14.04.2017

Bienalno Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor 2017

V Mariboru, mestu zborovskega petja, se bodo znova zbrali vrhunski evropski zbori.

Press info

Bienalno Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus - Maribor 2017
Foto: Press info

Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor 2017 je eno najprestižnejših na svetu. Zmagovalec se uvrsti na tekmovanje za Veliko zborovsko nagrado Evrope (to bo prihodnje leto po šestih letih ponovno potekalo v Mariboru). Letos bo tekmovanje, ki ga skupaj s partnerji organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), potekalo že štirinajstič. Gre za eno zahtevnejših zborovskih tekmovanj na svetu, ki poteka vsaki dve leti in ki si je tudi v širšem krogu evropske glasbene stroke uspelo ustvariti velik ugled in odmev.

Na letošnjem tekmovanju se bo predstavilo 11 zborovskih zasedb iz Italije, Hrvaške, Latvije, Češke, Švedske, Romunije in Slovenije, med katerimi bodo tri vokalne skupine, dva ženska zbora, en moški zbor in pet mešanih zborov. Ocenjevala jih bo žirija v sestavi petih izjemnih strokovnjakov za zborovsko petje: Gabriel Baltes (Francija), Helena Fojkar Zupančič (Slovenija), Maria Gamborg Helbekkmo (Norveška), Reiner Schneider-Waterberg (Švica) in predsednica žirije Karmina Šilec (Slovenija).

14. Mednarodno zborovsko tekmovanje Maribor bodo otvorili v petek, 21. 4., ob 19.00, z netekmovalnim koncertom, na katerem bodo zbori v tradicionalnih oblačilih svojih držav, nekateri pa tudi s tradicionalnimi glasbili, predstavili glasbo, značilno za dežele, od koder prihajajo. Slovenijo bodo letos s svojimi glasovi zastopali trije zbori iz Ljubljane: ženski zbor ČarniCe, Zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in Komorni zbor Megaron (na fotografiji).

V soboto, 22. aprila, bodo zbori od 10. 30 ure dalje tekmovali v obveznem in prostem programu, pet najboljših pa se bo v nedeljo, 23. aprila, ob 11. uri pomerilo za veliko nagrado 14. Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus – Maribor 2017 in s tem za uvrstitev v finale tekmovanja za Veliko nagrado Evrope 2018. Zmagovalca bodo razglasili predvidoma ob 15.00, na zaključku tekmovanja pa bo nastopila znana slovenska pop/jazz vokalna zasedba Jazzva.

Posebnost Mednarodnega zborovskega tekmovanja Maribor je v skrbi za promocijo slovenske glasbe, saj mora vsak zbor izvesti eno skladbo našega renesančnega skladatelji Jacobusa Handla Gallusa in eno od priredb slovenskih ljudskih pesmi – letos Fčelica zletela po ljudskih motivih iz Prekmurja skladatelja Lojzeta Lebiča.