12.02.2021

Slovenska violinistka Tanja Sonc jutri na Arte TV

V Berlinu poteka oddaja Europe@Home, ki jo vodi svetovno znani violinist, Daniel Hope.

SIGIC

Slovenska violinistka Tanja Sonc jutri na Arte TV
Foto: Mitja Resnik

Kultura živi tudi med pandemijo. Daniel Hope tako vabi v svojo berlinsko dnevno sobo na serijo 27. koncertov, toliko, kot je držav v EU.

Koncertom lahko prisluhnete (live stream) vsak petek, soboto in nedeljo ob 19.00. Danes gosta prihajata s Portugalske – fado pevka Maria Carvalho in pianist Raúl de Costa. V jutrišnjo, “slovensko”   oddajo pa je Hope povabil violinistko Tanjo Sonc, ki jo bo spremljala pianistka Marie Sophie Hauzel.

In kako je prišlo do sodelovanja? Tanja Sonc: “Daniel Hope je umetniški vodja Züriškega komornega orkestra, katerega članica sem od sezone 2017/2018. Skupaj sva večkrat igrala v različnih komornih zasedbah, decembra 2020 tudi v Vivaldijevem koncertu za štiri violine s Züriškim komornim okrestrom. Prejšnji teden me je povabil k sodelovanju v njegovi novi seriji Europe@Home, da kot slovenska violinistka zastopam in predstavim Slovenijo. Seveda sem se z največjim veseljem odzvala povabilu in me boste lahko slišali v soboto 13.2. ob 19h na na Arte TV.

Rdeča nit slovenskega programa so plesi in različni vplivi kultur v Sloveniji. Umetnica je v program uvrstila Arietto Lucijana Marije Škerjanca, zatem Srebotnjakove Slovenske ljudske plese, Rondeau iz Mozartove sonate KV 380, Schnittkejev duo za dve violini Moz-Art, Debussijev valček La plus que lente, Sibeliusovo Romanco ter za konec krstno izvedeno skladbo Matije Krečiča In a Melting Pot za dve violini in klavir.

Koncerte lahko spremljate na povezavi arte.tv.