03.01.2018

Klub za novo glasbo: januar 2018

Klub za novo glasbo je iniciativa za predstavljanje sodobnih, eksperimentalnih in improviziranih glasbenih praks, ki nagovarjajo aktivnega poslušalca. Izpostavljeni so januarski dogodki.

SIGIC

Klub za novo glasbo: januar 2018

10. januar 2018 - MLADI MLADIM: Duo Novum (Cankarjev dom, 19:30)
Organizacija: Cankarjev dom, Glasbena mladina ljubljanska

Program:
Marin Marais, La Folia - tema z variacijami, prir. Duo Novum 
Maurice Ravel, Couperinov nagrobnik, prir. Duo Novum
Christian Lauba, Flamenko, za altovski saksofon
Nina Šenk, Impetus za saksofon in harmoniko
György Ligeti, Madžarski rock, za harmoniko
Bela Bartok, Romunski ljudski plesi, prir. Duo Novum

Duo Novum sestavljata saksofonist Jan Gričar in harmonikaš Nejc Grm, ki sta se spoznala v času šolanja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Oba sta z odliko zaključila študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer sta za svoje umetniške dosežke prejela najvišjo študentsko nagrado - Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani. Po končanem študiju v Ljubljani sta oba svojo pot nadaljevala v tujini. Jan je uspešno opravil magistrski študij na Pariškem nacionalnem konservatoriju (CNSM de Paris), Nejc pa se izobražuje na Visoki šoli za glasbo v Baslu in Freiburgu.

Že v času študija v Ljubljani sta začela resneje sodelovati in razširjati program za ta komorni sestav. Priredbe si pišeta sama, prav tako za duo nastajajo nove skladbe priznanih skladateljev - Matej Bonin, Nina Šenk in Olli Virtaperko. Nastopata na koncertih po Sloveniji in Evropi – Francija, Belgija in Nemčija. Izjemen uspeh je požel njun koncert v Bruslju, kjer sta nastopila ob Slovenskem kulturnem prazniku, 25. obletnici samostojnosti in enotnosti ter 70. obletnici Društva slovenskih skladateljev.

VEČ O DOGODKU
__________________________________________

10. januar 2018 - KOORDINATE ZVOKA: Mina Fina, Primož Sukič, Dre Hočevar, Žiga Murko (Pritličje, 21h)
Organizacija: Pritličje, Žiga Murko

VEČ O DOGODKU
__________________________________________

11. januar 2018 - NUCLEAR DREAM WAVERS COMPOUND (Klub Gromka, 21h )
Organizacija: Defonija, Confine aperto, FriForma, Rojišče, Sunday NOISE

Kar petero sotrudnikov s polja improviziranih godb in nove muzike (poleg Defonije še Confine aperto, FriForma, vrhniško Rojišče in Sunday NOISE iz Bistrice ob Sotli) je strnilo vrste in oktetu omogočilo tale premieren nastop. Velika jazzovska vokalistka Linda Sharrock, njena desna roka, izborni pihalec in strunar Mario Rechtern, gostja in gost iz Srbije ter plejada domačih moči!

NUCLEAR DREAM WEAVERS COMPOUND (zda / aut / srb / slo)

· Linda Sharrock - glas
· Mario Rechtern - sopranino-, altovski-, baritonski saksofon, električna violina
· Marko Karlovčec - sopranski-, altovski saksofon
· Marina Džukljev - klaviature
· Tomaž Grom - kontrabas
· Jošt Drašler - kontrabas
· Aleksandar Škorić - bobni, tolkala
· Vid Drašler - bobni, tolkala

