13.03.2013

Spet treska

V teh dneh bo v Ljubljani ponovno treskalo, saj se bo od 13. do 15. marca na različnih lokacijah v Ljubljani odvijal že četrti Tresk – obračun glasbe in založništva Radia Študent.

Luka Zagoričnik

Zasedba Moveknowledgement bo le ena izmed zasedb, ki bo nastopila na letošnjem Tresku # 4, festivalu, namenjenemu domačemu glasbenemu založništvu. (Foto: Aleš Rosa)
Foto: Aleš Rosa

V teh dneh bo v Ljubljani ponovno treskalo, saj se bo od 13. do 15. marca na različnih lokacijah v Ljubljani odvijal že četrti Tresk – obračun glasbe in založništva Radia Študent. Formiral se je štiri leta nazaj ob zagonu Založbe Radio Študent (ZARŠ), ki je nastala kot platforma za izdajanje glasbe domačih zasedb, tako mlajših in šele prihajajočih ustvarjalcev kot tudi tistih bolj izkušenih. Založba ni založba v starem pomenu besede, pač pa okolje, ki omogoča sodelovanja in mreženja med zasedbami in založnikom ter različnimi založbami. ZARŠ je bil logičen odziv na vedno slabše stanje na področju glasbenega založništva pri nas, festival Tresk pa je v obliki širše manifestacije, ki na enem mestu zbira in reflektira aktualno stanje v domačem založništvu, njeno logično nadaljevanje. Ker se to stanje kljub specifičnosti lokalnega okolja navezuje na rapidne spremembe v svetovni glasbeni industriji, se tudi koncept Treska nenehno spreminja in prilagaja okoliščinam. Letošnja edicija se tako razširja tudi izven Ljubljane (potekali so že preddogodki, med drugim v Rdeči ostrigi v Škofji Loki), osvaja nove prostore v prestolnici (Klub K4) in ohranja natečaje, nagrade, izobraževalni moment (delavnice) ter kritično refleksijo stanja v založništvu (okrogle mize), še vedno ponuja tudi tržnico domačih založb in koncertni program ter se hkrati preko sodelovanja s hrvaškim festivalom glasbenih dokumentarcev iz Vinkovcev DORF (Festival dokumentarnog rock filma) širi dlje od zgolj domačega okolja.

Letošnja edicija Treska se pričenja s programom glasbenih dokumentarcev iz programskega okrilja hrvaškega festivala glasbenih dokumentarnih filmov DORF. V sredo, 13. marca, bodo v Kinu Šiška predvajali tri glasbene dokumentarce: hrvaškega Oči u magli, ki pripoveduje zgodbo o pomembnem hrvaškem glasbeniku in založniku Zdenku Franjiću, ki je s svojo založbo Slušaj najglasnije! v mnogočem zaznamoval neodvisno glasbeno sceno na področju nekdanje skupne države, srbskega Prvi pravi ženski zvuk, dokumentarec o novosadski kultni ženski zasedbi Boye, in kosovskega SHuffle: Politics, Bullshit and Rock'n'roll, večkrat nagrajeni film, ki govori o sodobni kosovski glasbeni sceni. V petek, 15. marca, se bo program nadaljeval v Kiberpipi na Kersnikovi, kjer bodo prikazali dva domača dokumentarca, film Intimn Frizurn: The Fall (The Movie) avtorja Andraža Kajzerja, ki dokumentira usodno turnejo domače zasedbe Intimn Frizurn, ter dokumentarec In Memoriam Prof. Peter Hafner#3, ki pripoveduje zgodbo o koncertnemu memorialu v škofjeloški Rdeči ostrigi in se spominja učitelja in glasbenega navdušenca Petra Hafnerja, človeka, ki je s svojim navdušenjem za glasbo pomembno vplival na lokalno sceno. Tretji del programskega sklopa bo dopolnil kolaž neodvisnih video del Videos From The Underground, ki nas bo popeljal v različne domače klubske prostore in lovil njihov utrip. S tem segmentom se v okrilju Treska ne prikazuje zgolj domača neodvisna video produkcija, temveč se skozi sodelovanje z DORF-om odpira možnost za širjenje tovrstne dejavnosti pri nas.

