10.11.2023

Sofijin koncertni abonma

Zavod Akademija Sofia – Studio S v sodelovanju z ZKŠT Zavodom za kulturo, šport in turizem Žalec vabi k vpisu v Sofijin koncertni abonma.

Press Info

Sofijin koncertni abonma

Studio S bo v sezoni 2023/24, od novembra do junija, predstavil različne glasbene zvrsti; od klasične, jazz do popularne glasbe. Sofijin koncertni abonma bo novembra otvorila pianistka Ana Semič Bursać. V naslednjih abonmajskih večerih bodo navduševali priznani pianist in skladatelj Sašo Vollmaier, prvi slovenski pianist z naslovom Yamaha Artist; harmonikar Marko Hatlak; pianist in skladatelj Petar Dimov, ki prihaja iz Londona; vsem poznani klarinetist Boštjan Gombač, ki bo nastopil v duu s harfistom Eduardom Raonom ter mednarodno uveljavljen trio čelistke Karmen Pečar Koritnik, flavtistke Eve-Nine Kozmus in harfistke Mojce Zlobko Vajgl. Maja se bo ob spremljavi pianista Jaka Puciharja predstavila Darja Švajger, na zaključnem junijskem koncertu pa bo ob klavirski spremljavi Petre Koprivec nastopila sopranistka Irena Preda iz Los Angelesa.

Sobota, 25. november 2023 ob 19. uri, Studio S - Pristava pri Mestinju

Ana Semič Bursać je po zaključenem šolanju na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri Heleni Megušar in Hinku Haasu diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Dubravke Tomšič Srebotnjak in magistrirala na Visoki šoli za glasbo v Baslu v razredu Tobiasa Schabenbergerja. V času šolanja je prejela več nagrad na pianističnih tekmovanjih ter se dodatno izobraževala pri Dmitriju Bashkirovu, Aleksandru Madžarju, Normi Fisher in drugih. Je prejemnica Škerjančeve nagrade ter Prešernove nagrade Akademije za glasbo v Ljubljani. Redno snema za arhiv RTV Slovenija, samostojno koncertira, nastopa kot solistka z orkestri in v komornih zasedbah ter sodeluje v produkcijah Slovenskega komornega glasbenega gledališča. Zaposlena je kot profesorica klavirja na Glasbeni šoli Celje.

Sobota, 16. december 2023 ob 19. uri, Studio S - Pristava pri Mestinju

Sašo Vollmaier (1982) je po končanem študiju na ljubljanski Akademiji za glasbo začel razvijati svoj glasbeni slog, na katerega so vplivale različne skupine, s katerimi je sodeloval – od komorne do alternativne glasbe. Zadnja leta je aktiven na področju performansa in gledališča. Njegove predstave vključujejo odrsko oblikovanje zvoka z intervencijami giba in izgovorjenih besed. Ustvarja glasbo za plesne in gledališke predstave. Strast do človeškega glasu ga je pripeljala v Center Artistique International Roy Hart na jugu Francije (Malérargues), kjer deluje kot pedadog, ki pevce in igralce pripravlja na njihove vloge. Vollmaier je tudi sodelavec skupine Laibach, s katero je v letih 2007–2013 aktivno sodeloval kot klaviaturist, zdaj pa je angažiran kot aranžer in studijski glasbenik. Njegova solistična dejavnost se je vnovič obudila leta 2020 v sodelovanju s Cankarjevim domom na 61. Jazz festivalu Ljubljana, kjer je predstavil svoj klavirski solo Vollmaier: Kind of Laibach; aprila 2023 pa se je predstavil s premiero Vollmaier: Ligeti (Kako razložiti Ligetija mrtvemu občinstvu) v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Sobota, 27. januar 2024 ob 19. uri, Studio S - Pristava pri Mestinju

Harmonikar Marko Hatlak, ki ga je nemški časopis Berliner Morgenpost opisal kot ljubljenca publike, se na tujih in domačih koncertnih odrih pojavlja od leta 2000. Po končani srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani je leta 1999 nadaljeval študij koncertne harmonike v slovitem Weimarju pri profesorju Ivanu Kovalu. Podiplomski študij je opravil pri profesorju Stefanu Hussongu v Wurzburgu v Nemčiji in ga leta 2008 zaključil. Nastopa kot solist, v različnih komornih zasedbah, s simfoničnimi orkestri in različnimi skupinami z repertoarjem od baroka, klasike, tanga do etno glasbe ter v zadnjem času tudi kot avtor in pevec v skupini Marko Hatlak BAND, ki izvaja fusion, funk, latino in rock. Koncertiral je po Evropi in Ameriki. Sodeluje z izjemnimi glasbeniki, kot so: Stefan Milenkovich, Tommy Emanuel, Stefan Hussong, Vlatko Stefanovski, Iztok Mlakar, Joss Stone, Sabina Cvilak, Nuška Drašček, Marko Črnčec in drugi. Kot solist je nastopil z orkestri moskovske filharmonije, RTV Slovenije pod taktirko En Shaoja ter jenske filharmonije. Posnel je številne samostojne albume s tango, baročno, sodobno, etno in popularno glasbo. V zadnjih letih je vse bolj dejaven tudi kot skladatelj. Leta 2019 je napisal in kot solist izvedel (kaj je to kot vrsta glasbenega dela: simfonija ???) Živo Srebro za harmoniko in simfonični orkester RTV Slovenija. Piše za lastne zasedbe in tudi za gledališče ter film.

