20.11.2017

Novi glasbeni horizonti #2: Milko Lazar

Gost naslednjih Novih glasbenih horizontov bo skladatelj in multiinstrumentalist Milko Lazar. Srečanje z njim bo v sredo, 29. novembra, ob 19h, v Kogojevi dvorani DSS

SIGIC

Milko Lazar
Foto: vir: www.milkolazar.com

Serija glasbenih posvetov Novi glasbeni horizonti je namenjena odpiranju posameznikovih obzorij, spoznavanju neprecenljivih profesionalnih glasbenih izkušenj uveljavljenih kolegov, usvajanju trikov, ki jih glasbenik potrebuje za svoj preboj, nabiranju kontaktov in ne nazadnje tudi izmenjevanju mnenj in primerov dobrih praks, ki širijo horizonte glasbenikov in jim omogočajo, da izoblikujejo zemljevid svojih ciljev za prihodnost.

Serija poteka v obliki srečevanj, kjer se skozi moderiran pogovor udeležencem predstavi uveljavljeni slovenski akter s področja resne glasbe. Pogovor je zastavljen na način posredovanja lastnih umetniških izkušenj in dosežkov ter koristnih nasvetov, sledi pa odprta debata z udeleženci, ki postavljajo svoja vprašanja in lastne poglede. Slednje je namreč prvi pogoj za širjenje horizontov. Radovednost in postavljanje pravih vprašanj. 


Novi glasbeni horizonti #2: sreda, 29. november 2017, ob 19. uri
Kogojeva dvorana DSS, Trg francoske revolucije 6, Ljubljana
Gost: Milko Lazar

Milko Lazar (1965 – Maribor) je skladatelj in multiinstrumentalist, ki je po končani srednji glasbeni šoli študiral jazz in klasični klavir in saksofon na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Grazu (Avstrija) in čembalo (baročna glasba) na Kraljevem konservatoriju v Den Haagu (Nizozemska).

Petnajst let je redno deloval v Big Bandu RTV Slovenija kot prvi alt saksofonist in solist, dirigent in skladatelj. V svojem jazzovskem obdobju je deloval z mnogimi lastnimi zasedbami (Quatebriga, Royal Society, Štefbet Rifi, Milko Lazar Quartet) in z mnogimi svetovno znanimi jazzovskimi glasbeniki, kot so Maria Schneider, Herb Pomeroy, Peter Herbolzheimer in Mathias Ruegg. S svojimi zasedbami je nastopal na mnogih znanih festivalih kot so Perugia Jazz festival, Leverkussen Jazz Festival, Jazz Nad Odra – Wrotzlav, Ljubljanski jazz festival, Hannover Expo 2000, Alpentone Festival – Altdorf (CH) in mnogih drugih.

Posnel več kot petdeset LP in CD plošč z različnimi zasedbami in petnajst avtorskih CD plošč. V letu 2008 je v sodelovanju s Simfoniki RTV Slovenija in orkestrom Slovenske filharmonije izšla njegova avtorska CD plošča s simfoničnimi deli. Od leta 2010 do 2012 so pri Mettis Bukvarna-Mettis Muzika izšle njegove štiri avtorske CD plošče s komorno glasbo – “Pret-a-porter Variations”, “4 Reasons”, “Koda Chopin” in “Ambients”.

Redno komponira za orkester Slovenske filharmonije in Simfonike RTV Slovenija, kot tudi za tuje prominentne orkestre – Staatsorchester Stuttgart, Philharmonia Zurich, Augsburg Philharmonie. Njegova dela so izvajali priznani domači in tuji ansambli po celi Evropi, ZDA, Južni Ameriki, Kitajski in Rusiji, med ostalim tudi v prestižni Carnegie Hall v New Yorku. Njegova simfonična dela so dirigirali dirigenti, kot so Marko Letonja, Walter Proost, Olari Elts, Loris Voltolini, Anton Nanut, George Pehlivanian, Luca Pfaff, David Itkin, James Tuggle in David de Villiers. Redno pa sodeluje s priznanimi klasičnimi glasbeniki, kot so Bojan Gorišek, Mirjam Kalin, Tibor Kerekes, Matej Grahek, Vasilij Meljnikov, Igor Mitrovič, Luka Juhart, Matjaž Drevenšek in drugimi. Oktobra 2013 sta orkestra Simfoniki in Big Band RTV Slovenija v Gallusovi dvorani CD ob šestdeseti obletnici programa Ars krstno izvedla njegovo obsežno orkestralno delo “M.ars suita”, februarja 2015 pa je orkester Slovenske filharmonije krstno izvedel njegovo novo delo “Deimos & Phobos” za orkester.

