08.11.2018

MENT Ljubljana 2019

Znana so že prva imena nastopajočih na festivalu in odprta je že možnost nakupa "Fast Bird" vstopnic za MENT Ljubljana 2019.

Pess info

MENT Ljubljana 2019

Ustaljenim koncertnim prizoriščem se pridružuje Ljubljanski grad, konferenčni del festivala pa se prav tako podaja na nove teritorije. Ponujal bo vpogled v velike možnosti kitajskega glasbenega trga in raziskoval pomen butičnih festivalov, trajnosti, zelenosti in nenazadnje enakosti. Kot prva osrednja intervjuja organizatorji napovedujejo pogovor s Claire O'Neill, soustanoviteljico neprofitne družbe A Greener Festival, ki med drugim podeljuje nagrado A Greener Festival Award, v Ljubljano pa prihaja tudi Natasha Padabed, lastnica agencije More Zvukov, ki zastopa vrsto priznanih, predvsem vzhodnoevropskih izvajalcev, ki koncertirajo po celi Evropi in širše. Obenem je znana kot odlična kuratorka ruskih festivalov SKIF, Ethnomechanica in Electro-mechanica.

Od post-punka do zasanjanega popa
MENT Ljubljana bo gostil razvpito kitarskih zasedbo, danske Iceage, ki so letos pri založbi Matador izdali četrti album Beyondless, domačo zasedbo Katalena, ki navdih črpa iz zapuščine slovenskih ljudskih pesmi in predstavlja že sedmi album Človek ni zver, rock dvojec Peter Kernel, ki je bil lani nominiran za “najboljši koncertni bend iz Švice” in zagrebško art rock zasedbo Porto Morto, katere istoimenski prvenec so hrvaški mediji označili za enega največjih domačih glasbenih presenečenj. Kako zvenijo protagonisti preporoda alternativne glasbe v Rotterdamu, bo moč slišati na koncertu benda Lewsberg.

Na peti MENT prihajajo It It Anita, še eni v vrsti svojevrstnih belgijskih post-punkerjev, francoski post-metalci Celeste in nizozemska punkovska eksplozija Charlie & The Lesbians. Post-punk s psihedeličnimi vložki bodo ponudili tudi Squid iz Velike Britanije, doze rapa, surfa, soula in post-punka, ovite v otroško navihanost, bodo obiskovalvi deležni od litvanskih Shishi, ukrajinski dvojec Ptakh_Jung pa bo postregel s post-rockom, nojzom in elementi grungea, združenimi s sodobno klasično glasbo. Srbski Turisti v Ljubljano prihajajo iz vrste plesnih, jazz in eksperimentalnih glasbenih destinacij, kot odgovor na odmev bogate zgodovine srbske kitarske scene se bo predstavil mlad beograjski trio Vizelj, Čehi Zabelov Group pa ustvarjajo kompleksno filmsko glasbo ob spremljavi semplov in akustičnih glasbil, ojačanih z elektroniko.

S kaotičnim rokenrolom bodo postregli italijanski Bee Bee Sea, s tuareško hipnotičnostjo, arabsko barvitostjo in vplivi anatolskega psihedeličnega rocka španski Mohama Saz. Iz nemškega dvojca Ätna se izliva energičen in temačen pop, lo-fi nevihto napovedujejo slovenski 7AM, igra polomljenega jazza in hrupa vrtinči norveške Aiming for Enrike. Francozinja Jeanne Added osvaja odre z nalezljivim in čutnim popom, ki ji je prinesel tudi Deezerjevo nagrado Adami, elektronske krajine v svojem sanjskem svetu riše Portugalka Surma, jazzovsko znanje in vplivi ter nalezljiva pop senzibilnost se pretakajo po žilah avstrijskih Schmieds Puls. Na valovih alternativnega popa jadra obalni kvartet Noair, med art popom, sevdahom in folkom pa ustvarja kantavtor Sir Croissant iz Banjaluke.

Iskanje inovacij v programih glasbenih konferenc
MENT bo ob svoji peti ediciji gostil tudi "možganski trust", jasno naslovljen Kako narediti glasbene konference spet velike, kjer bo skupina glasbenih profesionalcev iskala ideje za izboljšave in inovacije glasbenih konferenc ter jih predstavila na zaključku konference. Kot podaljšek te posvetovalne skupine bodo z okroglo mizo Kako ubežati showcase mehurčku? preizpraševali vlogo showcase festivalov, njihove mnoge fokuse, predvsem pa vlogo ustvarjalcev v tej vedno popularnejši dogodkovni disciplini. Z uvodno okroglo mizo bodo na oder postavili poslušalce, ki na tovrstnih konferencah pogosto ostanejo le statistika. Razkrili bodo novo – regijsko! – mrežo založnikov, ugotavljali, kako je s syncom v Evropi, in se pogovarjali o duševnem zdravju v glasbeni industriji. Ta namreč ob svojih nehumanih urnikih, pritiskih in nestabilnosti načne tudi najtrše.

Več o nakupu festivalskih vstopnic po znižanih cenah si preberite na festivalski strani