31.05.2015

Za človeški faktor gre

Vsaka plošča očakov Demolition Group odseva čas, v katerem je nastala, in prav nič drugače ni z novo. Zlagano sonce ni le rezultat postvstajniških časov, ampak predvsem premišljevanja, kje smo in kam gremo...

Igor Bašin

Zlagano sonce

Demolition Group

Zlagano sonce

Sintetic Production
2015

Vsaka plošča očakov Demolition Group odseva čas, v katerem je nastala, in prav nič drugače ni z novo. Zlagano sonce ni le rezultat postvstajniških časov, ampak predvsem premišljevanja, kje smo in kam gremo, je reakcija na stvarnost, ko so medčloveški odnosi na psu, ko je človek človeku volk, ko je pravdanje nadomestilo pravico, ko mali in veliki, stari in novi samozvanci tlačijo rajo in med njo podpihujejo nemoč in strah, psihozo obupa in depresijo brezperspektivnosti.

Če se je Demolition Group na prejšnji plošči samoironičnega naslova Planet starcev lotila »neoliberalizma kot parazita bolezni družbenih odnosov«, nam z novo odkriva »še bolezni duha in duše posameznika kot posledice propadle skupnosti in neznosne stiske, ki izhaja iz nevzdržnega spoznanja, da sta laž in sprenevedanje edino orodje, ki omogoča ohranjanje sedanjosti« (citata sta vzeta iz medijskega obvestila ob izidu albuma). Demolition Group z novim albumom roti, da mora vsak človek začeti pri sebi in se v prvi vrsti soočiti s samim sabo, da v vsakem izmed nas tleče drema gen zafrustriranega trinoga, da za vsesplošni družbeni razkroj in razpad medčloveških odnosov in skupnosti niso odgovorni le (ob)lastniki, ampak je soodgovorna tudi tlačena večina, ki se pod jarmom golega preživetja spremeni v soldatesko ter sledi, služi in se uklanja tlačiteljem. Iz nemoči in strahu raste apatija slepe privrženosti, ki dopušča prevlado terorja moči in laži. Ne gre za opredeljevanje »levi« ali »desni«, »naši« ali »vaši«, »zgornji« ali »spodnji«, »mali« ali »veliki«, ki zastruplja in onemogoča tvoren družbeni dialog in napredek. Tudi za vprašanje družbenega sistema ne gre, ampak za človeški faktor. Za soudeležbo pri razkroju človeškosti v vsesplošno sovraštvo in vojno vseh proti vsem. Za pohlep, ki razkrinka vsakogar, ki z besedami lepotiči, a z dejanji sname masko in pokaže svoj pravi pokvarjeni obraz. Plošča Zlagano sonce je izšla ob pravem času – zdrami se in poglej se v ogledalo!

Že nasršen in rohneč uvod prve skladbe Kapital napove, da Demolition Group ne pozna milosti. Po drugemu udarcu Lažje je imeti psa nastopi uročena težkokategorna žalostinka in prvi single novega albuma, Kaplja, s katerim privre na dan bolj romantična plat Demolition Group, ki še zdaleč ni mehkužna. Grupa preprosto ne zna popustiti in v podobnem odločnem duhu sledi še trdi funk-blues Dan brez, ki sporoča: »Začniva dan brez, obžalovanj / brez čuta krivde, brez kaznovanj. / Začniva dan brez, samospoznanj / brez stisk, tesnobe, dan brez kesanj.« Z naslednjo pesmijo, 99, bruhne revolt in upor, ki ni zgolj napad na samozadostni procent ljudi. Temu je na plošči namenjen v knjižici natisnjen jezen razglas razžaljenih Kam boste bežali? Tudi z nabritim komadom 99 fantje pikirajo na vsakega izmed ostalih devetindevetdeset odstotkov: »Slepo, gluho, nemo, ponižno, / stisnjen v kot strahu. / Nočem mislit, nočem se vpletat / zase, da le preživim.« Po ljubezenski Včasih tko sledi nova serija bičanj s komadi Slab gospodar, Da bi bil iskren, Tesnoba, strah in cvetoče polje, Samo za to ker sem in seveda naslovna Zlagano sonce. Z njimi fantje neusmiljeno zbadajo vsakogar izmed nas, kolikor sami prispevamo k stagnaciji krize družbe in duha.

Plošča Zlagano sonce je izšla ob pravem času – zdrami se in poglej se v ogledalo!

V zaključku plošče se Demolition Group obrne k sebi z objavljenim instrumentalnim dodatkom zgovornega naslova Funkspace projekta Sinntetic Liquid iz druge polovice osemdesetih, ki sta ga brata Pegam, saksofonist Jože in programer Matjaž, obudila pred petimi leti s ploščo SinnScapes. Gre za eno izmed frakcij po razpadu zasedbe Gast’r’bajtr’s, iz katere je zrasla današnja Demolition Group. Funkspace odkriva osnove tega danes generacijsko mešanega benda, ki ne živi od stare slave, ampak tukaj in zdaj brez dlake na jeziku sezuva in razgalja našo stvarnost. Največ zaslug za to nosi pronicljiva in ekstravertirana poezija modreca Gorana Šalamona, ki je podžgana s trdo izoblikovanim glasbenim jezikom prepoznavnega zvena, odločnega udara in strumnega sloga Demolition Group.

Plošča Zlagano sonce je klasična plošča Demolition Group, katere največja teža je njeno sporočilo. Zaokroži jo kratki Intro. Z njegovo umeščenostjo na sam konec Demolition Group sporoča, da še zdaleč ni rekla zadnje, hkrati pa vliva upanje, da se bodo tudi mlajši člani grupe sprostili in sneli verige ortodoksne zvestobe prepoznavni govorici Demolition Group ter skupini dolili več svojega avtorskega balzama.