09.01.2019

MENT razkriva celotni program letošnje edicije

Znana so še zadnja imena s seznama kar 75 nastopajočih, ki bodo med 30. januarjem in 1. februarjem nastopili v ljubljanskih festivalskih prizoriščih.

Press info

MENT Ljubljana

Poleg že napovedanih izvajalcev se bodo predstavile še Ana Avramov, ki so jo po nedavno izdanem EP-ju Open Heart srbski mediji poimenovali za novo kantavtorsko zvezdnico, belgijska samurajka Blu Samu, ki meša hiphop in soul, Španka Núria Graham, ki jo mnogi primerjajo z ikonama, kot sta Patty Smith in PJ Harvey, pa rosemary loves a blackberry, na Moskovski fakulteti za improvizirano glasbo šolana tolkalka. Z elektronsko horror-muziko bo grozilka Islandka dj. flugvél og geimskip, za mojstrski vizualno-glasbeni projekt bosta poskrbeli domači umetnici magmalaska, sredin večer pa bo “pod štengami” v Kinu Šiška zaključila didžejka cl_tr.

Sodobno evropsko pop sofisticiranost bo na oder postavil italijanski duo Malihini, samosvojo verzijo elektro popa bo predstavil Manmachine iz Hrvaške, od trip-hopa do temačnega bluesa bo iz Srbije priplul Dimitrije Dimitrijević z zasedbo. Nove ideje alternativnega rocka bodo prinesli Sneers. iz Italije, za najbolj enega najbolj izvirnih harmonikašev v Vzhodni Evropi velja beloruski Yegor Zabelov, na MENT pa prihaja tudi najljubši češki bend Kinga Krula, Acute Dose. Rokenrol poslastico pripravljata glasbenika Samuel Blues & Miha Erič, pod domiselno instrumentalno glasbo se podpisujejo Mart, še eni domači, Haiku Garden, pa vas bodo na krilih svežega prvenca, ki ga mediji postavljajo med najboljše glasbene izdelke preteklega leta, potopili v shoegaze vesolje.

Klubske pulte nočne Ljubljane bodo zasedli domači didžeji in producenti StašaMistakes,TiztizKrilc ter Skeletonium, slovensko-hrvaški post-apokaliptični duo Kali Fat Dub, ambasador nastajajoče zvrsti britanskega techna Batu in najvidnejši predstavnik belgijske založbe Vlek Lawrence Le Doux. V Gala Hali bo ruska založba Hyperboloid gostila svoj večer s petimi varovanci: A.FruitSummer of HazeSaburovBad Zu in Raumskaya. Ena od MENTovih specialk bo predstavitev te drzne založbe tudi na konferenci. Druga specialka bo letošnje sodelovanje z zavodom Projekt Atol; avdiovizualni projekt Oscilloscope Music, kjer vizualije izrisujejo zvočni valovi same glasbe, bo predstavil avstrijski dvojec Jerobeam Fenderson & Hansi3D.
 

Tretji appointMENT 

Že tretjič bo v sodelovanju z galerijo DobraVaga nastala prodajna razstava umetniških glasbenih plakatov appointMENT, ki povezuje 75 nastopajočih MENTa z avtorji mlade sodobne domače in evropske produkcije. Tokrat bodo plakati v kvadratnem formatu; referenca na LP plošče hkrati ponuja nove izzive plakatne forme. Vizualno bo obarvan tudi sam festival. Poleg mnogih nastopajočih, ki v svoje nastope vključujejo vizualne komponente, multimedijski umetnici 5237 x SMECH prav za MENT pripravljata interaktivno avdiovizualno instalacijo. Premierno jo bosta predstavili na odprtju festivala v Kinu Šiška in ponovili na Ljubljanskem gradu.
 

Spotify na konferenci MENT

Poleg že napovedanih konferenčnih gostov in vsebin organizatorji dodajajo, da bo MENT v sodelovanju z novoustanovljenim Regionalnim združenjem neodvisnih proizvajalcev fonogramov (RUNDA) kot prvi v regiji gostil predstavitev streaming platforme Spotify. Njen predstavnik Jeff Stempeck iz ZDA bo izvedel dve delavnici – eno za glasbene založnike, drugo pa za glasbenike in njihove menedžerje –, na katerih bo razkril, kako v čim večji meri izkoristiti orodja in podatke, ki jih ponuja platforma. O streamingu bo govora tudi na predavanju Petra Åstedta s povednim naslovom 5 stvari, ki jih morate vedeti o streamingu v 2019. Predstavili bodo tudi Outbreakers' Lab, mentorski kamp za izvajalce, ki ga organizira HOTS, madžarska glasbena pisarna (music export office), ki z ambicioznim programom stremi k vzpostavitvi kampa kot enega pomembnejših dogodkov za razvoj potencialov regionalnih izvajalcev..