Legendarna jazzovska pevka Linda Sharrock je v rosnih letih pela po cerkvenih zborih, enako kakor jazz pa jo je privlačila še folk muzika. Zelo prepoznavna je postala sredi šestdesetih, ko je sodelovala z dvema znamenitima kreatorjema ameriške svobodnjaške glasbene scene - s saksofonistom Pharoahom Sandersom in kitaristom Sonnyjem Sharrockom; s slednjim je bila nekaj let tudi poročena in tedaj uporabljala ime Lynda Sharrock. Po razvezi se je leta 1978 preselila na Dunaj in tam začela plodno sodelovanje z avant sceno (Franz Koglmann, Eric Watson, Wolfgang Puschnig ...) in delala z manjšimi in večjimi ansambli, kakor so bili Pat Brothers, Red Sun, AM4 ali Harry Pepl. Odkar je spričo težke možganske kapi (leta 2009) delno paralizirana, si prizadeva premostiti svoje stanje z izvabljanjem vsakega samcatega zvoka posebej. Življenjska lekcija jo je zelo opogumila, saj se je po spodbudi vidnejših francoskih in angleških glasbenih improvizatorjev leta 2012 vnovič lotila studijskih snemanj in koncertiranja v živo (pri nas že parkrat, po zaslugi Vida Drašlerja - v Menzi pri koritu in klubu Gromka). Linda Sharrock se je s svojim izrednim glasom znova suvereno našla v polju free jazzovske glasbe, pri čemer ji je v veliko pomoč njena desna roka, glasbeni partner, v Berlinu rojeni izborni avstrijski pihalec in strunar Mario Rechtern. Na koncertnih odrih se Linda Sharrock zdaj izraža kar najoptimalneje, s čimer nakazuje, da se življenje odvija dalje. Tokrat je - z odločno pomočjo kar petih koproducentov s polja improviziranih godb - sestavila svežo osemčlansko zasedbo in za premieren nastop v klub Gromka privabila odlično ekipo muzičistke in muzičistov iz Srbije in Slovenije.

VEČ O DOGODKU
__________________________________________

16. januar 2018 - APZ Tone Tomšič: SKLADATELJICE (Slovenska filharmonija, 19:30)
Organizacija: APZ Tone Tomišič, Cankarjev dom

Zborovodja: Jerica Gregorc Bukovec

Lara Oprešnik, klavir; Tilen Udovič, viola

Program:
Hildegarda iz Bingena (1098–1179), O virdissima virga ave; Laus trinitati
Sulpitia Cesis (1577, Modena), Stabat mater
Fanny Hensel (1805–96), Schweigend sinkt die Nacht (1846)
Clara Wieck Schumann (1819–96), Nokturno v F-duru, op. 6 št 2. iz Soirées Musicales
Rebecca Clarke (1886–1979), Morpheus
Tadeja Vulc (1978), Epilog
Libby Larsen (roj. 1950) ZDA, Ricochet; The blackbird
Undine Smith Moore (1904–89), Daniel, Daniel, Servant of the Lord
Nikolet Burzynska (roj. 1989), Pater noster (prva izvedba)
Hyo-Won Woo (roj. 1974) Južna Koreja, Gloria
Ljudska, prir. Katarina Pustinek Rakar (roj. 1979), Knez Marko

VEČ O DOGODKU
__________________________________________

19. januar 2018 - CONFINE APERTO: Louis Laurain & Urška Preis (Španski borci, 20h)
Organizacija: Zavod Sploh

Louis Laurain (F) - trobente, elektronika
Urška Preis (SLO) - električna harfa, objekti, elektronika

Louis Laurain (1984) je francoski trobentač, improvizator in skladatelj. Večinoma deluje na področju sodobne glasbe, improvizirane glasbe in jazza. Laurain se je sam naučil igrati trobento, nato pa je študiral jazz in improvizacijo na konservatoriju v Lyonu in Parizu. Medtem ko je razvijal svoj osebni in izvirni jezik na svojem instrumentu, je prek različnih sodelovanj raziskoval intuitiven in spontan pristop k glasbi. Unique Horns je njegova solo skladba za tri trobente, prenosni računalnik, doma narejen ozvočevalni sistem in razne resonančne objekte z živimi in vnaprej posnetimi zvoki trobente, terenskimi posnetki, pticami, belim šumom, vibriranimi kovinskimi stvarmi, žagami, žabami, sinusnimi valovi, glasbo, naravnimi in umetnimi zvoki džungle. 

Urška Preis (1992) je grafična oblikovalka in harpistka rojena v Ljubljani. V 2015 je študirala na Listaháskóli Íslands v Reykjavíku, in doštudirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Na podiplomskem študiju je specializirala v fotografiji in delno končala izobraževanje na Hochschule für Grafik und Buchkunst v Leipzigu. Je članica dueta Thieves Klein duo in harpistka v II/III duo. Med študijem v Leipzigu je začela nastopati s solo projektom rouge-ah, skozi katerega, na električni harpi, raziskuje različne glasbene žanre od dronovske do eksperimentalne do jazz in ambient in vse vmes. 

