15.01.2021

SIGIC: 5 let digitalizacije glasbenih gradiv

Za lažjo dostopnost do slovenske glasbene zapuščine!

SIGIC

Studijska oprema Radia Slovenija - Val 202 (leto 1985)
Foto: Jani Kenda

Jeseni 2020 je Digitalna knjižnica Slovenije praznovala svojih 15 let. V teh letih je spletno mesto www.dlib.si postalo nepogrešljiv vir za dostop do bogastva slovenske pisne kulturne dediščine ter sodobnih strokovnih in znanstvenih vsebin v digitalni obliki. Na portalu je v tem hipu na voljo preko 902.750 enot (in še večje število digitalnih objektov). Največ je besedil (869.245) in slikovnega (28.460). Dostopno je tudi okoli 14.500 digitaliziranih knjig in številno neknjižno gradivo (fotografije, razglednice, notno gradivo, zemljevidi). Na letni ravni na dLib.si dodajo okoli 50.000 novih enot.

Pri bogatenju slovenske digitalne zakladnice in s tem tudi evropske digitalne platforme Europena že več kot pet let zapored tvorno sodeluje tudi SIGIC. Že leta 2016 smo namreč objavili prva gradiva, ki jih je SIGIC digitaliziral v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico in Glasbeno matico; to so bile zbirke skladb (zvezki), ki so izhajale od leta 1873 dalje (GM-1, GM-2, GM-3, GM-4). Sledile so notne izdaje izdaje Društva slovenskih skladateljev (DSS-1, DSS-2, DSS-3), projekt pa je še vedno v teku.

Lani smo začeli tudi z digitalizacijo fotografij povezanih z glasbeno sceno preteklih desetletij. Kot prvega smo digitalizirali arhiv fotografa in glasbenega urednika Radia Slovenija Janija Kende.

V prihajajočem letu pa se pripravite na nova digi-presenečenja!Z leve proti desni: pevec Janez Bolčina - Benč, publicist Branko Kastelic in bobnar Ratko Divjak na pikniku Slovenske popevke na začetku 80-ih v Polhovem Gradcu.
(foto: Jani Kenda; licenca CC BY-NC-ND)


Anja Rupel iz Videosex na 25. mladinskem festivalu Omladina 85 v Subotici (1985).
(foto: Jani Kenda; licenca CC BY-NC-ND)


Miha Kralj na Pop delavnici (1985).
(foto: Jani Kenda; licenca CC BY-NC-ND)


Gianni Rijavec na festivalu Melodija morja in sonca (1985).
(foto: Jani Kenda; licenca CC BY-NC-ND)


Buldožer na festivalu Boom 1993.
(foto: Jani Kenda; licenca CC BY-NC-ND)