24.04.2019

Ljubljana Festival 67 - tič

Po uvodnem songu, ki sta ga izvedla Luka Marcus Štajer in Saša Lešnjek in s tem napovedala ponovitev muzikala Briljantina v Križankah (12.6.), je direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek najprej predstavil glavne pokrovitelje, ki mu že leta stojijo ob strani.

SIGIC

Ljubljana festival 67 - tič
Foto: Tanja Benedik. Z leve: Ljudmila Kastelec (Krka), Aleksander Salkić (Petrol), Jože Mermal (BTC), župan Zoran Janković, direktor LF Darko Brlek, Miha Pahulje (Zav. Sava), Andrej Kren (Delo), Vida Žurga (Telekom), Božo Černila (Trimo Trebnje)

Sledila je predstavitev programa, ki bo letos znova zelo bogat. Tudi to sezono bodo Festival Ljubljana zaznamovali baletne in operne predstave, muzikali, komorni in simfonični koncerti, Mednarodna likovna kolonija, otroške in mladinske delavnice, Ljubljana Festival na Ljubljanici in še mnogo več. Zelo pestro bo že pred uradnim začetkom, ko bo na sporedu Verdijev Rekviem pod taktirko slovitega Plácida Dominga. Pri nas ga kot dirigenta še nismo videli. Otvoritev 67. edicije festivala bo zaznamovala ena najbolj poznanih in največkrat izvajanih oper nasploh, Aida. Režiser Dražen Siriščević bo uprizoritev premišljeno vkomponiral v prizorišče, opero pa bo še dodatno popestril nastop lipicancev iz Kobilarne Lipica. V poletni prestolnici bodo vse do septembra gostovala največja svetovna glasbena imena, ki navdušujejo po vsem svetu. Na odrih Križank, Slovenske filharmonije in Cankarjevega doma bodo tako nastopili plesalka flamenka María Pagés, bas kitarista Marcus Miller in Stanley Clarke, sodobna plesna zasedba Aterballetto, gledališče Teatro Regio iz Torina z Verdijevo La traviato, Shenzhenski simfonični orkester z Dayem Linom, Filharmonični orkester iz Seongnama z violinistom Sergejem Krilovim, Orkester Münchenskega radia in Zbor Bavarskega radia pod taktirko Ivana Repušića, baritonist Thomas Hampson in sopranistka Elena Mosuc, sopranistka Valentina Farcas in mezzosopranistka Bettina Ranch, slišali bomo ruski muzikal Onjeginov demon in Mojster in Margareta v izvedbi Gledališča LDM Novaya Scena iz Sankt Peterburga, prihaja prima balerina Svetlana Zakharova s prijatelji, Orkester Slovenske filharmonije pa letos prevzema vlogo rezidenčnega orkestra. Na sporedu pa bodo tudi manjši, intimnejši koncerti izvrstnih komornih glasbenikov. Letošnji slavnostni zaključek bo še posebej zaznamovala poslovilna turneja enega največjih dirigentov sodobnega časa, Zubina Mehte, ki bo dirigiral Izraelski filharmoniji.