Poleg skladanja za različne komorne zasedbe in simfonične orkestre ustvarja tudi glasbo za filme, gledališča, plesne in multimedijske projekte. V zadnjih desetih letih redno sodeluje s priznanim plesalcem in koreografom Edwardom Clugom. Ustvaril je glasbo za petnajst njegovih baletnih predstav, med njimi “Pret-a-porter” v SNG Maribor leta 2008, “Four Reasons”, ki je doživela premiero 2008 v Lisboni v sodelovanju z Portugalskim nacionalnim baletom, v podaljšani različici pa z baletom HNK v Zagrebu leta 2009, “Pocket Concerto”, ki je bila premierno izvedena v Opernhaus Stuttgart leta 2009, “Quatro” s solisti baleta Mariinskega gledališča v Sankt Peterburgu junija 2010, “Hill Harper’s Dream” leta 2013 v Opernhaus Zurich v sodelovanju z baletnim ansamblom in glasbeniki iz orkestra Philharmonia Zürich. Leta 2014 je Opernhaus Stuttgart Staatsorchester Stuttgart izvedel njegovo “Balett Suite for Cello and Orchestra” ob baletni predstavi “No Man’s Land”, glasbeniki iz orkestra Philharmonia Zürich pa so spet v Opernhaus Zürich leta 2015 izvedli njegovo “Ballet Suite for Violin and Harpsichord” ob baletni predstavi “Chamber Minds”. “Augsburg Suite” za godalni orkester je izvedel orkester Augsburg Philharmonie ob baletni predstavi “Shades of Us” leta 2016 v Augsburg Theatru. Napisal je tudi glasbo za dva Clugova baleta, ki ju je izvedel znameniti baletni ansambel  NDT v Den Haagu leta 2015 in 2016. V letu 2017 je dokončal obsežno glasbeno delo – baletna orkestralna glasba za celovečerni balet “Faust – Das Ballett”, ki ga bo ob Clugovi koreografiji premierno izvedel Zürich Ballet in orkester Philharmonia Zürich  28.aprila 2018 v Zürich Opernhausu. Redno sodeluje tudi s plesalcem in koreografom Matjažem Faričem, za katerega je  leta 2009 ustvaril suito za klavir in tolkalni ansambel ob predstavi “Srh”. Ustvarjata pa že novo baletno predstavo z delovnim naslovom “Mož z nožem”, ki jo bosta novembra 2018 premierno izvedla baletni ansambel in orkester SNG Opera in balet Ljubljana.

15. maja 2015 je v Ljubljanskim operi bila krstno izvedena njegova nova opera Deseta hči na libreto Svetlane Makarovič. Trenutno za SNG Opera in balet Ljubljana pripravlja  novo operno delo z delovnim naslovom “A Vista”, ki bo premierno uprizorjeno v letu 2019.

Leta 2005 je s pianistom Bojanom Goriškom ustanovil klavirski duo “Gorišek Lazar”, v katerem izvajata predvsem glasbo za dva klavirja Milka Lazarja. Nastopala sta po celi Sloveniji in tudi v tujini. Trikrat sta gostovala v ZDA ( New York – Merkin Concert Hall, Steinway Hall, Palača OZN, Klavierhaus, Washington – Kennedy Center, Chicago – Fortepiano Hall), v Nemčiji, na Švedskem, na Madžarskem, na Češkem in v Avstriji. Z Bojanom Goriškom sta 6. in 7. maja 2010 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma krstno izvedla njegovo obsežno skladbo “Koncert za dva klavirja in orkester” z orkestrom Slovenske filharmonije.

Intenzivno sodeluje tudi v duetu s tolkalcem Zlatkom Kaučičem, s katerim sta izdala že dva avtorska CDja, v zadnjih dveh letih pa tudi s trobentačem Igorjem Matkovičem, s katerim sta v Kino Šiška v sodelovanju z Big Bandom RTV Slovenija oktobra 2017 izvedla njegove najnovejše avtorske jazzovske kompozicije.

Med mnogimi drugimi nagradami je leta 2005 prejel Nagrado Prešernovega sklada, leta 2010 pa Župančičevo nagrado za njegovo skladateljsko delo.

Več o Milku Lazarju