06.06.2017

Nagrada za dokumentarec o prvencu jugoslovanske skupine Buldožer

Glasbeni dokumentarec "Buldožer – Pljuni istini u oči" je prejel nagrado žirije na minulem beograjskem Dok’n’Ritam festivalu.

SIGIC

Ovitek albuma Pljuni istini u oči

Na Dok'n'ritam festivalu, ki se je v nedeljo, 4. junija zaključil v beograjskem Domu kulture "Studentski grad", so bili kot najboljši glasbeni dokumentarci razglašeni "Najvažniji dečko na svetu", "Buldožer – Pljuni istini u oči" in "No Smoking in Sarajevo".

Film o ljubljanski skupini Buldožer, ki je delovala v jugoslovanskem kulturnem prostoru, je lani posnela režiserka Varja Močnik z asistenco scenaristov Igorja Bašina in Barbare Kelbl. Skupina Buldožer je na svojem prvencu Pljuni istini u oči (1975) predstavila edinstveno mešanico številnih glasbenih in kulturnih vplivov. Tako z ovitkom kot vsebino je predstavila nekaj povsem drugačnega od prevladujočih trendov na popularno glasbeni sceni sredi 70-ih let v Jugoslaviji.

Strokovna žirija festivala je o filmu, ki je v Beogradu doživel svetovno premiero, v obrazložitvi zapisala: "Avtorica dokumentarca (Varja Močnik) je v realnem času trajanja kultnega albuma (skupine Buldožer) z veščo uporabo animacije in inventivnimi rešitvami komentarjev ovitka albuma ter uvedbo vloge voditeljice dnevnika, uspešno rekonstruirala duh časa in počastila eno od najbolj pomembnih skupin v regiji. Pričujoči LP film naj služi kot spomin in učno čtivo za nove generacije, kako biti avtentičen in subverziven v odnosu na sistem."