28.06.2013

Poletni festivali

Ponujamo vam krajši pregled po bogatem poletnem festivalskem dogajanju v Sloveniji...

Maia Juvanc

Eden od osrednjih dogodkov na Festivalu Ljubljana bo obeležil Verdija s koncertom pod vodstvom znamenitega dirigenta Richarda Chaillyja (Foto: Festival Ljubljana)
Foto: Festival Ljubljana

V različnih slovenskih mestih se bodo to poletje zvrstili številni festivali klasične, etno, jazz in popularne glasbe, ki bodo ponudili tako žanrsko pestre kot tudi bolj osredotočene glasbene in kulturne dogodke. Medtem ko bo Festival Ljubljana z nastopi klasičnih glasbenikov svetovnega profila, kot sta Valerij Gergiev  z Orkestrom Marijinega gledališča in Riccardo Chailly z Orkestrom Gewandhaus iz Leipziga, obeležil Wagnerjevo in Verdijevo 200. obletnico, se bodo na brežiškem in radovljiškem festivalu posvetili komorni glasbi baroka in srednjega veka. Gost osrednjega 54. Jazz festivala Ljubljana pa bo legendarni nemski pihalec Peter Brötzmann.

Poletje v Ljubljani

Osrednji slovenski festival, Festival Ljubljana, se čez leto posveča klasičnim glasbenim in kulturnim dogodkom, najlepše bisere pa prihrani za poletni festival (27. 6.–10. 9.), ki že enainšestdeseto leto ponuja širok nabor glasbenih prireditev v Slovenski filharmoniji, Cankarjevem domu in Križankah. Letošnji program zaznamujeta predvsem 200. obletnici rojstva dveh velikanov, Wagnerja in Verdija, katerih operna in orkestralna dela bodo sestavljala številne koncerte. Poleg najprestižnejših dogodkov, kot sta uprizoritvi Wagnerjevih glasbeno scenskih umetnin Valkira in Rensko zlato z opero Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga pod taktirko slavnega Valerija Gergieva ter koncerta, na katerih bo orkester Gewandhaus iz Leipziga pod vodstvom Riccarda Chaillya izvedel Mahlerjevo in Beethovnovo Deveto simfonijo, bo na programu mnogo raznolikih dogodkov, denimo baleta ruske in francoske tradicije (Akademski državni balet Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga, Béjart Ballet iz Lozane), ruska cerkvena zborovska glasba, nastopi solističnih virtuozov, pihalnih in trobilnih ansamblov (Slokar kvartet pozavn), komorna glasba (Slovenski godalni kvartet), flamenko plesi ter koncerti pop in rock glasbe (2Cellos, Vlado Kreslin).

Medtem ko bo Marijino gledališče poskrbelo za nadaljnje oživljanje Wagnerjevih del na slovenskem odru, bo Verdijevo obletnico z izvedbo njegovega Rekviema proslavil Orkester Slovenske filharmonije s Slovenskim komornim zborom in zborom SNG Maribor ter solisti akademije Teatro alla Scalla z opernimi arijami na slavnostnem koncertu.

Poleg koncertnega programa bo festival ponudil mojstrske tečaje (Akademija Branimir Slokar) in koncerte sodobne slovenske glasbe (Ansambel MD7, Trio Slavko Osterc), muzikale (Briljantina) ter druge zanimivosti v spremljevalnem programu, med katerimi bo tudi nastop angleškega igralca, komedijanta in blues glasbenika Hugh Laurieja s skupino The Copper Bottom Band.

Ustanova Imago Sloveniae – Podoba Slovenije z mednarodnim poletnim ciklom Poletje v Stari Ljubljani (19. 6.–24. 8.) sedaj že petindvajseto leto ponuja raznoliko paleto glasb. Med nastopajočimi so v ospredju mladi slovenski in mednarodni talenti, ki nastopajo predvsem v komornih zasedbah. Vse do konca avgusta se bo odvijal pester program, na katerem bo nastopilo okoli 500 izvajalcev klasične, jazzovske in etno glasbe. Klasično glasbo bodo zastopali ansambli Klavirski kvartet Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (23. 6.), slovensko-japonsko-ruski trio Brezavšček, ki ga sestavljajo Maruša Brezavšček (kljunasta flavta), Makiko Kurabajaši (fagot) in Olga Watts (čembalo), komorni zbor Ave in godalni kvartet Tartini. V mestnem muzeju (3. 7.) bo 100. obletnico rojstva B. Brittna obeležila zasedba slovenski glasbenikov s Katjo Konvalinka (sopran), Ireno Yebuah Tiran (mezzosopran), Darjo Mlakar Maležič (klavir) in Pavletom Ravnohribom (branje poezije). Jazzovsko prizorišče bo popestril (12. 7.) na Jazz odru Gornji Trg odlični saksofonist Igor Lumpert s svojim triom.

Festivala stare glasbe

Brežiški
 in radovljiški festival, prvi poteka od junija do septembra in drugi avgusta, ponujata izvirne koncerte historične izvajalske prakse. Program Festivala Radovljica tudi letos sestavlja 10 koncertov v Radovljici in Velesovem. Nastopilo bo skoraj 40 pevcev in instrumentalistov iz različnih držav sveta, med drugim iz Avstralije, Brazilije, Danske, Islandije, Japonske, Nemčije, Švice, Velike Britanije, ZDA in Slovenije. V okviru festivala že četrto leto zapored poteka tudi delavnica za pevce, tokrat pod vodstvom angleške pevke Emme Kirkby. Izvedena bodo dela Maxa Regerja in Henrija Marteauja (13. 8.), dela Johna Dowlanda (20. 8.) in madrigali Carla Gesualda (19. 8.). Med gosti je tudi španska sopranistka Arianna Savall, ki bo nastopila 18. avgusta kot članica ansambla Melpomen, ki izvaja starogrško glasbo.

