22.01.2019

Filmski portreti glasbenih zvezd 2019

V Kulturnem domu Nova Gorica od začetka januarja poteka filmski cikel osredotočen na pomembne oziroma zanimive glasbenike.

SIGIC

Filmski portreti glasbenih zvezd

Filmski cikel je 5. januarja otvoril dokumentarec Poj mi pesem o Vladu Kreslinu, ki mu je teden kasneje sledil film o Whitney Houston. V soboto 26. januarja bo iz filmskega platna zapela Grace Jones, uvod v film pa bo prispevala glasbenica in glasbena pedagoginja Tinkara Kovač.

V februarju bodo nato sledile kar tri ponovitve filma Bohemian Rhapsody o zasedbi Queen in njenem frontmanu Freddieju Mercuryju, uvodničar pa bo nekdanji radijski voditelj Dragan Bulič. 16. februarja bo nato glasbeni urednik in recenzent reggae glasbe na Radiu Študent David Lestan uvedel film Marley o najbolj prepoznavnem jamajškem pevcu. 

Cikel bo zaključil ponovno domači film Šum Balkana režiserja Borisa Petkoviča, ki ga je zanimalo, kaj se zgodi, ko se sodobna improvizirana glasba poveže z balkanskimi uličnimi glasbeniki? Tomaž Grom, slovenski kontrabasist, skladatelj, improvizator in raziskovalec zvočnega potenciala, je zato sedel v svoj kombi in po ulicah Maribora, Zagreba, Tuzle, Novega Sada, Prištine, Tirane in Skopja začel iskati sodelavce. Gre za dokumentarni film ceste, ki se nenehno giblje na robu nesporazumov in se izgublja po poteh, ki jih ni na sodobnih navigacijskih napravah. Uvodna razmišljanja bo razgrnila Sara Šabjan, glasbena recenzentka, glasbenica, kulturna delavka.