Sobota, 24. februar 2024 ob 19. uri, Studio S - Pristava pri Mestinju

Petar Dimov je bolgarski pianist in skladatelj. Živi v Londonu in je bil med letoma 2014 in 2020 štipendist na Royal College of Music v klavirskem razredu Norme Fisher, kjer je leta 2020 z odliko pridobil naziv Master of Performance, leta 2018 pa Bachelor of Music. Leta 2023 je na Kraljevem konservatoriju za glasbo v Bruslju pridobil naziv magistra glasbe, študiral pa je pri Aleksandru Madžarju. Glasbeno izobraževanje je začel v rodnem Plovdivu (Bolgarija), kjer je do diplome leta 2014 študiral pri Svetlani Kosevi. Dimov je prejel več kot dvajset nagrad na mednarodnih tekmovanjih in nastopal v Bolgariji, na Cipru, v Franciji, Grčiji, Italiji, Makedoniji, Romuniji, Srbiji, Španiji, Turčiji in Združenem kraljestvu. Kot skladatelj je ustvaril dela za orkester, zbor, različne solistične instrumente in komorne zasedbe.

Sobota, 30. marec 2024 ob 19. uri, Studio S - Pristava pri Mestinju

Tokratni projekt Gombač-Raon bo veliko več kot umetnost dveh glasbenikov na dveh glasbenih inštrumentih. Kot umetnika sta nedvomno »posebneža« med klasično izobraženimi glasbeniki, saj ju nemiren ustvarjalni duh ves čas potiska v nove izzive, nove projekte in predvsem nove zvočne krajine ter svetove. Tovrstni sferi bo zagotovo sledila presenetljiva glasbena izkušnja: ustvarjalca bosta na koncertu izvedla svoje avtorske skladbe, v katerih se prepletata glasba, ki sta jo ustvarila za film in gledališče, ter celo improvizacija. Njuno izvajanje lahko opišemo kot film z dolgimi kadri, ki občinstvo popelje od melanholičnih zvokov, armenskega duduka preko rekonstrukcije najstarejšega glasbila pa vse do zvokov narave, ptic, vetra, ko se s harfo in elektroniko ter različnimi glasbili in zvočili sprehajata po zvočnih pokrajinah.

Sobota, 13. april 2024 ob 19. uri, Studio S - Pristava pri Mestinju

Trio uglednih in večkrat nagrajevanih glasbenih umetnic različnih generacij odlikuje rahločutno muziciranje in izrazno izvajanje raznovrstnega repertoarja glasbe. Flavtistka Eva – Nina Kozmus, violončelistka Karmen Pečar Koritnik in harfistka Mojca Zlobko Vajgl predstavljajo komorne skladbe iz 19.in 20. stoletja. Velik del sporeda je je v znamenju zvočno barvitih skladb francoskih skladateljev Clauda Debussyja, Jacquesa Iberta in Mauricea Ravela, ki jih dopolnjujejo razpoloženjske miniature iz ruskega, češkega in avstrijskega glasbenega okolja Mihaila Glinke, Alfreda Oelschlegla in Nikolausa Moritza Mostlerja. Glasbenice so tri glasbene zgodbe združile v eno – v trio. Skupna jim je strast za odkrivanje novih razsežnosti in sporočil. Njihova radovednost je živa.

Sobota, 25. maj 2024 ob 20. uri, Studio S - Pristava pri Mestinju

Darja Švajger, rojena Mariborčanka, je ugledna slovenska pevka in skladateljica. Obiskovala je različne glasbene šole in univerze, med drugim Univerzo v Gradcu, kjer je diplomirala iz solopetja, pedagogike, klasike in jazza. Leta 1997 je diplomirala kot profesorica solopetja in leta 2013 magistrirala na AGRFT. Leta 2015 je prejela nagrado Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani za pomembna umetniška dela. Od leta 1992 Švajger koncertira z različnimi glasbeniki in skupinami, tako na koncertih kot prireditvah doma in v tujini. Njen repertoar je sestavljen iz skladb stilno različnih žanrov, vključno s popom, jazzom, muzikalom, šansonom in tangom.

Sobota, 22. junij 2024 ob 20. uri, Studio S - Pristava pri Mestinju

Sopranistka Irena Preda je študirala na Trinity College of Music v Londonu. Diplomirala je z odliko in najvišjo oceno v letniku, na Univerzi Južne Kalifornije v Los Angelesu pa z odliko zaključila Magistrski študij. Izpopolnjevala se je pri slovitih opernih pevcih, kot so: Montserrat Caballé, Teresa Berganza in Sir John Tomlinson, v igri pa pri igralcih Jeremyu Ironsu, Jonathanu Pryceu in Imeldi Staunton. Debitirala je v vlogi Bizetove Carmen v Greenwich Theatre v Londonu, v Sloveniji pa v vlogi Nine v novi slovenski operi Ljubezen kapital Janija Goloba v SNG Opera in balet Ljubljana. Poleg Slovenije je doslej koncertirala s priznanimi solisti in orkestri v Angliji, Avstriji, Belgiji, Bosni in Hercegovini, Franciji, Indiji, Italiji, Izraelu, Kanadi, Makedoniji, Nemčiji, Španiji, na Češkem, Hrvaškem, Kitajskem, Slovaškem, Škotskem, Švedskem, Šrilanki ter v ZDA. Revija Ona je Ireno Preda imenovala med 50 najbolj izjemnih slovenskih žensk, njen portret avtorja Uroša Abrama pa je bil na ogled v Narodni galeriji v Ljubljani.