01.12.2017

Klub za novo glasbo: december 2017

Klub za novo glasbo je iniciativa za predstavljanje sodobnih, eksperimentalnih in improviziranih glasbenih praks, ki nagovarjajo aktivnega poslušalca. Izpostavljeni so decembrski dogodki.

SIGIC

Klub za novo glasbo: december 2017

25. 11. - 1. 12. 2017 - 19. FESTIVAL SLOWIND (Slovenska filharmonija)
Organizacija: Glasbeno društvo Slowind

7. koncert: petek, 1. december 2017, ob 20.00, Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

Orkester Slovenske filharmonije
Michael Wendeberg – dirigent

Spored:
GLASBA IN NARAVA
Robert Schumann (1810–1856): Simfonija v g-molu, ‘Zwickau’, WoO 29
Georg Friedrich Haas (roj. 1953): Chants Oubliés
Brice Pauset (roj. 1965): Maos Frosch / Maova žaba za orkester
Arnold Schönberg (1874–1951): Komorna simfonija št. 2 v es-molu, op. 38

VEČ O DOGODKU
__________________________________________

4. 12. 2017 - KONCERTNI ATELJE: DUO FURIOSO (Kogojeva dvorana DSS, 19:30)
Organizacija: Društvo slovenski skladateljev

Duo Furioso
Nikolina FURIĆ – harmonika
Mirko JEVTOVIĆ – harmonika


PROGRAM:

1. Nana FORTE: Tintinabulo clango za dve harmoniki*
2. Bernhard LANG: DW29 Loops for Pawel Szymanski za dve harmoniki
3. Corrado ROJAC: Spazio inquieto za harmoniko solo
4. Uroš ROJKO: Encounter ( I-XVI) za dve harmoniki*
5. Pierluigi BILLONE: Mani.Stereos za harmoniko solo

* krstna izvedba

Eno uro pred koncertom (ob 18:30) bo v Kogojevi dvorani potekal pogovor z avstrijskim skladateljem Berhardom Langom. Pogovor bo vodil Vito Žuraj. 

VEČ O DOGODKU
__________________________________________

7. in 8. 12. 2017: IRENA TOMAŽIN ZAGORIČNIK: MES(T)O GLASU (Stara elektrarna, 20:00)
Organizacija: Emanat

Predstava Irene Tomažin Zagoričnik Mes(t)o glasu je nadaljevanje raziskovanja odnosa med telesom, glasom in prostorom. Tokrat se je avtorica s tremi soustvarjalkami posvetila raziskovanju mnogoterih izvorov glasu, njegove mesenosti, materialnosti in duhovnosti, njegovega pomena in mesta v vsakdanjem življenju. Gre za raziskovanje procesov, ki se zgodijo, ko volja kultiviranega mesa popusti in dopusti, da se iz čuječega in občutljivega mes(t)a pojavi glas zgolj v svoji prisotnosti, razrešen dihotomije med subjektom in objektom, med kulturo in naravo, med individualnim in družbenim, med ranljivim bitjem in močjo uprizarjanja.

Kako dopustiti, da se zgodi glas kot oživljanje in prisluškovanje mnogoteremu zvočnemu prostoru znotraj in zunaj posameznega in skupnega telesa? Telesa, ki posluša in rezonira s slišanim. Glas je včasih otipljiv in neposredno vstopa v telo, bližina tega mesta pa nam je zaradi pozabe in odtujitve naše najbolj mesene notranjosti čudno tuja.

VEČ O DOGODKU
________________________________________

13. 12. 2017 - PREDIHANO: PLANET GLOBOKAR (Cankarjev dom, 11:00 in 18:00)
Organizacija: Cankarjev dom

Glasbeno vodenje: Daniel Riegler; režija: Manfred Weissensteiner; nastopajo: glasbeniki Studia Dan; koprodukcija: Festival Big Bang in KinderKinder (Hamburg), Studio Dan (Dunaj), TaO! (Gradec)

Nenavadna predstava Studia Dan je bila prvotno namenjena mlajši publiki, vendar se je njena subverzivna duhovitost in anarhična zvočnost še bolj osvobajajoče dotaknila njihovih staršev. Skladatelj Vinko Globokar k tradicionalnim glasbenim inštrumentom pristopi z navihanim veseljem in otroško navdušenostjo; zanj inštrument ni posvečeni objekt temveč podaljšek telesa. V njegovem edinstvenem glasbenem laboratoriju je vse razstavljeno in ponovno sestavljeno na popolnoma nepričakovane načine – pozavne so povezane z vrtnimi cevmi, na klarinete igrajo pod vodo, ali pa se cel ansambel med igranjem vrti v ponorelih krogih. Na tem planetu imajo vse žive in nežive stvari svoj zvočni pomen, predstavlja se nam kot zveneča pokrajina visoke zvočne gostote in raznoterosti. Planet Globokar nas vabi, da se odmaknemo od vsakdanjega in slišimo glasbo (in življenje) z nove perspektive.

VEČ O DOGODKU
_______________________________________

21. 12. 2017: BRANE ZORMAN: LU-na MO-on reflect (Rastlinjak Tivoli, 19:00-20:00)
Organizacija: Zavod Cona

Brane Zorman bo ob zimskem solisticiju, dobro uro po uradnem nastopu zime, v živo izvedel elektromagnetno simfonijo LU-na MO-on reflekt, v kateri uporablja in manipulira naključno ulovljena ter dekodirana elektomagnetna sevanja vesolja in jih spaja z repetativnimi vzorci akustičnih simfoničnih glasbil. Premierno izvedena skladba LU-na MO-on reflekt organsko zliva frekvence, ki v koliziji resonirajo in utripajo v zračni zvočni pokrajini.​

VEČ O DOGODKU