27.06.2017

Poletni festivali klasične glasbe

Ponujamo vam pregled letošnjih poletnih festivalov klasične glasbe.

Maia Juvanc

Festival Ljubljana
Foto: Festival Ljubljana

Letošnje poletje bo v prestolnici, na Bledu, v Mariboru, Brežicah, Radovljici in na Primorskem ponudilo pestro festivalsko dogajanje. Mojstrovine klasične glasbe, sodobnejšo, baročno in renesančno glasbo bodo izvajali slovenski in tuji komorni ansambli in simfonični orkestri. Med nastopajočimi najdemo pomembna imena in mednarodne uveljavljene mojstre, kot sta Elina Garanča in Valerij Gergiev, ki se letos že tradicionalno vračata na slovenske odre.   

65. izvedba Ljubljana festivala je ob odprtju s Carmino burano v izvedbi zasedbe La fura dels Baus poskrbela za spektakularen blišč, vendar bo festival ponudil tudi intimnejše zvoke klasične glasbe. V Križevniški cerkvi se bo makedonski pianist Simon Trpčeski posvetil ljudski tradiciji oziroma transkripcijam makedonskih ljudskih melodij, kot nakazuje že naslov koncerta, Makedonissimo. Godalni kvartet Beograjske filharmonije bo izvajal Boccherinija in Beethovna, vidnejša zvezda, pianistka Martha Argerich, pa bo 10. julija s Komornim orkestrom Franza Liszta izvajala Siegfriedovo idilo Richarda Wagnerja in Koncert za klavir, trobento in godalni orkester v c-molu. Vokalno-inštrumentalno glasbo baročnega mojstra Antonia Vivaldija bo s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije izvajala sopranistka Nika Gorič, ki si uspešno vtira pot na svetovne odre: junija je izvajala Schuberta na angleškem festivalu komorne glasbe Midsummer music v Buckinghamshiru, med 16. in 19. avgustom pa bo sodelovala na francoskem festivalu Festival Classic à Guéthary.

Klasično glasbeno podobo poletja v Ljubljani bo dopolnil festival Imago Sloveniae, ki bo nadaljeval svojo tradicijo: komorno glasbeno vzdušje bo v staro mestno jedro s številnimi prizorišči vnašal vse do konca avgusta. Nastopili bodo glasbeniki, kot so violinistka Oksana Pečeny Dolenc (s svojo zasedbo Oxana & La Banda), trio Catch, ki združuje glasbenice iz Južne Koreje, Madžarske in Švice, flavtist Giuseppe Nova, harfistka Aleksandra Verbickaja, violončelist Bernardo Brizani ter kitarist in teorbist Izidor Erazem Grafenauer. Od imen, vidnejših v mednarodnem prostoru, omenimo violinistko Nadeždo Tokarevo, pianista Evgenija Sinajskega in kitarista Maka Grgića. Na koncertu v spomin Primoža Lorenza (1942–2007) bosta violinistka Maja Horvat in violončelistka Ema Grčman izvajali dela Črta Sojarja Voglarja, Arthura Honnegerja in Zoltána Kodályja.

Od 5. do 22. avgusta se bo odvijal Festival Radovljica, ki nam stare glasbene zvrsti približuje na različnih lokacijah v Radovljici in Velesovem. Letos se bo zvrstilo deset koncertov, na katerih bodo zazvenele nove glasbene rekonstrukcije spevov iz staroislandskega epa Edda, Schubertova Lepa mlinarica, sodobne izvedbe renesančne polifonije iz arhivov ljubljanske in gornjegrajske stolnice ter francoska glasba 20. stoletja za flavto, harfo in godala. Monteverdijeve madrigale in slavno Ariadnino tožbo bo izvajal ansambel La Compagnia del Madrigale, Tartinijeve violinske sonate pa nam bosta predstavila violinist David Plantier in violončelistka Annabelle Luis. V specifiko nemške komorne glasbe nas bo popeljal koncert z zgovornim naslovom Georg Philipp Telemann – Nad vso hvalo. 

10. julija se bo začel festival SEVIQC Brežice, in sicer z izvedbo izvlečkov Desmarestove opere Didon tragedie ter Purcellovo opero Dido in Enej v izvedbi Academie baroque européenne d'Ambronay pod vodstvom Paula Agnewa. Na festivalu, ki se bo odvijal na bistriškem in brežiškem gradu ter v soteski Hudičev turn, bodo letos nastopili baročni ansambli Nexus Baroque, Flanders Recorder Quartet in Hortus Musicus

V sklopu mariborskega Festivala Lent so se že zvrstili številni večeri klasične glasbe. Ob koncu junija in na začetku julija se bosta v dvorani Union predstavila še ansambel Adore' z glasbo za flavto (Telemann, Kummer, Rota, Margola) in kvartet klarinetov Claritet z raznolikim programom, ki vključuje Helensko suito Pedra Iturralda, Humoresko Antonina Dvořaka in Salto Bennyja Goodmana.

Za pestro glasbeno podobo na Primorskem bodo poskrbeli 39. Piranski glasbeni večeri. Med zanimivostmi je treba omeniti nastop kvinteta Slowind v Minoritskem samostanu (6. julij) z izvedbo skladbe Obrisi in sence za pihalni kvintet Nine Šenk ter Gala baletni večer (24. Julij) in balet Dama s kamelijami na glasbo Verdija in Puccinija (31. julij) na Tartinijevem trgu. Na trgu se bo 25. julija odvil tudi dogodek akademskih sopranistk Eve Pavli, Urške Kastelic in Zale Hodnik, ki s svojimi kolegi inštrumentalisti tvorijo skupino Tosca beat, v kateri združujejo tehniko opernega petja in klasično glasbo z urbanimi trendi in elektronskimi ritmi. Na mednarodnem komornem Festivalu Tartini se bodo med 17. avgustom in 14. septembrom med drugim zvrstili nastopi ansambla Il Terzo Suono in Salzburškega baročnega tria ter mladih umetnikov in umetnic, kot je čembalistka Mojca Lavrenčič, ki bo 23. avgusta izvajala Frescobaldija, Rameauja, Scarlattija, Händla in Fischerja.

Tako na Festivalu Tartini kot tudi na Festivalu Bled se bodo zvrstile glasbene delavnice za fagot pod vodstvom Sergia Azzolinija, za violino pod vodstvom Michaela Frischenschlagerja, Helfrieda Fisterja in Korejca Saevona Suha ter delavnica za violončelo pod vodstvom Karmen Pečar in za harmoniko pod mentorstvom Marka Hatlaka. V sklopu blejskega festivala se bo v cerkvi sv. Martina z glasbo značilnih angleških skladateljev Elgarja, Holsta in Waltona predstavil Simfonični orkester iz britanskega mesta Henley na Temzi. 

S pogledom na svetovne odre se razkriva še ena zanimivost, in sicer na področju opere. Na Bregenškem festivalu bo v Mozartovi operi buffa Figarova svatba nastopila slovenska sopranistka Mojca Bitenc.