07.09.2018

GrobelnoFEST 2018 (7. in 8. september)

GrobelnoFEST je 2-dnevni glasbeni festival, ki združuje na videz nezdružljivo. Petkov večer je posvečen glasbi bratov Avsenik, v soboto pa oder zaseda glasba slovenskih rock zasedb.

Press info

GrobelnoFEST 2018 - Grob'n'roll

Petek, 7. september 2018 ob 19. uri, Tratna pri Grobelnem - "Oberkrain petek"

Oberkrain petek je uvodni dan katerega večer je posvečen glasbi bratov Avsenik. Vodilno vlogo vselej igra eden izmed priznanih "kvintetovskih" ansamblov. Tokrat bo Kulturno društvo Grobelno gostil ansambel, ki prihaja naravnost iz domačega kraja Slavka Avsenika in Vilka Ovsenika.

Leto 2007 je rojstno leto narodno-zabavnega ansambla Veseli Begunjčani. Vsi člani ansambla so igrali pri različnih narodno-zabavnih ansamblih in imajo za seboj dolgoletne izkušnje na glasbenih odrih tako doma kot v tujini. Dom članov ansambla so Begunje na Gorenjskem z bližnjo okolico. Težko bi rekli, da kdo ne pozna Begunj, tega prelepega kraja pod Begunjščico, iz katerega izhaja tudi legendarni narodno-zabavni ansambel bratov Vilka Ovsenika in Slavka Avsenika, začetnika tovrstne glasbe. Ime ansambla so, iz spoštovanja do ansambla bratov Avsenik in narodno-zabavne glasbe, povzeli po njihovi veseli »viži«, napisani v daljnem letu 1954, z naslovom Veseli Begunjčani. Člani ansambla Veseli Begunjčani prisegajo na pristno narodno-zabavno »kvintetovsko« glasbo, to je glasbo ansambla Avsenik.

Mladi upi so narodno-zabavni ansambel, ki prihaja iz Šmarja pri Jelšah. Leta 2014 so obeležili 10. obletnico delovanja. V teh letih so se uspešno predstavili že domala na skoraj vseh festivalih narodnozabavne glasbe (Vurberk, Ptuj in Števerjan), bili pa so zelo uspešni tudi na festivalu Slovenska polka in valček 2013, kjer so zasedli 4. mesto.

Ansambel Lunca prihaja iz okolice Šentjurja. Pet članska zasedba se posveča predvsem ustvarjanju avtorske glasbe, hkrati pa ohranja stik z narodno-zabavno glasbo s preigravanjem domačih viž. Ansambel krasijo dinamični nastopi in iskreno podajanje glasbe poslušalcem. Uspešno so nastopili domala že na vseh festivalih tovrstne muzike.


Sobota, 8. september 2018 ob 20. uri, Tratna pri Grobelnem, - "Grob'n'roll"

Grob'n'roll je tisti del  festivala, ki daje zeleno luč mladim, a kakovostnih slovenskim rock zasedbam. Hkrati pa medse povabi tudi kakšno priznano ime, ki ima za seboj že zavidljivo koncertno kilometrino in lepo bero plošč. Letošnji vlečni žrebec bo priznana glasbena zasedba, ki staplja ljudsko z rock & roll dušo. To je "samosvoja" Katalena.

Če govorimo o stapljanju glasbene dediščine z govorico popularne glasbe, je Katalena tista skupina, ki vedno neustrašno premika meje ljudskega – tudi tako, da ga zgrabi za ovratnik in si ga s svojskimi interpretacijami kratko malo prisvoji. Že sedma plošča, ki jo je v začetku aprila skupina predstavila na koncertu v Kino Šiška, se napaja pri dediščini slovenskih ljudskih pesmi z vojaško tematiko, bistveno pa jo sooblikujejo uglasbitve poezije Iva Brnčića ter avtorske skladbe, ki vsebinsko in oblikovno sledijo tradiciji.

V skoraj sedemnajstih letih od svojega nastanka je skupina Katalena zanetila številne odmevne projekte in sodelovanja, izdala je šest plošč, ki so jih kritiki ter občinstvo dobro sprejeli, redno pa koncertira tako doma kot v tujini. Tri leta po plošči Enci benci Katalenci se zdaj pod produkcijsko taktirko Chrisa Eckmana (The Walkabouts, Glitterbeat Records) vrača s sedmim albumom Človek ni zver, po otroško igrivem predhodniku pa se tokrat posveča precej bolj resni tematiki.

Fed Horses so slovenska alternativna country skupina, ki se je vse od zmage leta 2014 na ŠOURock natečaju s svojim ljudskim melosom, zanimivim pristopom h country glasbi in radijsko izpiljeno zvočno podobo dodobra ustalila v slovenskih ušesih, domačih prizoriščih in radijskih postajah. Na koncertih preigravajo avtorske skladbe, ki na svojstven način koketirajo s country glasbo, na katero lepijo vplive americane, indieja in popa, s čimer se verno približujejo zgledom z one strani luže. Kljub temu ekipa ohranja svoj avtohton izraz. V zadnjih letih so se posvečali predvsem epizodnim, a dovršenim izdajam singlov, trenutno pa se predstavljajo s svojim sveže izdanim prvencem, EP-jem Sinner, s katerim so žanrsko in konceptualno zaokrožili svoje delovanje.

Bad Notion je energični glasbeni trio, ki se nezadržno uveljavlja kot ena najbolj privlačnih blues-rock atrakcij v Sloveniji. Navdušujoča posebnost njihovih nastopov so globoko vživeti blues toni, ki jih okusno kombinirajo z lahkotnostjo funk-a po eni in težo trdega rocka po drugi strani. Nastajajoča zmes redno navdušuje široko občinstvo, ravnodušnih pa ne pusti niti najzahtevnejših glasbenih sladokuscev. Naj gre za intimo majhnega odra, spektakel velikega koncerta, ali kaj vmes, z energičnim in neutrudnim nastopom pustijo Bad Notion edinstven pečat kjerkoli že se pojavijo.

Spotless Minds so celjska glasbena skupina, ki igra avtorsko glasbo. Pri ustvarjanju jih vodi energična, brezkompromisna glasbena drža, ki ne podlega sodobnim trendom. Ideje črpajo iz alternativnih rock tokov devetdesetih, hkrati pa ohranjajo tisto pravo mero sodobnosti, inovativnosti, torej prava rock "pokalica", kot fantje pravijo svojemu stilu igranja ter svojemu prvencu. Združitev izjemno prodornega vokala, slap bas linij, virtuozne solo kitare in udarne boben sekcije daje Spotless Minds posebno mesto v slovenskem glasbenem prostoru. Sicer pa se fantje ne želijo omejiti le na podalpsko zavetje prostora, ki v tem trenutku ni najbolj naklonjen alternativi, zato pogledujejo tudi po tujini.
 

GrobelnoFEST 2018 - Oberkrain