24.07.2018

Festival Plavajoči grad

Že šesto leto bo festival na grad Snežnik, letos med 26. in 28. julijem, pripeljal pisano druščino glasbenikov, gledališčnikov in vizualnih umetnikov.

Press info

Festival Plavajoči grad

Na letošnjo edicijo Festivala Plavajoči grad prihaja več kot 110 nastopajočih iz 29 držav, vrhunec pa tudi letos predstavljajo prepoznavne projekcije na grad in nastop Etno Histeria World Orchestra. Tema edinstvenega umetniškega spektakla je letos Podsvetovi - utopije.

Tekom treh festivalskih dni, od 26. do 28. julija, se bodo v gradu Snežnik in njegovi neposredni okolici zvrstila najrazličnejša glasbena in koncertna doživetja ter pester gledališki, plesni program in program vizualne in performativne umetnosti, ki ga bodo pripravili tako uveljavljeni mednarodni izvajalci kot lokalni navdušenci. Program na posamičnem odru se bo začel točno 22 minut čez polno uro, saj bo v petek, 27.7., točno ob 22.22 lunin mrk prav temu so organizatorji tega edinstvenega festivala prilagodili časovnico.

V četrtek, 26. julija, se program začne ob 17.22 z otvoritveno slovesnostjo. Med drugimi pa bodo ta dan nastopili ženski power trio De Ruts, klezmer folk sestav Santai, indie folk iz Argentine Nicolas y Catalina, Igor Leonardi in Ana Vipotnik, balkanski drum'n'bass hip hop iz Češke Tygroo, Fekete seretlek bodo predstavili teatralni folk, ambientalni eksprerimentalci II/III, etno-jazz-balkan fusion Wild Strings Trio ter mnogotere lutkovne, gledališke, cirkuške in plesne predstave, storytelling, monodrame in improvizacijski ples.

V petek, 27. julija, se z Alarm bandom oz. njihovo budnico program prične ob 9.22. Tekom dneva boste lahko prisluhnili improvizaciji zasedbe Divota, folk rock duetu Marzella, halucinogenem etno jazzu dua Zajtrk, soul folku Hayelala iz Bližnjega vzhoda, Noair z mešanico alternativnega pop-rocka z gypsy swingom, avantgardni pop jazz zasedbe Kukushai, Jarc Gregorin Trio s progresivnim bluesom, Noctiferiinem glasbenem projektu Transnatura in vrhuncu večera – nastopu Etno Histeria World Orchestra ob 22.22, v času luninega mrka. Poleg glasbe bo dan ponovno poln prostorskih in performativnih intervencij, lutkovnih predstav, tanga na neklasičen način, na sporedu bo predstava, ki združuje humor z žongliranjem in mnogih drugih zanimivih, takšnih in drugačnih, predstave.

Tudi v soboto, 28. julija, se dan prične ob 9.22 z nastopom Pihalnega orkestra Kovinoplastike Lož, tekom dneva pa se bodo zvrstili nastopi godalnega kvarteta Kate in the Kettle, zbora Pevci jezerci, rockerjev En knap, nastop Yanu z zmesjo funka, bluesa in afro groova, JPŽ Kr’snice iz Loške doline, Treh mušketirjev z etno fuzijo, Martin Ramoveš Band in vrhunec večera Ložness Appearance oz. performativni spektakel na (in pod) jezerom s projekcijami na grad Snežnik. Tudi v soboto bo po festivalskih tleh potekalo mnogo lutkovnih predstav in plesnih delavnic, storytelling, cirkus ipd.

Tekom festivala bodo nekateri nastopili večkrat in na različnih lokacijah, prav tako pa bodo vse festivalske dni na lokaciji prisotne premikajoče se skulpture, site-specific instalacije, procesije velikih lutk, intervencije commedie dell'arte in druge prostorske intervencije, umetniške razstave in drugo. Podroben pregled dnevnega dogajanja po urah je na voljo na Facebook strani festivala Plavajoči grad.