Glavnina festivala se bo odvila 14. in 15. marca. V četrtek bo Tresk dobesedno zasedel vse prostore CUK Kina Šiška. V njem se bo odvijalo glasbeno sejmišče, kjer se bo tudi letos predstavilo več kot dvajset aktivnih domačih glasbenih založb. Koncertni program bodo predstavljali Incurabili, Moveknowledgement, DJ Borka in It's Everyone Else. Glasbeniki bodo zasedli različne prostore v in okoli Kina Šiške (stranišča, parkirišče, stopnice, šank in še kaj!). Zasedbi Dežurni Krivci in Trus! bosta predstavili svoja aktualna albuma v Katedrali (Dežurni krivci svoj četrti album Fakti (God Bless This Mess, 2013), Trus! pa prvenec First Step (ZARŠ / Moonlee, 2013)). Pred koncertnim dogajanjem bo ob 18.30 v Komuni potekala okrogla miza Vloga producenta v nastajanju albuma, na kateri bo priznani domači glasbenik in producent Gregor Zemljič na primeru skladbe zasedbe Lollobrigida praktično in teoretično predstavil mehanizem glasbene produkcije od zasnutka do končne skladbe. Ob 20. uri bodo podelili glasbene nagrade udeležencem natečajev. Letošnje kategorije so sledeče: natečaj za najboljšo podobo albuma (nagrada strokovne žirije), natečaj za najboljšo podobo koncertnega dogodka (nagrada strokovne žirije) in natečaj za najboljšo koncertno fotografijo (nagrada strokovne žirije). Novost bo podelitev nagrade za najboljšo domačo ploščo l. 2012 po izboru članov glasbene redakcije Radia Študent. Glede na to, da v Sloveniji že več let nimamo merodajnih glasbenih nagrad, bi veljalo tovrstnemu pristopu v bodoče posvetiti še več pozornosti, in to tudi v sodelovanju z ostalimi mediji.

V petek, 15. marca, se Tresk seli v Klub K4. Ob že omenjenih projekcijah video dokumentarcev v Kinu Kiberpipa bo v Kiberpipi ob 18. uri potekala tudi okrogla miza Glasba v času MP3-jev, ki se bo dobrodošlo dotikala najbolj aktualnega problema v glasbenem založništvu. Eden ob postranskih ,a verjetno najbolj pomembnih dogodkov za domače glasbeno založništvo na letošnjem festivalu je lansiranje platforme Indie Grad, platforme, ki bo združevala, predstavljala in enotno promovirala domače založništvo doma in v tujini. Ob 20. uri bo sledil pogovor z didžejem in (so)vodjo založbe za elektronsko glasbo Sex Tag Mania DJ Sotofettom, ki že vrsto let ustvarja v polju DIY (naredi sam) založništva v sferi kiberkulture. Glasbeni program bodo na malem in velikem podu Kluba K4 začinili Vuka, DJ Sotofett, Lavka, Niplodok (z live-actom) in glavna zvezda večera, priznani nizozemski producent elektronske plesne glasbe in didžej Legowelt. V prostore Kluba K4 se seli tudi glasbeno sejmišče, čez dan pa bodo tam potekale glasbene delavnice (14. marca delavnica Live performing acts & digital DJ-ing in 15. marca delavnica Implementacija iOS aplikacij v avdio produkciji). Radio Študent je s tovrstnim pristopom zopet ustvaril celosten model, ki izkorišča vse prostorske kapacitete Kluba K4, kavarne Metropol in Kiberpipe. Žal je ta koncept danes še toliko bolj aktualen, ker bo Tresk zadnji dogodek v Klubu K4, ki se bo za krajši čas zaprl. V klubu so namreč zamenjali vodstvo, v javnosti pa se že širijo burne polemike o nadaljnjem programskem okviru kluba, ki se otepa z veliko finančno luknjo. Javnost z budnim očesom spremlja dogajanje v klubu z eno najdaljših tradicij v Ljubljani, ki je z zadnjo programsko ekipo počasi gradil podobo relevantnega kluba za elektronsko glasbo (in širše) ter širil glas tudi v podobne prostore v svetu. S tem se torej Tresk # 4 še dodatno aktualizira in postavlja v samo središče problematik na glasbenem področju pri nas.