07.08.2019

Jazzinty No.20 (12. - 17. avgust 2019)

Že dvajseta Mednarodna glasbena delavnica in festival Jazzinty tudi letos prinaša atraktiven izbor mednarodnih mentorjev, ki bodo svoje znanje in izušnje prenašali na novo generacijo mladih jazz glasbenikov in muzicirali na festivalskih koncertih.

Press info

Jazzinty No.20 (12. - 17. avgust 2019)

Jazzinty je butični poletni mednarodni jazz festival in glasbena delavnica, ki že dvajset let poteka tretji teden v avgustu v historičnem mestnem jedru Novega mesta. Delavnice se udeležuje vrsta mladih, perspektivnih glasbenikov, ki prihajajo iz praktično vseh evropskih držav, iz ZDA in celo Rusije, Azije ter Afrike. Na delavnici poučuje do 15 mednarodnih mentorjev, svetovno priznanih glasbenikov in pedagogov. Koncerti v sklopu festivala pa v popoldanskih in večernih urah napolnijo staro mestno jedro in prinašajo metropolitansko vzdušje, nove trende v jazzu in improvizirani glasbi ter ustvarjalno energijo.

V jubilejnem letu ob 20. izvedbi delavnice pripravljajo novo mentorsko ekipo in pester festivalski program. Mentorji in izvajalci predstavljajo fuzijo žanrsko različnih glasbenikov, ki udeležencem nudijo celoten spekter jazz glasbe; od tradicionalnih ameriških bebop prijemov, post-bop premikov, fusion ritmičnih vzorcev, neparnih ritmov modernega jazza do sodobnih glasbenih praks. Preko predavanj in popoldanskih ter večernih jam sessionov dobi udeleženec vpogled v življenje in razvoj profesionalnega jazz glasbenika in prejme informacije, ki niso v ustaljenih praksah in učnih načrtih svetovnih konservatorijev in akademij. Udeleženec od delavnice Jazzinty odnese zvrhan nahrbtnik informacij, ki so potrebne za razvoj, delovanje in življenje sodobnega jazz umetnika.

Ponedeljek, 12. avgust 2019, Kulturni center Janeza Trdine - Novo mesto

Otvoritev festivala

ob 20. uri

Mladi raziskovalci II: Gašper Livk in Tisa Neža Herlec

Zvočno-vizualni performans interdisciplinarnega tandema. Svojo vsebino bo dostavil skozi reinventiran sistem v pluralnosti izraznih medijev. DIY elektronika, 360°MoogerFooger na platnu in impulziven angažma.

Gašper Livk – kontrabas, elektronika
Tisa Neža Herlec – vokal, vizualije, elektronika

ob 21. uri

Dré A. Hočevar: Coding of Evidentiality

Plošča Coding of Evidentiality, ki jo je Dre A. Hočevar izdal leta 2015 velja za enega najboljših in najradikalnejših pristopov k improvizirani glasbi. Na Jazzintyju bomo kodiranje poslušali v sanjski zasedbi Lester St. Louisa, newyorškega čelista in enega najvidnejših sodobnih improvizatorjev in Brama De Looze, belgijskega pianista. Na ploščo se je kot producent podpisal Drejev mentor in legendarni bobnar Michael Carvin.

Dre A. Hočevar – bobni in kompozicija
Lester St. Louis – čelo
Bram De Looze – klavir

Torek, 13. avgust 2019, Kulturni center Janeza Trdine - Novo mesto

ob 20. uri

Mladi raziskovalci II: Gašper Livk Solo

Gašper Livk bo predstavil svojo kodo v solo formatu. Prostor bo napolnila jata lebdečih zvočnikov z nekompatibilnimi osebnostmi.

ob 21. uri

Fabian Almazan & Linda Oh

Eden najbolj plodovitih in zasedenih duetov na trenutni jazzovski jazz sceni bo v intimnem vzdušju pričaral nepozaben večer. Linda in Fabian bosta izvajala skladbe s svojih najnovejših albumov.

