30.08.2016

Festival Maribor, Maribor 6. do 17. september

Lani Ženska, letos Otrok

Tanja Benedik

Festival Maribor 2016

Maribor, 6. do 17. september

Festival Maribor 2016

Torek, 6. september 2016, Dvorana Union ob 19.30
Koncert št. 1: Vihar in zalet

Sreda, 7. september 2016, Minoritska cerkev ob 19.30
Koncert št. 2: Začetki

Četrtek, 8. september 2016, Dvorana Union ob 19.30
Koncert št. 3: Pravljice

Petek, 9. september 2016, Dvorana Union ob 19.30
Koncert št. 4: Nebeško življenje

Nedelja, 11. september 2016, Kazinska dvorana SNG Maribor ob 19.30
Koncert št. 5: Popotovanje

Ponedeljek, 12. september 2016, Dvorana Union ob 17.00
Koncert št. 6: Mozartova čarobna piščal

Četrtek, 15. september 2016, Dvorana Union ob 19.30
Koncert št. 7: Zaključni koncert

Festival Maribor med otroki 2016

Četrtek, 8. september 2016, Dvorana Union ob 11.00
Pravljice (Matineja z moderatorjem za otroke.)

Sobota, 10. september 2016, Vetrinjski dvor ob 10.00
Koncert za dojenčke

Ponedeljek, 12. september 2016, Dvorana Union ob 17.00
Mozartova čarobna piščal (Tudi del glavnega programa.)

Ponedeljek, 12. sept. – petek, 16. sept. 2016, Vetrinjski dvor ob 10.00
Glasbene delavnice za otroke

Sobota, 17. september 2016, Vetrinjski dvor ob 11.00
Zaključni koncert Festivala Maribor med otroki

Letošnji navdih so organizatorji poiskali v otroku. Lani je festival tematsko zaznamovala ženska, otrok, otroški in otročji pa je vse tisto, kar je razigrano, drzno in radovedno, ter nenazadnje tudi majhno, a obenem odprto za novo in pustolovščine.

Direktorica festivala je letos postala  Barbara Švrljuga Hergovich, ki v obrazložitvi koncepta med drugim pravi tako: »V zakladnici glasbenih del namreč najdemo mnogo skladb, ki so bodisi napisane za otroke ali pa jih je otrok navdihnil in so se poskušale vživeti v njegovo dušo in svet. Ta je gotovo poln igre, domišljije in pravljičnih zgodb, v umetnosti pa navdihuje tudi sveže in nepričakovane pripovedi ter nenazadnje lahko vpliva tudi na svetovni nazor umetnika, ki mu otrok odpira nepristranski in od zgodovinskih ideologij neobtežen pogled na življenje in soljudi.«

Letos pripravljajo organizatorji dva programska sklopa, osrednji program in Festival Maribor med otroki. Festival in osrednji program bo otvoril angleški komorni orkester Arcangelo pod vodstvom dirigenta Jonathana Cohena. Predstavili bodo dela skladateljev, ki so jih navdihovale ideje viharniškega gibanja, močno zaznamovanega z mladostnim zanosom. Sledile bodo Bachove suite za violončelo, ki jih bo izvedel Nicolas Altstaedt. Nizozemski pihalni kvintet Calefax bo natopil s prepletom najlepših glasbenih pravljic (Moja mati gos Mauricea Ravela, Suita Peer Gynt Edvarda Griega in Suita Hrestač Petra Iljiča Čajkovskega). Mahler, ki je skozi oči otroka gledal na nebeško življenje in vsa njegova veselja bo zazvenel v izvedbi Komornega ansambla Festivala Maribor s sopranistko Niko Gorič.  

Sledili bodo avstrijska pianist Christian Schmidt in basbaritonist Josef Wagner z nekaterimi najzgodnejšimi skladateljskih biserov Richarda Straussa, angleški dvojec The Classic Buskers s šovom za celo družino, saj vas bodo iskrivi glasbeno-čarovniški skeči po motivih Mozartove Čarobne piščali nasmejali do solz. Na zaključnem koncertu osrednjega programa Festivala Maribor 2016 bo nastopil Simfonični orkester SNG Maribor pod vodstvom avstrijskega dirigenta Günterja Neuholda in z izjemnim mladim slovenskim pianistom, komaj trinajstletnim Makom Munijem Mihevcem.

Festival Maribor se bo, kot narekuje moto, podal tudi med otroke: dojenčkom in njihovim mamicam ter očetom bo namenjen poseben klavirski koncert, za mlajše otroke bodo na voljo cel teden trajajoče ustvarjalne delavnice, na katerih bodo spoznavali glasbila, starejši otroci in mladina pa se bodo lahko prepustili glasbenemu svetu pravljic na matineji Calefaxa ter se zabavali na predstavi The Classic Buskers.

Celoten program je objavljen na spletni strani festivala www.festivalmaribor.si. Prodaja koncertnih vstopnic je na spletni strani festivala, v Informacijski pisarni Narodnega doma, vstopnice pa je možno kupiti tudi uro pred začetkom na prizorišču koncerta. Posebne ugodnosti so na voljo za invalidne osebe, brezposelne, mlade ter seveda otroke.

 

Festival Maribor 2016 pripravlja Glasbeno društvo Festival Maribor. Festival nastaja s podporo Mestne občine Maribor in Ministrstva za kulturo, v koprodukciji z Narodnim domom Maribor, SNG Maribor in Konservatorijem za glasbo in balet Maribor ter s pomočjo partnerjev, Zavoda MARS Maribor in Glasbenih večerov iz Gradca (musikabendeGRAZ).