03.12.2020

Večer Eichendorffovih pesmi v melodijah Schumanna in Wolfa

Baritonist Lucas Somoza Osterc in pianist Nejc Lavrenčič sta preko youtuba podelila večer Schumannovih in Wolfovih samospevov na besedila Josepha Freiherrja von Eichendorffa.

Tjaša Primc

Nejc Lavrenčič in Lucas Somoza Osterc.
Foto: © PerArtem

V ponedeljek, 23.oktobra, smo lahko iz dnevne sobe prisluhnili koncertnemu ciklu Samospevanje. Baritonist Lucas Somoza Osterc in pianist Nejc Lavrenčič sta preko youtuba podelila večer Schumannovih in Wolfovih samospevov na besedila Josepha Freiherrja von Eichendorffa. Nemški pesnik, novelist, dramatik, kritik in prevajalec Joseph Freihrrer von Eichendorff je bil eden vodilnih avtorjev in kritikov romanticizma. Njegov slog temelji na slikovitosti in pretanjenem izboru besedišča, s katerim opisuje idiličnost narave in jo povezuje z življenjem preprostega človeka. Skladatelji romantike in postromantike so pogosto uglasbljali njegova dela. Izvajalca sta program pripravila smelo in, kakor se v tem času da, korektno in poslušljivo. Vesela sem, da sta se lotila tudi takšnega, on-line koncerta. Pevec je zelo jasno in doživeto odpel stihe pesmi, pianist pa se je s svojo muzikalnostjo predstavil kot izjemen interpret Eichendorffove poezije. Čeprav upam, da bomo kmalu zasedli prazne stole v koncertnih dvoranah, je bil koncert odlična kulturna popestritev turobnih dni.

Skladatelj Robert Schumann je leta 1940 uglasbil Eichendorffove stihe, izbrane samospeve je tako harmonsko kot z enotnim naslovom povezal v Ciklus pesmi, op. 39. Kot je v spremnem besedilu zapisal Lavrenčič, samospevi tega cikla spadajo med najbolj pretanjene uglasbitve poezije in predstavljajo pojem romantičnega samospeva. Klavir ni zgolj metrična in harmonska podpora pevca, ampak enakovredno izrazno telo, ki glasbeno slika atmosfero, čustveno stanje in orisuje naravo. Samospevi z naslovi V tujini, Premor, Gozdni pogovor, Tihota, Mesečna noč, Lepa tujina, Na nekem gradu, Otožnost, Somrak, V gozdu in Pomladna noč opisujejo prav to, pevec pa je materijo s svojo izrazno mimiko in korektnim nastopom ponotranjil in poudaril. 

Opisovanje narave in življenja zasledimo tudi v Eichendorffovi pesmarici Huga Wolfa, ki jo je skladal med leti 1880–1888. Wolf je večkrat uglasbil že uglasbene verze, čeprav se, zanimivo, pesmi Schumanna (op. 39) ni lotil, morda v njih ni videl možnosti za izboljšave oziroma mu je bil skladatelj bolj v vzor, saj se je več kot očitno zgledoval tudi po njem. Izvajalca sta predstavila samospeve Noč, Razdvojeni zaljubljenec, Nema ljubezen in Muzikant. Karakterno različne samospeve je Lucas Somoza Osterc odpel izredno prepričljivo. 

Izvajalca sta program pripravila smelo in, kakor se v tem času da, korektno in poslušljivo. Vesela sem, da sta se lotila tudi takšnega, on-line koncerta. Pevec je zelo jasno in doživeto odpel stihe pesmi, pianist pa se je s svojo muzikalnostjo predstavil kot izjemen interpret Eichendorffove poezije. Čeprav upam, da bomo kmalu zasedli prazne stole v koncertnih dvoranah, je bil koncert odlična kulturna popestritev turobnih dni. Dolg večer smo si olepšali s kratkim koncertom lepih interpretacij Eichendorffovih pesmi.