12.02.2016

Pomlad slovenskega jazza

23. februarja bo v sklopu koncertnega cikla Cankarjevi torki izvedena druga edicija festivala slovenske jazzovske ustvarjalnosti Zvončki in trobentice.

Peter Baroš

Robert Jukič
Foto: Nada Žgank

Enodnevni festival, ki je prvo izvedbo doživel lansko leto, je bil predstavljen na tiskovni konferenci v Klubu Cankarjevega doma, ki jo je otvorila zasedba Jazz je kul pod mentrostvom Jake Strajnarja, ki jo sestavljajo nadebudni mladi glasbeni talenti iz Glasbene šole Škofja Loka. Ravno pravšnji uvod, ki je ob jazzovsko prearanžiranih znanih vižah, ki so jih preigravali mladi glasbeniki, simbolično nakazal »pomladno« vodilo festivala. Po besedah Bogdana Benigarja, programskega vodje projekta, želijo s festivalom spodbujati nastajanje novih kakovostnih glasbenih del na polju jazzovske ustvarjalnosti in produktivnim domačim jazzovskim ustvarjalcem omogočiti nastopanje tudi izven paradnega konja domače jazzovske scene, Jazz festivala Ljubljana. Jazz festival Ljubljana, ki je prav tako v veliki meri naklonjen predstavljanju domačega jazza, zaradi omejenih kapacitet ter vsakoletne programske niti festivala, ne omogoča vključitve vseh tistih domačih jazzistov, ki v aktualnem času predstavljajo svoje nove projekte.

Letošnja izvedba Zvončkov in trobentic predstavlja konkreten korak naprej. Če je bil lani program festivala v celoti izveden v terminu in prostoru, ki ga zaseda cikel Cankarjevi torki, se festival letos širi tako prostorsko kot časovno. In tudi v številu zasedb. Za začetek spremljevalni program. Ob 16. uri bo v konferenčni dvorani M3-4 za otroke od 6. leta starosti organizirana delavnica Papirnati zvončki in trobentice pod vodstvom Marije Marjance Prelog, akademske slikarke, ilustratorke in oblikovalke, ki bo mladim predstavila tehniko kirigami, različico origamija, ki poleg zgibanja vključuje tudi rezanje papirja. Za tem bo v istem prostoru sledila razprava v obliki okrogle mize z naslovom Gostje : Domači. Pogovor, ki se bo dotikal slovenskih jazzistov, ki živijo in ustvarjajo na tujem, bo vodil Miha Zadnikar, njegova sogovornika pa bosta dva izmed najkreativnejših in mednarodno vidnih domačih jazzistov, Kaja Draksler in Jure Pukl.

Ob 18. uri se bo dogajanje preselilo v Štihovo dvorano Cankarjevega doma, kjer se bo predstavil Litošt, zasedba, ki jo sestavljajo Vitja Balžalorsky, Boštjan Simon in Bojan Krhlanko. Balžalorsky, eden izmed Benigarjevih sogovornikov na tiskovni konferenci, je zbranim zaupal, da zasedba pripravlja nov album, ki bo izšel predvidoma konec februarja, precejšen del te prihajajoče plošče pa bo zasedba premierno predstavila v okviru festivala. Projekt, ki je sestavljen iz hibrida analognega in digitalnega, žive elektronike in akustičnih bobnov, po besedah Balžalorskega predstavlja pomemben premik znotraj zasedbe. Predstavljeni bodo drobci komponiranega materiala, ki ga je zasedba spisala za ploščo, okoli njega pa bo veliko prostora namenjenega improviziranju. Pri tej se bo skušala zasedba v čim večji meri odmikati od ustaljenih glasbenih vzorcev ter zgodbo zapeljati tudi izven jazzovskega muziciranja. Ob 20. uri se bo dogajanje preselilo v Klub Cankarjevega doma, kjer bodo najprej pod Strajnarjevo taktirko zopet nastopili mladi upi Jazz je kul, sledila pa bo bera treh zasedb, ki se prav tako predstavljajo z novimi glasbenimi projekti. Najprej Rok Zalokar Trio, ki ga sestavljajo Rok Zalokar za klavirjem, Dejan Hudoklin na basu ter bobnar Jože Cesar. Nato zasedba Jaka Kopač Quartet. Jaka Kopač, alt saksofonist, ki se je pred kratkim vrnil iz New Yorka s sveže posnetim albumom, bo nastopil z mednarodno zasedbo. Ob njem bodo na odru pianist Danny Grissett, basist Josh Ginsburg ter Willie Jones III na bobnih. Sklepni koncert festivala bo pripadel Robertu Jukiču. Neumorni skladatelj in kontrabasist bo predstavil projekt Gomme de Jour, ki bo zbirateljem albumov dostopen na digitalni različici. Gre za sedmi album, ki ga je Robert posnel v zadnjih petih letih, skupaj pa njegova diskografija šteje že enajst samostojnih avtorskih projektov. Jukič je nov zvočni material  posnel v sodelovanju z glasbenimi kolegi, kitaristom Janijem Modrom, trobentačem Igorjem Matkovičem ter Žigo Kožarjem na bobnih. Trije gostje, ki prihajajo iz različnih glasbenih svetov, so soustvarili glasbo, ki po Jukičevih besedah predstavlja precejšen odmik od idej, ki so se komponistu rojevale od začetka. V vsakem primeru pa glasba ostaja znotraj prepoznavnega Jukičevega konceptualno zastavljenega ustvarjalnega dela, ki vsakič znova preseneča tako z muzikalično lucidnostjo kot z večplastnim sporočilnim ozadjem, ki se skozi glasbo razodeva. Jukič bo na festivalu nastopil v družbi omenjenih glasbenikov.

Letošnja edicija festivala Zvončki in trobentice torej izkazuje ambiciozno zasnovo, ki pa za zdaj ne izkazuje tendenc širitve v večdnevni festival. “Kako se bo festival v bodoče razvijal naprej, bo v veliki meri odvisno od števila novih in kakovostnih domačih jazzovskih projektov, prav tako pa od podpore oz. številčnosti obiskovalcev”, je povedal Benigar. “Prav tako ne smemo pozabiti, da bo dobršen del nove domače jazzovske glasbe predstavljen tudi na festivalu Jazz Ljubljana. Gremo korak za korakom, a z idejo, da se bo festival ambiciozno razvijal še naprej.”