20.07.2018

Festival Sete Sóis Sete Luas

Festival Sete Sois Sete Luas, ki se mu je Občina Piran pridružila leta 2012, bo v Piranu potekal sedmič. Organizirajo ga kulturne mreže 33 mest v 13 državah, festival pa združuje različne umetniške in etno glasbene projekte. Cilji festivala so medkulturni dialog, mobilnost umetnikov in ustvarjanje novih, originalnih oblik umetnosti.

SIGIC

Festival Sete Sóis Sete Luas

Festival Sete Sóis Sete Luas (Sedem sonc, sedem lun) že 26 let združuje in povezuje različne države v imenu umetnosti. Tudi letos se, skozi evokativne predstave, ki zdužujejo umetnike iz različnih koncev Sredozemlja in iz portugalsko govorečih dežel, vrača v Piran. Popolno mesto za gostovanje Festivala SSSL bo, zahvaljujoč bogati zgodovini, ki se odraža v umetnosti in arhitekturi, ustvarilo čarobno kuliso. Prizorišče brezplačnih koncertov bo očarljivi Tartinijev trg, posvečen enemu najbolj znanih Pirančanov, slavnemu skladatelju in violinskemu virtuozu, Giuseppeju Tartiniju.


V preteklosti je bilo v to gosto kulturno mrežo vpetih že 30 mest in 10 držav: Brazilija, Francija, Grčija, Hrvaška, Italija, Maroko, Portugalska, Slovenija, Španija in Zelenortski otoki. Vse to zahvaljujoč sposobnosti združevanja in povezovanja ter domiselnosti, kar pa so tudi glavne karakteristike Festivala SSSL.
Vsako leto se odvije preko 150 koncertov v sodelovanju s stotinami umetnikov , ki združujejo različne vrste umetniškega izražanja,od slikanja, glasbe, kiparstva do kulinarične umetnosti. Edinstveni dogodki pomagajo gledalcem spoznavati pogosto oddaljene in skrivnostne kulture in države.


Prvi večer, 20. julija, bo letošnjo edicijo festivala otvorila mlada francosko-maroška skupina AYWA, ki je svoje mesto na sodobni glasbeni sceni našla z glasbeno fuzijo. Duhovno potovanje skozi različne kulture v uporniškem slogu je tisto, kar dela to skupino tako posebno. Ponovno odkrivanje ljudske glasbe, spajanje različnih ritmov (Balkana, Hinduistana, severnoafriške glasbe Gnawa, alžirske Rai) z modernimi aranžmaji ustvarjaja energijo praznika in srečanja. AYWA je melodija za dušo in telo. Duh skupnega doživljanja in različnosti, ki označuje multietnični pristop skupine, se zrcali v izmenjavi in povezanosti skupine in občinstva preko neustavljivega transa in meditativnega popotovanja. Temeljno sporočilo je upanje, pravi klic k združevanju mimo generacijskih in skupinskih razdrobljenosti.


Drugi večer, 21. julija, bo izvirna umetniška produkcija Festivala SSSL Brava 7Luas Band predstavila svoj repertoar, ki temelji na tradicionalni glasbi zelenortskega otoka cvetlic Brava, znan predvsem po koprneči glasbi in po poeziji Eugenia Tavaresa. Uporaba krajevnega kreolskega jezika daje glasbenim temam poseben čar.
Festival , ki promovira glasbo, predvsem pa dialog, kulturno izmenjavo in vključevanje: to je skrivnost uspeha tega mednarodnega festivala, ki postavlja Piran na zemljevid desetih držav Sredozemlja in portugalsko govorečih dežel. Projekt, ki želi dati glas ljudem in njihovi kulturni dediščini.