01.06.2018

Koncertni spomin na glasbenico Katarino Avbar

Z dobrodelnim koncertom in fotografsko razstavo Dokler se spet ne srečamo so se slovenske glasbenice in glasbeniki poklonili spominu na nedavno preminulo prijateljico in soustvarjalko, Katarino Avbar.

Press info

Koncertni spomin na glasbenico Katarino Avbar
Foto: Marko Alpner

Na rojstni dan Katarine Avbar so v torek, 29. maja, na odru SiTi Teatra BTC nastopili Hamo & Tribute 2 Love, Katalena, Adam, Društvo mrtvih pesnikov, Bilbi, Eva Hren, Tomi Meglič, Jadranka Juras, Eduardo Raon in Ana Pandur. Zbrana sredstva bodo organizatorji predali Katarinini hčerki Eli, ki bo naprej nosila njen ustvarjalni plamen.

Koncert je odprla osebna izpoved kantavtorice Katarine Juvančič, ki sta jo nadgradila nastopa izjemnih pevk Jadranke Juras in Eve Hren. Petru Deklevi, življenjskemu sopotniku Katarine Avbar, so se na odru pridružili glasbeniki, s katerimi sta sodelovala v času svojega dolgoletnega glasbenega ustvarjanja. Skupini Adam so sledili Društvo mrtvih pesnikov, ki jim je občinstvo pomagalo peti Katarinino pesem Pesek v oči, za njimi pa so nastopili še Katalena s pevko Vesno Zornik, ki je bila Katarinina najboljša prijateljica.

V sklepnem delu so nastopili plesalka Ana Pandur, Jure Novak, ki je bil gost presenečenja, ter Peter s Tomijem Megličem iz skupine Siddharta. Koncert so zaključili Bilbi s soprogom Gregorjem Strmeckim, Hamo & Tribute 2 Love, ki so do konca razgreli občinstvo ter ponovno Peter s portugalskim harfistom Eduardom Raonom. Občinstvo v nabito polnem avditoriju je izvajalce, ki so jih na tem emocialnem popotovanju nekajkrat ganili do solz, nagradilo s stoječim aplavzom, glasbeniki pa so vrnili priklon najprej občinstvu, nato pa še Katarini, ki je bdela nad njimi s projekcijskega platna.

Alan Vitezič, organizator koncerta: "Za nami je čaroben koncertni večer, ki smo ga pripravili Katarinini prijatelji, da bi njeno glasbo delili z občinstvom. Katarinino življenje je bilo mnogo prekratko, a njena glasba bo ostala za vedno. Različni glasbeniki in skupine smo na odru dokazali, da Katarinine pesmi niso samo kantavtorske, ampak lahko zaživijo tudi v drugačnih, na trenutke tudi bolj rockovskih preoblekah. To je dokaz, da bodo te pesmi preživele čas in se kotalile naprej med nove generacije. Hvala vsem, da ste prispevali k tej lepi zgodbi, ki nas je peljala od solz do veselja."

Koncert je bil posnet. Kmalu si ga boste lahko ogledali na televiziji ali mu prisluhnili na radiu.