Sreda, 14. avgust 2019 @ KCJT, Kulturni center Janeza Trdine - Novo mesto

ob 20. uri

Mladi raziskovalci II:  code::source

Zasedba, ki se je zbrala pod kuratorstvom Gašperja Livka, umetnika v rezidenci pri projektih Mladi Raziskovalci pod umetniškim vodstvom in mentorstvom Dreja A. Hočevarja. code::source se je krstil na Jazz festivalu Cerkno 2019 in rekordiral na Ljubljana Jazz festivalu 2019. Uporabljena metodologija jim omogoča samogenerativno delovanje ter osamosvojitev iz institucionalnih in kulturoloških paradigem.

Gašper Livk – kontrabas, elektronika
Neža Zupanc – flavta, elektronika
Leonard Medica, električna kitara, elektronika
Brina Kren – alt in bariton saksofon
Lenart de Bock – alt in sopran saksofon
Filip Mozetič – bobni, elektronika

ob 21. uri

Michael Mayo Solo

Eden najbolj zaželjenih pevcev na newyorški jazz sceni nam bo v večeru solo koncertov predstavil svoj pogled na vokal. Z uporabo efektov in elektronike je solo način nastopanja postal njegov zaščitni znak.

Četrtek, 15. avgust 2019, Kulturni center Janeza Trdine - Novo mesto

ob 20. uri

A Different Point of View

Koncert mentorjev delavnice Jazzinty 2019, ki se nam bodo predstavili s konceptom »A Different Point of View«. Gre za interpretacijo zimzelenih jazz standardov na mojstrski način. Enkratna priložnost, da vse odlične mentorje vidimo skupaj na odru.

Roberto Pistolesi – bobni
Jonathan Finlayson – trobenta
Tineke Postma – saksofon
Lage Lund – kitara
Linda Oh – bas
Fabian Almazan – klavir
Alina Engibaryan – vokal
Michael Mayo – vokal

Petek, 16. avgust 2019, Kulturni center Janeza Trdine - Novo mesto

ob 20. uri

Alina Engibaryan Group

Prejemnica prve nagrade Montreux Vocal Competition je imela priložnost sodelovati z legendarnim Al Jarreaujem, ki je dejal, da v petju Aline začutiš srce. Pred kratkim je posnela ploščo pri založbi GroundUP Music, pod vodstvom Michaela Leaguea, basista in vodjo skupine Snarky Puppy. Na albumu “We Are” Alino spremlja jazzovski “dream team”, Michael League na bas kitari, Chris Potter na saksofonu, Taylor Eigsti na klaviaturah in Kendrick Scott ter Larnell Lewis na bobnih. S svojim edinstvenim konceptom fuzije tradicije in modernega jazz-a je Alina ena najperspektivnejših pevk svetovne jazz scene. Na Jazzintyju bo predstavila album »We Are«, z mešanico mentorjev in slovenskih glasbenikov.

Alina Engibaryan – klavir, vokal
Marko Črnčec – klavir
Tineke Postma – saksofon
Roberto Pistolesi – bobni
Domen Bohte – električni bas

Sobota, 17. avgust 2019, Kulturni center Janeza Trdine - Novo mesto

ob 20. uri

Final Concert

Letošnji zaključni koncert udeležencev se nam predstavlja v novi preobleki. Predstavilo se nam bo 9 zasedb, ki bodo igrale glasbo vsakega mentorja. V zasedbah se bodo predstavili vsi udeleženci delavnice, prvič pa bodo z njimi igrali tudi mentorji. Tematske zasedbe bodo: Vocal, European, Guitar, New York, Film, Swing, M-Base, Composition, Basic Ensemble.

Vsak dan med 14. in 16. uro, Galerija Simulaker - Novo mesto

Odprti prostor / Open Space

Live stream inovacijska platforma, namenjena udeležencem delavnice in zainteresirani javnosti, je namenjena solo performansu in interaktivnemu prenosu na socialnih omrežjih. V galeriji bo glasbo spremljala razstava festivala Fotopub.

Vsak večer med 22. in 02. uro, Kulturni center Janeza Trdine - Novo mesto

Igrišče / Playground

Predstavlja novo zasnovo tradicionalnih jam sessionov. Načrtovanih je 6 večernih sessionov od ponedeljka do sobote, ki so primarno del pedagoškega procesa, namenjeni udeležencem in mentorjem delavnice in ostalim gostom.