27.02.2020

21. Gostičevi dnevi v znamenju 120. obletnice rojstva Jožeta Gostiča

Prireditve so se že začele s postavitvijo razstave "Jože Gostič- tenor" v Knjižnici Domžale.

SIGIC

21. Gostičevi dnevi v znamenju 120. obletnice rojstva Jožeta Gostiča

Razstavo je pripravilo Kulturno društvo Jože Gostič Homec v sodelovanju s Kulturno prosvetnim društvom Slovenski dom iz Zagreba. Avtorica razstave je Marija Barbieri, predstavlja pa nam njegovo življenjsko pot, njegovo sodelovanje v opernih hišah, kjer je postal tudi prvak (Ljubljana, Dunaj in Zagreb), velika gostovanja na najpomembnejših evropskih opernih odrih ter najpomembnejše like, ki jih je upodobil in so posebej zaznamovali njegovo umetniško pot. Razstavo si lahko ogledate do 7. marca 2020 v času, ko je odprta Knjižnica Domžale.

V SNG Opera in balet Ljubljana bodo spominu na svojega nekdanjega velikega tenorista posvetili opero G. Verdija Luisa Miller, ki bo na sporedu 21. Gostičevih dni v petek, 6. marca 2020, dan poprej, 5. marca, pa bo minilo 120 let od njegovega rojstva. Režiser predstave bo Lutz Hochstraate, dirigent pa David Švec.

Spominsko daritev v spomin na velikega umetnika bo daroval ljubljanski nadškof metropoli msgr. Stanislav Zore, prvič pa jo bo spremljal Zbor Anton Foerster iz Ljubljane pod dirigentskim vodstvom Damijane Božič Močnik. Predstavili bodo novo delo domačega župnika Gašperja Mauka Maša na čast nadangelu Mihaelu. Tradicionalna slovesnost v cerkvi Marijinega rojstva je poleg kulturnega doživetja tudi priložnost za srečanje vseh, ki spoštujejo Gostičevo delo, vsako leto se organizatorjem pridružijo člani Društva prijateljev zagrebške Opere ter Kulturno prosvetnega društva Slovenski dom iz Zagreba.

Slavnostni koncert je postal skupna prireditev ljubljanske in zagrebške operne hiše, Kulturnega društva Jože Gostič Homec in Društva prijateljev zagrebške Opere. Doslej je nastopilo preko 70 solistov. Letos bodo solisti SNG Opera in balet Ljubljana in Opere HNK Zagreb predstavili odlomke iz oper, v katerih je v nastopal Jože Gostič.

Zaključna prireditev letošnjih slovesnosti v spomin na Jožeta Gostiča bo operna predstava Gaetana Donizettija Lucia di Lammermoor v Operi HNK Zagreb, ki je svojo premiero doživela 14. februarja, pod dirigentskim vodstvom ravnatelja Opere HNK Zagreb Marcella Mottadellija v režiji Piera Luigija Pizze. Za ogled predstave v soboto, 21. marca, ob 18. uri v Operi HNK Zagreb je organiziran avtobusni prevoz izpred Gasilskega doma na Homcu ob 14.30.