, ki ga sestavljajo Dojaja (Marjan Crnkovič), Octex (Jernej Marušič) in Electrosaurus (Mario Marolt), se je razvil iz tedenskih odprtih jam sessionov v ljubljanskem klubu SubSub. Instrumentalist in skladatelj Marolt, član nekdanjih zasedb Miladojka Youneed, Videosex in live house kolektiv Rotor, se je kot najstarejši v druščini zbranih glasbenikov na plošči Sampler 2011 z elektronsko glasbo ukvarjal že v času, ko se je ta programirala na računalnikih Atari. Med prvo in trinajsto skladbo se zvrstijo še Yanoosh, Jovan, The Sunquake (bolj znan kot DJ Krizs), Errorist, ki je obredel slovenski klubski prostor na lanski karavani Klubskega maratona Radia Študent, dvojec BeatMyth (lani sta DJ PlankTon in Mike Preeters, ki sestavljata ta dvojec, v sodelovanju z raperjem N'Tokom izdala brezplačni dolpoteg) in drugi. Velja omeniti, da sta na plošči prisotni tudi predstavnici nežnejšega spola. Maja Delak, dobitnica nagrade Prešernovega sklada za niz plesno-gledaliških predstav, skupaj z Lukom Prinčičem tvori dvojec Wanda & Nova deViator, katerega koncertno-performersko multimedijsko predstavo Zamrznjene podobe si je vredno ogledati v živo. Druga ženska predstavnica je mlada glasbenica Maja Medvešek, z umetniškim imenom 8Bitch, varovanka beograjske založbe Svetlana Industries, ki od leta 2002 glasbeno deluje v Združenem kraljestvu, in sicer na relaciji London–Glasgow.

Plošček Sampler 2011 je izšel ob podpori Mestne občine Ljubljana. Izdan je pod licenco »creative commons«, ki dovoljuje svobodno in legalno distribucijo pod pogoji nekomercialne uporabe. Komade je mogoče brezplačno pobrati z založbine internetne strani, medtem ko je CD dosegljiv proti stroškom poštnine ali pa na bandcampu ceno določimo sami.

Letos od založbe pričakujemo še tri izdaje, na katerih bo na EP-jih predstavljenih pet kompozicij. Na prvi se obeta mlada garda slovenskih elektronskih glasbenikov, Some1else (Srđan Prodanović) in Oknai (Janko Mandić). Naslednja izdaja bo posvečena uredniku, producentu in DJ-ju Borki. Jeseni pride na vrsto Pavemental; za tem psevdonimom se skriva Octex aka Jernej Marušič, ki je leta 2003 prejel žal že usahlo nagrado Bumerang za debitantski dub tehno album Idei Lahesna. Avantgardnim elektronskim glasbenim sladokuscem se torej obeta plodna sezona.