VEČ O DOGODKU
__________________________________________

25. januar 2018 - Andrej Hrvatin: NIMETU - Polet iz Votline (Stolp Škrlovec, Kranj, 20h)

Organizacija: Layerjeva hiša Kranj

V posebnem koncertu v (pol)temi se dvignemo iz (Platonove) votline in svet dojamemo onkraj senc. Izvajalec ni pomemben; fokus je na izkustvu občinstva.​ Občinstvo sede različno orientirano v temo inspirativnega koncertnega prostora, večplastna zvočna izvedba pa poslušalcem omogoči, da odpotujejo v notranje imaginarne svetove. Večkanalna elektro-akustična kompozicija je sestavljena iz poliritmičnih struktur, minimalističnih in ambientalnih pasusov ter intenzivnih, prvobitnih improvizacij, ki jih avtor izvaja v živo. Delo vsebuje akustične in elektronske inštrumente, s poudarkom na tolkalih (frame drums, Korg Wavedrum, itd.), klarinetu ter "indijanskih" (Native American) piščalih. Poleg običajnih inštrumentov in elektronike je v kompozicijo vtkanih tudi nekaj zelo posebnih t.i. zvočnoterapevtskih glasbil, kot so Crystal Harp ter Power chimes. Zvok prihaja iz vseh smeri, občinstvo spremlja koncert z zaprtimi očmi, glasbenik pa se občasno sprehodi tudi po prostoru in igra za vsakega obiskovalca posebej.

ANDREJ HRVATIN je glasbenik in oblikovalec zvoka iz Maribora. Kot oblikovalec zvoka je sodeloval s številnimi slovenskimi jazz in alternativnimi glasbeniki. Deluje tudi na področju radijske produkcije, nekoč kot glasbeni urednik radia MARŠ in avtor oddaj o tradicionalni in sodobni klasični glasbi, kasneje pa kot samostojni soustvarjalec radijskih iger in zvočnih knjig.​ Kot glasbenik sodeluje v zelo raznolikih glasbenih in performativnih projektih ter soustvarja ali je soustvaril glasbo za vizualne, plesne, filmske in gledališke projekte.​ Pomemben del ustvarjalnosti namenja "soundartu" in elektro-akustičnim zvočnim performansom v povezavi z raziskovanjem umetnostne terapije pod imenom NIMETU; leta 2008 je gostoval na Sonic Art rezidenci v New Delhiju in 2014 na ISIM konferenci v NY.​ Soustvaril je avtorsko glasbo za razne plesne projekte in v živo spremljal plesne predstave in delavnice različnih žanrov; od sodobnih in improviziranih do afriških in orientalskih.​Trenutno poglobljeno raziskuje povezavo umetnosti in umetnostne terapije s šamanističnimi elementi (projekt Locus Solus, zvočna potovanja Immersion Vortex) ter poučuje etno tolkala. Sodeluje s priznano sodobno plesalko Tino Dobaj, s katero prav tako raziskujeta povezave giba, zvoka in umetnostne terapije.  

VEČ O DOGODKU
__________________________________________

26. januar 2018 - NEFORMA (Španski borci, 20h)
Organizacija: Zavod Sploh

Glasba: Jože Bogolin
Ples: Nataša Živković

Z novim letom se začenja nov štiriletni cikel Neforme. Prilika je kuratorja spodbudila k ponovnemu premisleku o potrebah ustvarjalcev v obeh medijih (glasbi in plesu/uprizoritveni umetnosti), o možnstih, smislu in smereh improvizacije danes, o Neformi kot taki in na podlagi refleksije sta osvežila njen koncept (več na strani zavoda Sploh). Skozi vsa štiri leta se bodo mešali trije tematski sklopi - DIALOGI, PONOVNO V ŽIVO-REKONSTRUKCIJA, NOVA SREČANJA in vsake toliko časa kakšno presenečenje. V prvi ediciji začenjamo s sklopom NOVA SREČANJA, za katerega bosta vsak od kuratorjev izbrala po 5 ustvarjalcev iz svojega medija, ki so že nastopili na Neformi, a se jima zdi, da bi iz določena razloga morali dobiti še eno možnost v drugi konstalciji. Izbrani ustvarjalec si bo lahko sam izbral sodelavca iz drugega medija. Sklop je zastavljen kot poligon za preizkušanje možnih sodelovanj, pa tudi kot korak k bolj poglobljenemu delu, saj lahko izbran ustvarjalec z sodelovcem po svoji izbiri že preizkusi določeno idejo, princip, način dela- tako morda preidemo od splošnih tipajočih improvizacij v kaj vsebinsko bolj določenega. Tokrat je Jošt Drašler izbral Jožeta Bogolin, ta pa Natašo Živković. ​

VEČ O DOGODKU
__________________________________________