20.03.2022

Z glasbo vedno mladi - 15 let Godbe ljubljanskih veteranov

V nedeljo, 27. marca, vas ob 18.uri v Slovensko filharmonijo vabi Godba ljubljanskih veteranov.

SIGIC

Godba veteranov

Leta 2005 je Ljubljana dobila nov pihalni orkester - Godbo ljubljanskih veteranov, ki je po starosti svojih članov najstarejši orkester v Sloveniji.

Prvo srečanje in vaja orkestra v nastajanju sta bila 1. februarja 2005. Srečanja se je udeležilo 15 godbenikov. Vodil jih je Jože Hriberšek. Novica o uspešnem delu novega ljubljanskega orkestra se je širila in vedno več starejših godbenikov spodbudila k vključitvi. Sestav orkestra je od nekdaj zelo raznolik, tako po starosti kot po poklicni in glasbeni izobrazbi. Orkestru se je postopoma pridružilo tudi dvanajst upokojenih uglednih akademskih glasbenikov in pedagogov. Krstni nastop orkestra je bil l. 2005 na otvoritvi Festivala za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Kasneje so godbenike vodili še Alojz Zupan, Tomaž Grintal, Jurij Cizej in Viktor Kresnik, s slednjima je orkester lani posnel tudi zgoščenko. Nov dirigent bo klarinetist in pedagog Jože Kregar, pričujoči koncert pa bo poslovilni Viktorja Kresnika.

V Godbi delujeta tudi dve samostojni sekciji: od leta 2013 komorna sekcija Kvartet klarinetov GLV in od leta 2019 Jazz sekcija GLV.

Občudovanja vredno je, da je zasedba (zdaj šteje 45 članov) kljub razmeram, lani posnela zgoščenko, nekoliko se je zavlekla zgolj izvedba slavnostnega koncerta, zato vljudno vabljeni!