Na brežiškem festivalu se bo zvrstilo 11 koncertov, na katerih bodo nastopili ansambli iz Avstrije, Italije, Francije, Španije, Liberije in Brazilije. Letošnji program zaznamujejo različne zgodovinske glasbe z vsega sveta. Tako je zasnovan tudi koncert Ansambla Nour (3. 7.), ki bo na zanimivih instrumentih (indijski harmonij, kljunasta flavta, arabska lutnja – ud) predstavil glasbo, v kateri se združujejo vplivi glasbene tradicije Vzhoda in Zahoda. Omenimo še nastopa avstrijskega ansambla Accentus Austria (2. 8.) in španskega ansambla Le Tendre Amour (7. 9.).

Festivali v Mariboru, na Bledu in v Velenju

Festival Maribor tudi letos predstavlja os med sodobnim in klasičnim. Na sliki programski vodja Richard Tognetti in Satu Vanska. (Foto: Dejan Bulut)V Mariboru sta poletnemu dogajanju posvečena dva tradicionalna festivala, Lent in Festival Maribor. Festival Lent (21. 6.–6. 7.) je največji in najodmevnejši slovenski festival na prostem, ki ga je vsaj enkrat obiskal že vsak četrti Slovenec. Festivalsko dogajanje, ki zajema vse od glasbe in teatra do plesa, bo na odrih ob obali reke Drave ponudilo raznovrstne dogodke, med katerimi je nastop prepoznavnega dunajskega trobilnega septeta Mnozil Brass Band, ki je ob svojih virtuoznih priredbah klasične glasbe ter karikaturah nemških šlagerjev vreden pozornosti tudi zaradi uporabe neznačilnega instrumenta, Wagnerjeve tube. Poleg glasbe na odrih ob Dravi bodo mnogi ansambli nastopili s klasičnimi glasbenimi deli v dvorani Union, denimo čelist Sebastian Bertoncelj in pianist Miha Haas z deli W. Lutosławskega, R. Schumanna in J. Brahmsa. Na t. i. Jurčkovem odru bo moč prisluhniti izvirnima etno glasbenima virtuozoma iz Dua Oba, Saši Olenjuku (kitara, vokal) in Boštjanu Gombaču (klarinet, keltske piščali, irski boben, okarina, flavte, tolkala, vokal). Pod okriljem Lenta se odvija tudi pomemben jazzovski dogodek JazzLent (21. 6. in 3. 7.), na katerem se bodo zvrstili nastopi svetovno znanih glasbenikov, kot sta francosko-afriški bobnar Manu Katché in slovenski tolkalec Zlatko Kaučič.

Bolj osredotočeno glasbeno poustvarjanje septembra prinaša Festival Maribor, ki ga umetniški vodja in virtuozni violinist Richard Tognetti s svojim Avstralskim komornim orkestrom postavlja na resnejše klasične temelje. Večerni koncerti Festivala Maribor bodo modernejši in umeščeni v dvorano Union, jutranji koncerti pa bodo večinoma zazrti v pretekle glasbene tokove. Festival se tradicionalno odvija med 5. in 15. septembrom.

Od 1. do 18. julija bo potekal Festival Bled, ki se osredotoča na klasiko, jazz in crossover. Festival bo 4. 7. odprla skupina Big Band KK z glasbo skupine Depeche Mode. Osrednje dogajanje blejskega festivala so mednarodni mojstrski tečaji in tekmovanja za violino, violo in violončelo ter koncerti ob njihovem zaključku, na katerih se predstavijo mladi virtuozi. Letos se bodo mladim glasbenikom posvetili mentorji za violino Marianne Piketty, Helfried Fister, Tomaž Lorenz in drugi ter Matthias Maurer za violo.

Festival Velenje

V Velenju se bo že devetindvajsetič zvrstil raznolik kulturni program, letos z okoli 50 dogodki. Ob utečenih tedenskih dogajanjih Poletja na travniku za otroke in poletnega kina Zvezde pod zvezdami Festival Velenje ponuja žanrsko pester glasbeni program, na katerem bo moč prisluhniti Mešanemu pevskemu zboru z vzhodne obale Združenih držav Amerike in mladinskemu orkestru iz Anglije, ki bosta izvajala klasično glasbo, mnogim slovenskim in tujim etno ansamblom, mednarodno priznanemu judovskemu klezmer ansamblu The Klezmatics (dobitniki grammyja) ter novemu ABBA repertoarju v izvedbi zasedbe Perpetuum Jazzile.

Jazzovski festivali

Poleg osrednjega slovenskega jazzovskega festivala Jazz festivala Ljubljana, ki bo letos v svoji 54. izdaji gostil nemškega velikana med pihalci Petra Brötzmanna, se bomo lahko udeležili še drugih jazz festivalov po Sloveniji, denimo primorskega festivala Marezijazz in Jazzagorje, ki bosta gostila raznolike umetnike in ansamble. Na festivalu Džjezz Celje bo moč prisluhniti Big Bandu RTV Slovenija, vokalistki Enrice Bacchia in kitarskemu virtuozu Massimo Zemolinu ter mešanici jazza in elektronske glasbe Igorja Matkoviča.

Rock festivali

Ljubitelje rock glasbe bodo razveselili izvirni ameriški bend Skunk Anansie in Plavi Orkestar med Schengenfestu (2.–4. 8.) ter ameriški metal bend Papa Roach na Rock Otočcu (5.–7. 7.).