30.05.2018

Kantavtorske kvante: 15 let Samih bab

Alter-šansnjerska skupina Same babe praznuje nocoj in v petek okroglo obletnico z dvema koncertoma in posebnimi gosti.

SIGIC

Same babe
Foto: Skupina Same babe pred desetletjem in pol (arhiv skupine)

Skupina Same babe, ki jo žanrsko precej neulovljiva, kritiki pa jo med drugim uvrščajo med šasnson, etno, folk-rock, pa tudi kantavtorstvo, te dni praznuje 15 let od svojega prvega nastopa pred nekdanjo gostilno Pri Pavli na Starem trgu v Ljubljani. Skupina je nastopila v sklopu literarnih večerij, ki jo je prirejala Družba dobrodušnih src in zverinskih krikov, zbrali pa so se za en samcat nastop s programom uglasbitev pesmi Janeza Menarta. Kot sami pravijo, so nato nepredvidoma še isti večer dobili povabili v Tolmin v Maribor in nekako v tej maniri je minilo naslednjih 15 let. V tem času je zasedba izdala tri albume: zgoščenko uglasbene poezije Janeza Menarta Za ljubi kruhek in njene črne črne lase (2007), ploščo Terezijanske (2011), na kateri je predstavila avtorske pesmi, svoje videnje ljudskih pesmi in uglasbitev priznanih slovenskih pesnikov (Kajetan Kovič, Frane Milčinski – Ježek) ter konceptualni avtorski album Dobri možje (2014), ki so ga nekateri kritiki razglasili za »vzorčni primer alternativnega šansona« tako na besedilni kot na glasbeni ravni. Bojda pa imajo v pripravi že četrti album, ki naj bi nosil ime Vražji bend.

Svoje desetletje in pol ustvarjanja se je skupina odločila praznovati na svojevrsten način. Na "najmanjšem ljubljanskem gledališkem odru", tj. v Pocket Teater Studiu, bodo nocoj, v sredo 30. maja, in v petek, 1. junija, izvedli program pesmi, ki so jih v teh letih ustvarili, a do sedaj še niso našle poti do (širše) publike, zato so jih člani zasedbe poimenovali kar Sramežljive pesmi. Da pa bi bilo slavje še nekoliko bolj slavnostno, so v goste povabili tudi svojega literarnega sopotnika Matjaža Ambroža, znamenito šansojerko Vito Mavrič in njihovo - tako rekoč - stalno gostjo Majo Predatorio.

Sicer pa skupina, ki je začela kot kvartet in z leti prerasla v sekstet deluje v postavi: Miha Nemanič:(petje, orglice, tolkala), Marko Voljč (petje, trobenta, tolkala), Marko Jelovšek (petje, kontrabas, kitara), Matjaž Ugovšek – Ugo (petje, kitare), Uroš Buh (petje, bongosi) in Viki Baba (petje, kitara).