27.05.2019

Fuzztival

V petek, 31. maja in soboto, 1. junija 2019, bo na Letnem vrtu Gala hale premierno zaživel Fuzztival.

Press info

Fuzztival

Če ste poslušali kaj glasbe zadnjih petdesetih let, ste verjetno zaslišali v njej tudi fuzz efekt. To je tista stvar, ki jo kitaristi (in tudi drugi inštrumentalisti) pohodijo in potem se v naslednjem trenutku zvok njihove kitare (oziroma poljubnega inštrumenta) spremeni v zid prijetnega hrupa, ki zaobjame vaša ušesa. Fuzz se je najprej pojavil v šestdesetih in poosebljal zvok psihedeličnega rocka tistega časa, nato se je razširil čez cel glasbeni spekter. Brez fuzza se ne bi mogli razviti žanri, kot so stoner, doom, shoegaze, dreampop, noise rock, izredno priljubljen pa je tudi v post-panku, panku, indieju in še veliko drugih.


Petek, 31. maj 2019, Gala hala - Ljubljana

Dogs in Kavala so mlad garažni power trio, ki prihaja naravnost iz slovite beogradske Kvake 22. Žgejo lo-fi, trippy psihedelični rock a la Thee Oh Sees, na koncertih vas dodatno sperejo še njihove vizualije. Mladostniška in sprevržena energija, ki s svojo iskrenostjo osvoji srce ter plesne čeveljce.

Za bolj post-pankerski in avant-rockovski spekter fuzzovja pa bodo poskrbeli njihovi rojaki in prav tako Beograđani Crvi. Gre za dolgoleten projekt izkušenega glasbenika, kitarista in vokalista Damjana Babića, ki je pred tem igral v številnih bendih, med drugim Kriške in Tussilago. Da gre za veterane beograjske scene priča tudi dejstvo, da je pri Crvih bas kitaro sprva igral Boris Vlastelica od vsem poznanega benda Repetitor.

Vrhunec petkovega večera bo zagotovo mednarodno priznan norveški duo Aiming For Enrike. Ta je nazadnje obiskal Gala halo januarja v sklopu festivala MENT, kjer je popolnoma navdušil nabito polno dvorano. Duo z bobni, baritonsko kitaro in številnimi efekti ustvarja glasbo, ki temelji na kitarskih loopih. Ti so v skladbah podvrženi mojstrskim modifikacijam in mutacijam s strani kitarista Simena, ob podpori dance beatov odličnega bobnarja pa prej kot tehnično zahtevno izpadejo neverjetno catchy in plesno. Glasbi, ki jo lahko opišemo kot kitarski techno, seveda ne manjka tudi dobršna doza fuzza.

Po koncertih se bo dogajanje preselilo v notranjost kluba, kjer bo za after poskrbel DJ dvojec Duo Magija, ki ga sestavljata Gašper Uršič in Luka Vukašinović – Vuka.


Sobota, 1. junij 2019, Gala hala - Ljubljana

Trio Sneers vas bodo ugrabili in in posedli na vrtiljak, ki bo divjal mimo mračnejših in tistih bolj avantgardnih globinah noise-popa, za katere si ne upate priznati, da vas sploh mikajo. Bendu, ki močno temelji na repetitivnih, hipnotičnih in preprostih ritmičnih bobnarskih vzorcih ter ekspresivnem ženskem vokalu, je pri oblikovanju zadnjega albuma Heaven Will Rescue Us, We’re The Scum, We’re In The Sunpomagal Kristof Hahn na lap-steel kitari. Uglasbljena temna poezija.

Jigsaw Beggars je avstrijski psihedelični pop kolektiv, ki v sodelovanju z našimi persons from porlock pripravlja skupni EP imenovan Tomorrow’s Ration of Dreams. Mini album je nastajal v Grazu s skupnimi močmi od konca leta 2018, pospremili pa ga bodo s koncerti v Avstriji in pri nas. Jigsaw Beggars se bodo s tem tudi premierno predstavili na slovenskih tleh.

persons from porlock so ustaljeno ime v domačem leksikonu rock psihedelije, ki pa v zadnjem letu in pol niso bili preveč prisotni na odrih. Še dobro, da so si za prekinitev koncertnega premirja in predstavitev deljenega EP-ja skupaj z Jigsaw Beggars izbrali prav Fuzztival! Bend, ki je prvič na sceno butnil leta 2015 v sklopu Klubskega maratona Radia Študent, je nato leta 2016 izdal zelo dobro sprejet album Things People Don’t Like, ki mu je sledilo obsežno koncertiranje doma in v tujini. Sodelovali so tudi z domačimi raparji Matter, s katerimi so ustvarili hitič Manain razprodali Kino Šiška ob njeni obletnici leta 2017. Baje ob predstavitvi EP-ja pripravljajo še nekatera druga mala presenečenja…

Na Fuzztivalu bo sodeloval slovenski izdelovalec fuzz efektov, Surfadelic Soundwaves. V sodelovanju z njim bo potekala tudi nagradna igra: obiskovalci festivala bodo imeli možnost prejeti efekt Surfadelic Mindfuzz Compact. Podrobnosti o poteku nagradne igre še sledijo, zmagovalec pa bo razglašen v soboto, 1. junija, takoj po koncu zadnjega koncerta. Ves čas bo na Fuzztivalu stala stojnica Surfadelic Soundwaves, kjer bo možno efekte tudi preizkusiti.

Po koncertih bo z rolanjem vseh možnih odvodov alter in plesne glasbe ter lastnih stvaritev poskrbel dvojec balans v svojem DJ setu.